Mobilierul de exterior - sfaturi pentru o alegere potrivita
Achizitionarea mobilierului de exterior iti da sansa de a-ti exprima gusturile si personalitatea, insa poate de asemenea sa fie un proces stresant, mai ales daca nu stii pe ce sa te bazezi. Pe langa design, mobilierul de exterior trebuie sa fie rezistent la conditiile meteo, practic si, mai ales, confortabil.
Oferta de pe piata este variata cand vorbim despre mobilierul de exterior, printre cele mai populare modele fiind cele din rachita sau ratan, in culori precum bej sau maro. Daca te intrebi, insa, de ce sau de ce nu ai alege una din aceste optiuni, iti pregatim in continuare cateva sfaturi utile prin care sa ajungi la o alegere fix pe gustul si pentru necesitatile tale.
2) Calitate inainte de toate
De la imbinari slabite si pana la vopsea prost aplicata, o privire mai atenta iti poate arata adevarata fata a unor chilipiruri: achizitii de care te vei bucura un sezon, maxim doua. Adesea avem tendinta de a privi alegerea mobilierului de exterior cu mai putina grija decat pentru mobilierul de interior, dar adevarul este ca mobilierul de exterior trebuie sa reziste la conditii mai extreme de folosire. Fii atent la micile detalii inainte de cumpara o piesa de mobilier la un pret incredibil, caci in acest caz un pret mai ridicat indica de multe ori o calitate mai buna.
3) Forma urmeaza functia
Vorbim aici despre materialul din care e confectionat mobilierul, si iti recomandam ca inainte de alegere sa te gandesti la ce il vei folosi exact si cat timp esti dispus sa investesti in intretinere. De exemplu, un scaun pliabil din aluminiu sau din plastic nu rugineste si il poti muta usor dintr-o parte in alta a curtii; nu ocupa nici mult loc atunci cand il depozitezi, insa nu are stabilitatea scaunelor de otel inoxidabil de la interior. Pe de alta parte, un fotoliu din lemn de cedru iti poate parea mai solid, dar intretinerea lui la exterior e mult mai complicata.
Iata mai jos care sunt materialele indicate la mobilierul de exterior:
- Aluminiu, plastic si PVC: materiale care nu ruginesc, sunt usoare si au preturi destul de mici. Se curata usor, cu apa si sapun.
- Otel si fier forjat: ambele sunt materiale solide si grele, dar ruginesc daca nu sunt impermeabilizate / vopsite cu regularitate.
- Ratan si rachita: aceste materiale naturale arata foarte bine la exterior si rezista in conformitate, mai ales daca sunt tratate cu rasina. La doi ani se recomanda sa le impermeabilizezi.
- Lemn: printre tipurile de lemn rezistente la conditiile meteo se numara lemnul rosu de sequoia, tecul, cedrul sau lemnul Jarrah. Cu toate acestea, este necesar sa il tratezi periodic.
4) Dimensiuni confortabile
Chiar daca e tentant sa optezi pentru mobilier pliabil, de mici dimensiuni, asigura-te totusi ca te simti confortabil folosindu-l. Un scaun mic de aluminiu poate fi mutat cu usurinta si ocupa putin spatiu, insa poti lua masa in aer liber asezat pe unul? Testeaza mobilierul in magazin, inainte de a-l cumpara.
6) Flexibilitate
Flexibilitatea nu tine neaparat de mobilier, desi optiunile modulabile sunt mereu binevenite, ci mai degraba de alte elemente de design care iti completeaza amenajarea.
- Umbrele de terasa
- Compartimentare care sa iti asigure un plus de intimitate - de ex, un panou pentru plante agatatoare
- Carucioare pe roti cu care sa poti transporta alimentele si bauturile
- Mese pliabile, care se pot extinde atunci cand ai musafiri
5) Atentie la alte detalii:
- Pentru mobilierul masiv, alege intotdeauna perne cu arcuri; isi pastreaza forma pentru mai mult timp.
- In cazul sezlongurilor din aluminiu, alege-le pe cele putin fragmentate, din bucati mai lungi de metal, deoarece rezista mai bine.
- Opteaza pentru mobilierul asamblat folosind suruburi din otel inoxidabil.
- Verifica picioarele meselor si scaunelor pentru a vedea daca sunt acoperite de cauciuc; eviti astfel sa zgarii pardoseala.
Cum arata terasa ta? Arata-ne mobilierul in rubrica de mai jos!