Creati spatii fascinante cu ajutorul oglinzilor
Oglinda, oglinjoara.. care-i cea mai frumos amenajata casa din tara? Un inceput retoric pentru o prezentare a celor mai importante avantaje oferite de oglinzi in amenajarile interioare.
Fascinatia oglinzilor are intelesuri pline de profunzime. Poate sa capete atat o valenta negativa sugerand vanitate cat si o valenta a continuitatii si similaritatii. In amenajarile interioare, oglinzile reprezinta mai mult decat un simplu obiect in care ne verificam zi de zi aspectul. Potentialul lor de a deschide un spatiu si de a-i spori volumetria transforma oglinzile in atuuri utile mai ales pentru cei carora lipsa spatiului le aduce probleme. Mai mult, sunt perfecte pentru locuintele intunecoase. Pe timp de zi o oglinda poate reflecta lumina naturala spre colturile intunecate ale incaperilor, iar pe timp de noapte vine in ajutorul corpurilor de iluminat disponibile.
Retineti faptul ca o oglinda nu trebuie sa stea neaparat agatata de perete! Dulapurile cu usi mascate de oglinzi vor da instantaneu impresia unui spatiu mai mare. Daca in privinta decoratiunilor exista in general cateva reguli pe care este esential sa le urmati pentru o amenajare perfect proportionata, in ceea ce priveste oglinzile regulile pare ca afla la polul opus. Utilizati asadar oglinzi mari pentru camere mici! Profunzimea spatiului se va spori, mai ales daca de exemplu pozitionati oglinda deasupra mesei din locul de luat masa, in asa fel incat sa reflecte lumina corpului de iluminat. Holurile sau zonele de acces mici si inguste pot iarasi beneficia de pe urma oglinzilor. Optati pentru oglinzi orizontale deoarece holul va parea mai lung iar trecerile dintr-o camera in alta se vor face intr-un mod uniform. Un alt mod folositor de a pozitiona oglinzile este sa le aranjati in asa fel incat sa reflecte un tablou, o fotografie sau o decoratiune pe care o indragiti.
Si pentru ca am mentionat ce puteti face, haideti sa evidentiem si cateva sugestii bune de evitat atunci cand utilizati oglinzile in amenajare:
- Nu pozitionati asadar oglinzile catre elemente lipsite de interes sau, mai rau, spatii predispuse la dezordine.
- Nu acordati mai multa atentie decat necesar oglinzilor pentru bucatarie si dormitor. Bucataria este o camera unde nu este nevoie de oglinzi, desi va puteti folosi de ele pentru a crea iluzia de spatiu. In plus, vor necesita ingrijire permanenta. Cat despre dormitor, oglinda nu ar trebui sa reflecte imaginea patului ci sa fie pozitionata deasupra tabliei.
- Nu amplasati oglinzile pe tavan.
Cum ar arata deci fascinatia oglinzilor pentru fiecare tip de incapere? Descoperiti in continuare.
Oglinda parca face ca acest loc de luat masa sa straluceasca prin reflexia ferestrelor si a candelabrului
Se putea oare mai mult decat atat? Doua oglinzi verticale, deosebit de mari, flancheaza spatiul acestei camere de zi oferind o perspectiva simetrica.
Din fotografie reiese clar cum scopul oglinzii este aici cel de a deschide spatiul de la intrare, contrastand mai ales cu cenusiul ales pentru finisajul peretilor.
Va uram o amenajare usor de efectuat care, prin oglinzi, sa va oglindeasca frumos preferintele!
Surse foto: www.hgtv.com, www.decoist.com, www.mistikovska.com, www.limbago.com, www.imgkid.com, www.v-interere.ru.
Redactat de: Claudia Gorunescu