Constructii realizate din lemnul gasit pe teren
Echipa de arhitecti de la biroul Invisible Studio a realizat un nou proiect, o serie de constructii pentru parcul National Arboretum din Gloucestershire, Anglia. Imobilele care gazduiesc spatii de intretinere si anexe au fost integral realizate din lemn refolosit, recuperat din padurile zonei si prelucrat la fata locului, eliminandu-se astfel costurile si emisiile de carbon asociate cu aceste etape.
Amplasat in Gloucestershire, Westonbirt, parcul National Arboretum este o proprietate care ocupa o suprafata impresionanata si are peste 15000 de specii de arbori proveniti din mai multe colturi ale luminii, precum China, America de Nord, Japonia, Chile si bineinteles Marea Britanie. Cele doua imobile noi sunt destinate depozitarii diferitelor echipamente si pentru gazduirea spatiilor de lucru ale angajatilor.
In procesul de construire a fost folosita masa lemnoasa gasita la fata locului, rezultata in urma procesului de curatare si intretinere al parcului, astfel ca s-a mizat pe reciclare si utilizarea eficienta a materiei prime. Voluntari impreuna cu ucenici tamplari au lucrat sub indrumarea inginerilor constructori la realizarea elementelor constructive menite sa sustina cele doua volume. Echipa de arhitecti a trebuit sa dea dovada de indemanare atunci cand a fost necesara adaptarea proiectului la formele elementelor cu care trebuiau sa lucreze.
„Am dorit sa folosim prioritar lemnul rezultat din curatarea parcului - deoarece clientul detinea o resursa impresionanta care nu fusese exploatata anterior” declara reprezentantul echipei de arhitecti. „Una din preocuparile noastre a tinut de modul in care se pot folosi materiale cu forme nedeterminate pentru a crea o cladire cu anumite dimensiuni, acesta a fost si elementul care ne-a entuziasmat la acest proiect”.
Rezultatul final este o constructie cu forme simple, o prisma dreptunghiulara inchisa cu un acoperis in doua ape, finisata atat la interior cat si la exterior in placi de lemn de stejar. Timpanele volumului sunt realizate din panouri de policarbonat ceea ce asigura un iluminat natural uniform la interior. O rupere la nivelul acoperisului determina crearea unei dolii si evidentiaza la interior linia de separare intre doua zone distincte. Spatiul contine, astfel, de o parte bucataria si un grup sanitar, iar in cealalta parte se afla zona publica. Volumul destinat echipamentelor se afla chiar in spatele constructiei principale si se remarca printr-o structura de pin Corsican cu grinzi lungi de 20m.
„Folosirea unui lemn care nu a fost inca uscat necesita o atentie deosebita la nivelul proiectarii, in special in zonele de legatura unde se pot crea fisuri pe masura ce acesta incepe sa se usuce, afectand astfel integritatea structurii” declarau inginerii. Mare parte din prinderile folosite au fost o mixtura intre tehnica traditionala si metodele noi, astfel incat sa se asigure rezistenta in timp a structurilor.
Cele doua constructii noi fac parte dintr-un proiect mai amplu ce vizeaza realizarea unui nou centru de primire a vizitatorilor si a unor trasee de belvedere amplasate la inaltime.