Cum alegem mobilierul pentru exterior?
Daca v-ati hotarat sa va (re)amenajati spatiul exterior casei, cu siguranta ca v-ati pus aceasta intrebare. Mobilierul de exterior, fiind expus in permanenta la factorii de mediu, trebuie sa indeplineasca anumite cerinte functionale care sa ii asigure o rezistenta optima si care sa il transforme, pana la urma, intr-o investitie inteligenta.
Cititi in continuare cateva sfaturi care va pot asigura o alegere corecta a mobilierului pentru terase sau gradini:
Calitate inainte de toate
Avem de multe ori tendinta sa tratam mobilierul de exterior cu mai putina importanta decat pe cel de interior, cand de fapt de cele mai multe ori ar trebui sa privim invers lucrurile. Daca ati gasit o superoferta la un anumit set de mobilier si vi se pare ca suna prea bine pentru a fi adevarat, mare atentie! Inspectati bine mobilierul inainte de a-l achizitiona, deoarece nu vreti sa va treziti ca dupa nici o luna vopseaua incepe sa se decojeasca – iata un capitol unde putem spune ca, cel mai adesea, calitatea este direct proportionala cu pretul.
Mai intai practic, si apoi estetic
Daca nu stiti din ce material sa fie confectionat mobilierul de exterior, incepeti prin a evalua cum va fi folosit si cat timp doriti sa investiti in a-l intretine. De exemplu, un scaun de aluminiu sau plastic nu rugineste si poate fi mutat cu usurinta dintr-o parte in alta, desi nu ofera stabilitatea unuia confectionat din fier sau otel inoxidabil. Pe de alta parte, un fotoliu din lemn s-ar potrivi perfect cu amenajarea dumneavoastra, dar necesita intretinere periodica si nu poate fi mutat cu la fel de multa usurinta.
Iata si cele mai populare optiuni de materiale pentru mobilier:
- Aluminiu, plastic si PVC – nu ruginesc, sunt usoare, au preturi accesibile si se curata foarte usor;
- Otel si fier forjat – Materiale deosebit de rezistente, dar care pot rugini daca nu sunt tratate si vopsite in mod periodic; preturile sunt ridicate.
- Ratan si impletituri de rachita – Mobilierul din materiale naturale se potriveste si rezista foarte bine la exterior; intretinerea se face destul de rar (cam o data la doi ani).
- Lemn – Mobilierul din lemn are un aspect placut in amenajarile de exterior, insa necesita tratamente periodice ce pot include si protectie UV. Speciile de lemn potrivite pentru exterior sunt lemnul de cedru, rasinoasele, chiparosul sau lemnul de tec.
Flexibilitate
Iata cateva sugestii de mobilier sau “accesorii” pentru mobilier care va pot ajuta sa obtineti o amenajare ce se poate preta la mai multe conditii:
- Umbrele – pe care sa le deschideti cand soarele este prea puternic, si pe care sa le puteti muta dintr-un loc in altul
- Mese pliante si extensibile – perfecte pentru momentele cand aveti multi musafiri
- Carucioare – puteti transporta cu usurinta diverse lucruri de la interior la exterior
Integrati mobilierul in peisaj
Cu siguranta ca priviti exteriorul locuintei ca un refugiu departe de agitatia si stresul urban, insa nu uitati ca proprietatea dumneavoastra nu se afla totusi pe o insula pustie, ci chiar in dreptul privirilor vecinilor, trecatorilor, etc. Alegeti asadar piese de mobilier care sa se incadreze frumos atat cu restul amenajarii locuintei, cat si cu spatiul exterior acesteia.
Atentie la detalii
- Optati pentru mobilier imbinat cu suruburi din otel
- Verificati picioarele scaunelor pentru a va asigura ca sunt solide; asezati-va pe scaun pentru a vedea cum se comporta sub greutatea dumneavoastra.
- Asigurati-va ca picioarele mobilierului sunt protejate cu capace de cauciuc, pentru a nu va zgaria pardoseala.
Cititi mai multe aici: www.howstuffworks.com.
Surse foto: www.pinterest.com, www.home-designing.com, www.albertaonline.net, www.ngopo.com, www.vongarden.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu