Locuinta a fost proiectata de biroul londonez Nash Baker Architects pentru un cuplu care se apropie de varsta de pensionare si care a dorit sa se mute intr-o casa mai mica, mai potrivita nevoilor varstei.
Avand in vedere ca au petrecut ultimii 25 de ani intr-o locuinta amenajata intr-o structura veche, care fusese folosita in trecut pentru uscarea cerealelor necesare in procesul de fermentatie, clientii au dorit spatii mai moderne, durabile si accesibile, o casa construita care sa fie suficient de flexibila pentru a gazdui pe copii si nepotii care veneau in vizita.
Pentru a pune in valoare estetica vernaculara a casei existente si a peisajului de tara, arhitectii au folosit sipci din lemn masiv baituite in negru, specific hambarelor din Kent, cu care au placat la exterior volumele.
Un acoperis verde cu sedum si stresini largi care coboara spre limitele de proprietate sunt menite sa ajute noua cladire sa se integreze mai bine in peisajul inconjurator.
Organizarea interioara a spatiilor a fost facuta in lungul a doua aripi a caror pozitionare s-a facut in corelare cu punctele cardinale, traseul soarelui si cerintele de intimitate impuse de anumite functiuni.
„Forma cladirii este intr-o mare masura transpunerea cerintelor clientului de a avea lumina naturala si perspective directionate” explica arhitectul Simon Baker.
Intrarea se face printre cele doua volume, intr-un hol luminos, care face legatura dintre zona parcajului din fata casei si gradina din spate.
Foaierul separa spatiile de zi de zonele de noapte dar in acelasi timp poate fi folosit ca loc de luat masa in cazul petrecerilor cu multi invitati. O bucatarie al carei spatiu beneficiaza de inaltime ampla, pana in tavanul cu doua ape, separata de foaier printr-o compartimentare pliabila, se deschide spre gradina prin intermediul unei fatade integral vitrate. Scarile din holul de intrare coboara catre un nivel amenajat cu o zona de vizionat tv, un spatiu tehnic si un grup sanitar. O alta scara, prevazuta cu rafturi integrate urca spre mezaninul care adaposteste un birou al carui spatiu se deschide spre living. O usa de la mezanin conduce catre o camera mica ce poate fi folosita ca spatiu de lucru sau ca dormitor.
Acest capat al volumului este prevazut cu vitraje protejate de lamele din lemn pe exterior. Doua dormitoare si baile aferente au fost amenajate in aripa destinata zonei de noapte si au fost gandite pentru a putea fi folosite si de persoane cu disabilitati.
Interioarele se remarca prin lemnul natur folosit, atat la pardoseli cat si la obiectele de mobilier, scari, tamplarie si decoratiuni.
Mai multe informatii gasiti pe http://www.dezeen.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa