Congelator sau ladă frigorifică? De ce trebuie să ții cont înainte de lua o decizie
Astazi nu mai trebuie sa umplem cu zapada si cu blocuri de gheata gropi sapate in pamant, insa, in fata sumedeniei de optiuni pe care ni le-au deschis secole de progres, lucrurile se complica in alte privinte, cum ar fi alegerea.
Vorbim in cazul de fata despre alegerea unui congelator. Cum il alegi pe cel mai potrivit pentru tine?
Inainte de opta pentru un brand sau altul, va trebui sa te decizi intre cele doua principale tipuri de aparate destinate congelarii alimentelor: congelatorul vertical si lada frigorifica.
Iar pentru a lua decizia corecta, trebuie sa cunosti caracteristicile fiecaruia si modul in care corespund ele nevoilor tale. Iata cele mai importante criterii de care trebuie sa tii cont:
Suprafata ocupata
Este primul aspect pe care trebuie sa il ai in vedere inainte de a le analiza pe celelalte. Pentru ca degeaba il cumperi daca nu ai unde sa il tii. Evident, congelatorul vertical va fi mai usor de integrat intr-o bucatarie mica decat lada frigorifica orizontala. Pe de alta parte, poti tine lada si in alte incaperi, cum ar fi o camara, o magazie sau garajul. Producatorii avertizeaza ca trebuie evitate spatiile cu umiditate ridicata, cum sunt pivnitele sau subsolul, precum si locurile in care aparatul este expus direct la lumina soarelui, cum ar fi balconul. De altfel, indiferent de tipul de produs pentru care optezi, trebuie sa tii cont de temperatura ambientala a camerei in care il vei instala, care trebuie sa fie in conformitate cu clasa climatica a aparatului.
Scopul
Scopul este congelarea alimentelor, desigur, si ambele fac acest lucru, dar despre ce alimente vorbim? Lazile frigorifice sunt mai incapatoare, fiind ideale pentru pachetele voluminoase, de forme neregulate, in timp ce congelatorul este mai potrivit pentru produsele pe care le cumperi in cantitati mai mici. De asemenea, in cazul congelatorului ai la dispozitie rafturi pe care iti poti aseza frumos pachetele si de unde le poti lua cu usurinta, in timp ce va trebui sa sapi ceva mai mult dupa pachetul cu vinete pe care stii ca l-ai pus in lada frigorifica toamna trecuta. Exista totusi si lazi frigorifice, in special modelele mai noi, prevazute cu compartimente care te ajuta sa-ti organizezi mai usor pachetele.
Consumul
Daca vorbim de consumul de energie electrica, marele castigator este lada frigorifica, care poate consuma cu pana la 25% mai putin fata de congelatoarele verticale. Acest lucru se explica prin faptul ca aerul rece ramane in interior atunci ridici capacul, spre deosebire de ce se intampla atunci cand deschizi usa congelatorului vertical. In plus, deoarece usa apasa pe garnitura, este asigurata o inchidere mai etansa comparativ cu sistemul de inchidere al congelatoarelor verticale, care vor consuma mai multa energie pentru a pastra alimentele reci.
Autonomia
Acest aspect, care se refera la perioada in care aparatul isi pastreaza temperatura interioara din momentul in care este deconectat de la reteaua electrica, se leaga de cel anterior, ceea ce inseamna ca lada frigorifica se afla iarasi in frunte. In conditii ideale de testare, lazile frigorifice prezinta o autonomie de pana la 72 de ore, fata de 32 de ore in cazul congelatoarelor verticale. Valorile pot varia de la un producator la altul si pot fi influentate de diversi factori. Prin urmare, daca locuiesti intr-o regiune in care intreruperile de curent sunt frecvente si de durata, tine cont de specificatiile producatorului legate de autonomie.
Cunoasterea principalelor avantaje si dezavantaje, prin comparatie, ale congelatorului vertical si ale lazii frigorifice iti ofera un punct de pornire pentru identificarea produsului potrivit pentru tine, avand in vedere in continuare aspecte precum nivelul de decibeli sau posibilitatea de a regla temperatura de inghetare si de functii pe care produse individuale le pot avea sau nu si masura in care sunt importante pentru tine, cum ar fi dezghetare automata, congelare rapida, No Frost, diverse sisteme de alarma.