O vila din Elvetia ascunsa in versantul unui munte
Intr-o locatie pitoreasca precum Vals, in Elvetia este dificil sa ne imaginam cum se poate realiza o constructie noua care sa nu deranjeze in vreun fel peisajul montan.
Astfel ca in momentul in care li s-a dat aprobarea sa construiasca o noua locuinta la numai o aruncatura de bat de faimoasele bai termale din Vals, proiectantii si beneficiarii deopotriva au inteles ca este vital ca prin proiectul lor sa nu schimbe semnificativ terenul si cadrul natural inconjurator. Conceputa de echipele de arhitectiSeArch si Christian Muller, aceasta locuinta ascunsa in pamant este un exemplu de interventie intr-un loc protejat care in ciuda designului contemporan, al dotarilor si confortului oferit reuseste sa respecte mediul natural.
Din departare casa este destul de greu de depistat, asa cum sta inserata in versantul unui munte. Structura din beton se remarca printr-un decupaj oval accesibil odata cu urcarea unei cararui din pietre. La capatul acesteia, se deschide o terasa generoasa protejata de o fatada curba presarata cu vitraje de diferite dimensiuni care reflecta din peisajul alpin de peste vale.
Desi acoperita de pamant, locuinta este luminoasa si arata mult mai spectaculos decat un buncar ingropat. Dezvoltata pe mai multe niveluri, locuinta ofera la parter spatiile publice precum bucataria, locul de luat masa si zona de socializare, precum si un dormitor de oaspeti cu baie proprie. Pentru etaje functiunile sunt asezate in lungul unei scari cu mai multe rampe, ce urca in lungul peretelui ce sprijina malul de pamant. Familia beneficiaza de trei dormitoare fiecare dotate cu baie si depozitari proprii.
Alegand sa insereze casa in pamant arhitectii au reusit sa creeze o casa eficienta din punct de vedere energetic, astfel ca temperaturile interioare sunt placute si constante, eliminand aproape complet nevoia de a incalzi sau raci spatiile in functie de anotimp.
In Vals, marea majoritate a propunerilor de arhitectura moderna sunt considerate distructive pentru ambianta locala si de cele mai multe ori nu sunt acceptate.
Prin crearea unei case care se ascunde sub un strat de pamant, arhitectii au realizat o arhitectura moderna prin forma si finisaje dar care nu contrasteaza cu cladirile bailor termale din apropiere.
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa