Covorul alb tip piele de oaie: cum îl păstrezi ca nou?
Mai mici sau mai mari, covoarele albe si pufoase, denumite si piele de oaie, se afla in tendintele amenajarilor interioare de cativa ani incoace. Arata grozav ce-i drept, dar doar la inceput, pentru ca la putin timp dupa ce ai inceput sa calci pe ele, albul devine din ce in ce mai murdar, iar textura blanitei se ponoseste. Avem totusi vesti bune: poti pastra covorasul ca nou daca respecti urmatoarele reguli, indiferent daca este din material natural sau artificial.
Pentru pielea naturala de oaie:
Evita lumina soarelui si umiditatea
Daca vrei sa aiba viata lunga, tine pielea de oaie departe de lumina directa a soarelui si de umiditate. Unii oameni iti pot spune ca au spalat covorasul chiar la masina si ca nu a avut nimic, dar altii cu siguranta iti vor mentiona ca firele de blanita s-au intarit si par casante. Mai bine eviti decat sa risti.
Periaza-l regulat
Include urmatoarea rutina in obiceiurile tale obisnuite de curatenie: du covorul afara, scutura-l bine de praf si de impuritati si apoi periaza-l bine cu o perie cu dinti lati, de metal. La magazinele de specialitate exista chiar perii special concepute pentru aceste covoare, dar daca nu gasesti una poti opta si pentru o perie pentru caini.
Curata murdaria imediat
De exemplu, daca versi ceva pe pielea de oaie, ia imediat o carpa si absoarbe cat de mult poti din umezeala. Daca a ramas patat, trebuie sa iei o carpa curata si sa freci usor pata cu putin detergent lichid. Atente si la cum alegi detergentul, ideal ar fi ca el sa contina lanolina (substanta grasa obtinuta prin prelucrarea lanii brute) pentru ca blanita sa ramana moale si pufoasa.
Usuca-l natural
Nu te grabi, nu pune niciodata pielea de oaie in uscatorul automat si nici nu incerca sa usuci petele umede cu ajutorul uscatorului de par. Sursele directe de caldura au acelasi efect ca si expunerea la lumina directa a soarelui. Intinde covorul si lasa-l sa se usuce natural.
Elimina mirosurile neplacute cu praf de copt
Daca anumite mirosuri neplacute persista dupa ce ai curatat pielea de oaie, presara putin praf de copt pe covorul uscat. Il poti masa putin inainte de a-l lasa sa-si faca efectul pret de cateva ore sau peste noapte. Scutura sau aspira covorul, dar niciodata cu nu folosi peria de aspirator pe care o folosesti la covoarele obisnuite - cel mai bine este sa treci direct capatul furtunului, inainte si inapoi, peste suprafata pieii de oaie.
Pentru pielea artificiala de oaie:
Cele mai multe covoare piele artificiala de oaie au atasate etichete pe care vei gasi instructiunile de spalare / curatare, dar in caz ca acestea lipsesc, poti urma fara griji urmatoarele etape:
Il speli de mana
Aceasta este cea mai fara riscuri metota: umple cada cu apa rece, adauga putin detergent si introdu covorasul.
Il usuci la aer
Ia un prosop mare si inveleste-l in jurul covorasului, apasa-l si incearca sa absorbi cat de mult poti din umezeala. Apoi intinde-l si lasa-l sa se usuce la aer proaspat.
Scutura si periaza
Cand pielea artificiala de oaie artificiala s-a uscat, scutura-l si apoi periaza-l pentru a-si recapata aspectul pufos.