Construieste cu incredere, timpul e cea mai buna garantie!
Caramida este unul dintre cele mai vechi si familiare materiale de constructii cunoscute de om, iar rezistenta si flexibilitatea sa de utilizare continua sa atraga arhitectii pentru ideile lor de punere in opera. Revista de arhitectura "Architonic" analizeaza cateva proiecte-cheie care demonstreaza beneficiile de a construi cu caramida.
Arhitectura centralei electrice NORD pentru Olimpiada de la Londra 2012 demonstreaza modul in care utilizarea culorii si formei poate contesta perceptiile noastre in legatura cu aspectul unei cladiri din caramida; Foto : Andrew Lee
Caramizi facute din noroi modelat datand din 7500 i.Hr. au fost gasite in regiunea Tigris din Mesopotamia si inca de atunci, caramida a ajutat la definirea mediului de constructie a multor natiuni dezvoltate. In timp ce metodele de productie s-au schimbat in timp, capacitatea caramizii de a oferi protectie de incredere pe o perioada indelungata de timp a ajutat-o sa-si pastreze popularitatea in domeniul constructiilor. "Principalul beneficiu in realizarea zidarie cu caramida este longevitatea", explica Dr. Ali Arasteh, inginer la BDA (Brick Development Association). "Nu exista nici un alt material de constructie, care ofera o astfel de performanta de lunga durata, cu intretinere minima si costuri scazute de punere in opera.
Ridicarea casei TAKA Mews presupune un model decorativ de proiectare a caramizilor; foto: Alice Clancy Pe partea opusa a casei, caramizile corespunzatoare au fost eliminate, lasand gauri pentru aerisire; foto: Alice Clancy Utilizarea de caramida la interior, unde se creeaza suprafete calde si tactile; foto: Alice Clancy
O mare parte din nordul Europei si Marea Britanie in special, a folosit in mod traditional caramida in constructia de cladiri de utilitati, inclusiv renumita Centrala Electrica Battersea a lui Sir Giles Gilbert Scott, cea mai mare cladire de caramida din Europa. Cand cei de la NORD Glasgow au fost invitati sa creeze noua statie de energie electrica, care a stat la baza infrastructurii de utilitati pentru Jocurile Olimpice, ei au ales sa duca mai departe aceasta mostenire de structuri imbracate in caramida si sa proiecteze o cladire care valorifica la maxim materialul. Statia de energie electrica este construita din 130.000 de caramizi; foto: Andrew Lee In locatia pentru noua statie existau deja unele cladiri realizate din caramida. Ferestrele si usile sunt facute cu o caramida negra, care a devenit punctul de referinta pentru statie. "Caramida este un material destul de flexibil" explica directorul NORD, Alan Pert. "In aceasta cladire este folosita in unele locuri pentru pereti portanti, in timp ce in alte locuri este mai mult ca un furnir si este pur decorativa. Unii din peretii din jurul transformatoarelor au, de asemenea, o constructie in trepte, lasand gauri care genereaza fluxul de aer."
In unele sectiuni ale fatadei, sunt gauri in zidarie care permit ventilarea pentru ca transformatoarele sa se raceasca.
Arhitectii contemporani care doresc sa creeze forme interesante si nonconformiste folosind caramida de multe ori gasesc utila combinatia acesteia cu materiale moderne, cum ar fi sticla sau suprafete tencuite lacuite, care ofera un contras. In Belgia, Atelierul Vens Vanbelle a proiectat un birou notarial care dispune de rame albe din otel la ferestre, inserate in peretii de caramida. Arhitectii au ales pentru a contrasta masa structurii de caramida, cele mai subtiri rame de otel posibile pentru ferestre, fapt care rezulta intr-un efect pe care ei spun ca este: "ca si cum ar fi felii de hartie inserate intr-un bloc de lut". Partile cladirii care sunt cu fata la strada sunt in mare parte inchise, in timp ce sunt geamuri care ofera o larga vedere a peisajelor pe celelalte laturi; foto : Atelier Vens Vanbelle
In unele parti ale lumii, utilizarea de caramida este dictata de lipsa altor resurse. In Rwanda, de exemplu, un deficit de lemn face ca argila sa fie materialul de constructie cel mai frecvent utilizat. Aici, practica germana Dominikus Stark Architekten a utilizat caramizi de lut, care au fost produse si arse manual, pentru a construi un Centru de Educatie in Nyanza care se potriveste cu culoarea cladirilor din lut din orasele din apropiere. Caramida este combinata cu alte abilitati de artizanat, inclusiv plafoane de papirus si impletituri folosite pentru a crea porti si usi. Intr-un astfel de climat cald, controlul temperaturii interioare este de asemenea un aspect important si capacitatea caramizii de a absorbi si de a dispersa treptat caldura in timp ce temperatura exterioara scade, ofera o functionalitate aparte. Centrul de Educatie creat de Dominikus Stark in Rwanda utilizeaza materiale de constructie produse pe plan local; foto: Florian Holzherr Zidaria este combinata cu impletituri de rachita si rame de otel la usi si ferestre; foto: Florian Holzherr In timp ce industria de caramida isi continua eforturile pentru realizarea de produse de calitate, publicul – cumparator de case ramane dedicat caselor din caramida. "Feedback-ul primit, atunci cand stam de vorba cu mari companii de constructii este ca preferinta clientilor este inca pentru o cladire de caramida astfel ca materialul este asociat cu siguranta si rezistenta pe care alte forme de constructie nu o au", spune dr. Arasteh. Un sondaj realizat de Concrete Block Association (CBA) si Modern Masonry Alliance (MMA), in 2010, a constatat ca 93% dintre oamenii intrebati si-ar dori sa locuiasca intr-o casa de caramida. Proprietatile termice ale cladirilor din caramida sunt unele dintre beneficiile durabile pe care BDA le-a evidentiat in cercetarea sa legata de impactul ecologic al productiei si constructie de caramida."
Desi procesele implicate in productia de caramida inseamna ca aceasta are un nivel ridicat de energie incorporata si de dioxid de carbon, aceasta este doar o consideratie atunci cand se determina acreditarile ecologice. Ghidul verde al Building Research Establishment da structurilor de caramida cel mai mare rating, A +, datorita longevitatii lor si consumului redus de energie pe durata lor de viata. Datorita cerintelor de intretinere reduse, emisiile de CO2 din caramida intr-un metru patrat de zidarie pe o durata de viata de 150 ani, echivaleaza cu 0.000186 tone de CO2/metru patrat/pe an.
Popularitatea caramizii ramane la fel de robusta si hotarata ca structurile construite din ea si continua sa ofere o forma durabila si eficienta de constructie.