Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cum alegi corect ventilația pentru bucătării profesionale: 5 factori

Atunci când lucrezi la proiectul unei bucătării profesionale de la restaurante la cafenele, firme de catering sau locații tip fast-food, selecția corectă a sistemului de ventilație este fundamentală. Această alegere poate avea un impact asupra calității aerului, siguranței și respectării legislației în vigoare.
Cum alegi corect ventilația pentru bucătării profesionale: 5 factori

Pentru a te asigura că iei decizia corectă, am pregătit mai jos o listă de 5 factori cărora trebuie să le acorzi atenție.

 

Tipul de bucătărie

Tipul bucătăriei este cel mai important factor în determinarea soluției corecte de ventilație: debit, limitări de spațiul, tipul bucătăriei, număr de porții, număr de oaspeți, număr de membri ai echipei de pregătire.

O bucătărie tip fast-food (cu multe stații de prăjit, grătar, foc deschis) are nevoi diferite față de una tip catering inclusă într-o zonă de food court: prima se confruntă cu depuneri de grăsime și fum, a doua nu are ca prioritate eliminarea mirosurilor pentru ca ele să nu ajungă în zona de dining.

 

O cafenea cu preparate tip brunch nu are nevoie de un plafon de extracție, la fel cum o bucătărie care asigură sute de porții zilnice necesită o soluție complexă de ventilație și iluminat.

Un restaurant cu mașini de spălat și surse de aburi are nevoie de o soluție care elimină umezeala din aer și creează un mediu plăcut de lucru.

 

Înălțime tavan și suprafață bucătărie

Înălțimea tavanului are un impact direct asupra eficienței sistemului de ventilație din bucătăria profesională. Un tavan înalt înseamnă mai mult spațiu în care căldura și fumul se pot dispersa și astfel permite un flux mai bun de aer și captare mai eficientă a mirosurilor, aburilor, etc. Bucătăriile cu tavan mai jos implică poziționarea hotelor mai aproape de echipamentul de gătit pentru a capta eficient agenții contaminanți.

Cum alegi corect ventilația pentru bucătării profesionale: 5 factori

Suprafața bucătăriei trebuie corelată cu numărul și tipul aparatelor de gătit: dacă bucătăria este prea mică, pot apărea curenți de aer ce deranjează. Astfel, dacă avem debite mari de aer pe o suprafață mică, atunci este important ca soluția tehnică să compenseze corect debitul de aer proaspăt.

Dacă suprafețele sunt mai mari, atunci se recomandă instalarea plafoanelor de extracție ce distribuie aerul proaspăt eficient și implică viteze mai mici de aer.

Dimensionarea și proiectarea corespunzătoare a componentelor de ventilație sunt esențiale pentru obținerea performanței optime și a eficienței energetice.

 

Ce echipament folosiți: coordonează ventilația cu cerințele reale

Tipul de echipament de pregătire a mâncării și de igienizare a vaselor influențează definitoriu cerințele de ventilație. Aparatele cu randament ridicat, cum ar fi gratarele sau wok-urile, produc multă căldură, fum și vapori încărcați cu grăsime, necesitând soluții de ventilație robuste cu funcții de filtrare a grăsimilor.

Ia în considerare și modul în care este configurată bucătăria: sub formă de insulă sau cu aparatele lipite de perete?

 

Stațiile de gătit specializate pot necesita configurații personalizate pentru a capta emisiile, particulele de grăsime și a menține constantă calitatea aerului.

Cum alegi corect ventilația pentru bucătării profesionale: 5 factori

Adaugă la asta și frecvența și intensitatea proceselor de pregătire a mâncării: operațiunile mai intense pot necesita un grad mai recurent de curățare și mentenanță pentru a asigura performanțe optime în conformitate cu standardele de siguranță. Selectarea corectă a unor soluții de ventilație pentru bucătăriile profesionale facilitează curățarea și întreținerea echipamentelor și astfel eficientizează operațiunile din bucătărie și prelungește durata de viață a sistemului de ventilație.

 

La ATREA noi configurăm proiectul cu ajutorului programului brevetat de selecție, program setat pe baza actului normativ european EN16282.

 

Locație: unde se află bucătăria

Da, ai citit corect: locul unde află restaurantul tău joacă un rol foarte important în privința sistemului de ventilație. Variațiile în temperaturi și legislația aferentă pot influența cerințele sistemului de ventilație. De exemplu, bucătăriile care activează în zone mai reci pot avea nevoie de recuperatoare de căldură pentru a compensa aerul cald evacuat.

 

La fel de esențial? Înțelegerea cadrului legal național și local: flux de aer minim, restricții pe emisii.

Cum alegi corect ventilația pentru bucătării profesionale: 5 factori

De asemenea, locația poate limita opțiunile de evacuare a aerului. Dacă bucătăria este poziționată într-o zonă urbană, s-ar putea să ai restricții în privința gurilor de evacuare a aerului, mirosurilor și aburului implicând nevoia de a implementa și soluții suplimentare: recuperarea energiei, filtre de poluare, etc.

 

Mentenanța sistemului

Pentru a garanta o durată lungă de viață pentru sistemul de ventilație din bucătărie, se recomandă programe periodice de mentenanță.

Cum alegi corect ventilația pentru bucătării profesionale: 5 factori

Program recomandat mentenanță hote și plafoane de extracție

Componentele sistemului care necesită intervenție periodică în vederea igienizării și mentenanței sunt descrise mai jos:

- centrală de tratare aer (schimbare filtre, curățare recuperator și interior CTA, diagnoză tehnică)
- tubulatura de ventilație (igienizare și curățare)
- hote de extracție, care implică curățare filtre și curățare sistem
- filtru electrostatic cu lămpi UV (igienizare, curățare și schimbare filtre)

Cum alegi corect ventilația pentru bucătării profesionale: 5 factori

Concluzie

Selectarea potrivită a sistemului de ventilație pentru o bucătărie profesională implică 4 factori - înțelegerea acestor considerente și colaborarea cu experții în ventilația HoReCa te ajută să alegi un sistem optim ce respectă cele mai riguroase standarde de igienă, siguranță și eficiență.

 

ATREA România este specializată în furnizarea de soluții de ventilație pentru restaurante, cafenele și firme de catering adaptate cerințelor unice ale bucătăriilor comerciale. Poți vedea toate opțiunile de hote și plafoane de extracție aici și ne poți contacta oricând pentru detalii despre proiectul tău!

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
ATREA
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.