4 sfaturi pentru ingrijirea covoarelor din lana
Aproape dintotdeauna, unele dintre cele mai cautate covoare au fost covoarele din lana 100%, extrem de durabile, flexibile si cu o calitate ridicata, sau cele care combinau lana cu alte fibre, pentru un aspect inedit. Nici astazi lucrurile nu stau foarte diferit, iar covoarele din lana ocupa un loc foarte sus in preferintele cumparatorilor.
Daca si tu ai un covor din lana care iti decoreaza frumos locuinta sau daca iti propui ca in perioada urmatoare sa ii adaugi casei tale un astfel de covor, iata 4 sfaturi pentru ingrijirea covoarelor din lana de care sa tii cont, ca sa prelungesti frumusetea unei astfel de piese.
1. Aspira-le in mod regulat
Lana rezista la murdarire si iti poate face rar surprize neplacute la capitolul mizerie. Tocmai de aceea ai toate sansele sa pastrezi intact aspectul covorului pentru mai mult timp daca il aspiri in mod regulat. Asa reusesti sa nu lasi particulele de praf sau alte impuritati sa patrunda in profunzimea fibrei covorului, deteriorand-o incet. Pune aspiratorul in functiune cel putin o data pe saptamana sau, daca covorul se afla intr-o zona de trafic intens, chiar si zilnic. De retinut ca la inceput, cand covorul este nou, se prea poate ca el sa "naparleasca", adica sa lase in urma lui o multime de puf de lana. Nu trebuie sa te ingrijorezi, caci acest episod este cat se poate de firesc. Dupa cateva saptamani "naparlirea" va inceta.
2. Nu le lasa direct in bataia soarelui
Soarele nu e prietenul cel mai bun al covoarelor din lana. De aceea te sfatuim sa nu amplasezi covorul fix sub razele sale, pentru ca lumina poate duce la uscarea fibrei covorului si la pierderea rezistentei acesteia. Foloseste draperiile pentru a proteja covorul, ba chiar jaluzele cu filtru UV, daca stii ca soarele isi proiecteaza o buna bucata de zi lumina exact pe covor.
3. Nu curata covorul cu apa calda
Asa cum nu speli niciodata hainele din lana cu apa calda, tot asa nu ar trebui sa procedezi nici cu covoarele din lana. Aceasta fibra naturala nu se comporta deloc bine cand intra in contact cu lichide ce au temperaturi ridicate si singura care ii prieste este apa rece. Apa calda face ca lana sa se micsoreze, asadar sa intre la apa, iar covorul poate chiar sa isi schimbe forma din aceasta pricina. Au fost cazuri in care covorul s-a deteriorat chiar daca a fost spalat doar intr-un singur loc cu apa calda, iar aspectul general a avut de suferit.
4. Schimba pozitia covorului cel putin o data pe an
In fiecare an, ba chiar de doua ori pe an, daca asta nu implica un efort prea mare, schimba pozitia covorului. Roteste-l la 180 de grade si pune-l diferit de cum il aranjasei prima data ca sa faci sa existe la nivelul suprafetei sale o uniformizare a zonelor pe care calci. De asemenea, tot in aceasta categorie de sfaturi se inscrie si cel prin care te sfatuim sa nu lasi in permanenta o mobila grea deasupra covorului, ci sa ai grija ca si partea opusa din acesta sa faca cu randul, sub piesa impozanta de mobilier.
Obiectul este ascuns