Fertile House, sau „Casa roditoare”, se afla intr-o veche ferma din Tours, Franta, dar cum orasul s-a tot extins de-a lungul anilor, aceasta proprietate a ajuns sa fie inghitita de alte case, pierzand complet legatura cu terenurile agricole.
Noii proprietari au dorit sa refaca aceasta legatura si pentru aceasta au contractat serviciile echipe de la MU Architects, cerandu-le sa renoveze casa cu doua niveluri existenta si sa o transforme intr-un paradis verde. Acestia doreau in plus o serie de spatii comune amplasate in zona din spate care sa ofere familiei o legatura directa cu gradina amenajata.
Avand in vedere inaintarea in varsta, cuplul s-a gandit ca odata cu modificarile aduse constructiei existente sa ceara arhitectului reamplasarea dormitorului matrimonial la nivelul parterului. Echipa de la MU Architects a propus extinderea cu o serie de volume amplasate pe conturul proprietatii, delimitant incinta sub forma literei U. Aceasta abordare a permis legarea la nivel vizual si functional a vechii cladiri cu elemenele constructive nou introduse. In zona centrala a fost amenajata o curte generoasa, accesibila din mai multe locuri ale resedintei.
La parter, in volumul nou construit a fost amenajata zona de acces cu vestibul si grup sanitar, din care se face trecerea in zona de zi, caracterizata printr-un spatiu deschis care contine bucataria, locul de luat masa si zona de discutii.
Tot din vestibul se trece in zona de parter a vechii case, unde arhitectii au amenajat dormitorul matrimonial cu dressing si baie proprie. O scara deschisa, in doua rampe, asigura accesul la etaj, spre o zona comuna destinata spatiului media din care se intra in cele doua camere care impart o baie comuna.
De pe palierul scarii s-a asigurat accesul pe terasa gradina de peste zona de zi. Pamantul recuperat in urma lucrarilor de excavare a fost folosit pentru asigurarea stratului de sol vegetal al noii gradini. Aici, familia are posibilitatea sa isi cultive o serie de legume si plante aromatice pentru consum propriu, revenind astfel la originile din trecut ale fermei agricole.
Odata cu renovarea si extinderea vechii locuinte, beneficiarii au dorit sa investeasca intr-o serie de echipamente si strategii menite sa le asigure un consum eficient de energie. Pentru aceasta arhitectii au mizat pe iluminarea si ventilarea naturala a camerelor. Spatiul verde si plantele, atat de la nivelul parterului, cat si cel al noii gradini, contribuie la crearea unui micro-climat racoros, purificand aerul din jurul casei si incurajarand fauna locala sa se dezvolte. Spatiile interioare sunt racite prin intermediul unui sistem de tubulaturi pozitionat in pamant, in timp ce panourile solare de pe acoperis asigura apa calda menajera.
Mai multe informatii gasiti pe inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa