Cum alegi corect ventilația pentru bucătării profesionale: 5 factori
Pentru a te asigura că iei decizia corectă, am pregătit mai jos o listă de 5 factori cărora trebuie să le acorzi atenție.
Tipul de bucătărie
Tipul bucătăriei este cel mai important factor în determinarea soluției corecte de ventilație: debit, limitări de spațiul, tipul bucătăriei, număr de porții, număr de oaspeți, număr de membri ai echipei de pregătire.
O bucătărie tip fast-food (cu multe stații de prăjit, grătar, foc deschis) are nevoi diferite față de una tip catering inclusă într-o zonă de food court: prima se confruntă cu depuneri de grăsime și fum, a doua nu are ca prioritate eliminarea mirosurilor pentru ca ele să nu ajungă în zona de dining.
O cafenea cu preparate tip brunch nu are nevoie de un plafon de extracție, la fel cum o bucătărie care asigură sute de porții zilnice necesită o soluție complexă de ventilație și iluminat.
Un restaurant cu mașini de spălat și surse de aburi are nevoie de o soluție care elimină umezeala din aer și creează un mediu plăcut de lucru.
Înălțime tavan și suprafață bucătărie
Înălțimea tavanului are un impact direct asupra eficienței sistemului de ventilație din bucătăria profesională. Un tavan înalt înseamnă mai mult spațiu în care căldura și fumul se pot dispersa și astfel permite un flux mai bun de aer și captare mai eficientă a mirosurilor, aburilor, etc. Bucătăriile cu tavan mai jos implică poziționarea hotelor mai aproape de echipamentul de gătit pentru a capta eficient agenții contaminanți.
Suprafața bucătăriei trebuie corelată cu numărul și tipul aparatelor de gătit: dacă bucătăria este prea mică, pot apărea curenți de aer ce deranjează. Astfel, dacă avem debite mari de aer pe o suprafață mică, atunci este important ca soluția tehnică să compenseze corect debitul de aer proaspăt.
Dacă suprafețele sunt mai mari, atunci se recomandă instalarea plafoanelor de extracție ce distribuie aerul proaspăt eficient și implică viteze mai mici de aer.
Dimensionarea și proiectarea corespunzătoare a componentelor de ventilație sunt esențiale pentru obținerea performanței optime și a eficienței energetice.
Ce echipament folosiți: coordonează ventilația cu cerințele reale
Tipul de echipament de pregătire a mâncării și de igienizare a vaselor influențează definitoriu cerințele de ventilație. Aparatele cu randament ridicat, cum ar fi gratarele sau wok-urile, produc multă căldură, fum și vapori încărcați cu grăsime, necesitând soluții de ventilație robuste cu funcții de filtrare a grăsimilor.
Ia în considerare și modul în care este configurată bucătăria: sub formă de insulă sau cu aparatele lipite de perete?
Stațiile de gătit specializate pot necesita configurații personalizate pentru a capta emisiile, particulele de grăsime și a menține constantă calitatea aerului.
Adaugă la asta și frecvența și intensitatea proceselor de pregătire a mâncării: operațiunile mai intense pot necesita un grad mai recurent de curățare și mentenanță pentru a asigura performanțe optime în conformitate cu standardele de siguranță. Selectarea corectă a unor soluții de ventilație pentru bucătăriile profesionale facilitează curățarea și întreținerea echipamentelor și astfel eficientizează operațiunile din bucătărie și prelungește durata de viață a sistemului de ventilație.
La ATREA noi configurăm proiectul cu ajutorului programului brevetat de selecție, program setat pe baza actului normativ european EN16282.
Locație: unde se află bucătăria
Da, ai citit corect: locul unde află restaurantul tău joacă un rol foarte important în privința sistemului de ventilație. Variațiile în temperaturi și legislația aferentă pot influența cerințele sistemului de ventilație. De exemplu, bucătăriile care activează în zone mai reci pot avea nevoie de recuperatoare de căldură pentru a compensa aerul cald evacuat.
La fel de esențial? Înțelegerea cadrului legal național și local: flux de aer minim, restricții pe emisii.
De asemenea, locația poate limita opțiunile de evacuare a aerului. Dacă bucătăria este poziționată într-o zonă urbană, s-ar putea să ai restricții în privința gurilor de evacuare a aerului, mirosurilor și aburului implicând nevoia de a implementa și soluții suplimentare: recuperarea energiei, filtre de poluare, etc.
Mentenanța sistemului
Pentru a garanta o durată lungă de viață pentru sistemul de ventilație din bucătărie, se recomandă programe periodice de mentenanță.
Program recomandat mentenanță hote și plafoane de extracție
Componentele sistemului care necesită intervenție periodică în vederea igienizării și mentenanței sunt descrise mai jos:
- centrală de tratare aer (schimbare filtre, curățare recuperator și interior CTA, diagnoză tehnică)
- tubulatura de ventilație (igienizare și curățare)
- hote de extracție, care implică curățare filtre și curățare sistem
- filtru electrostatic cu lămpi UV (igienizare, curățare și schimbare filtre)
Concluzie
Selectarea potrivită a sistemului de ventilație pentru o bucătărie profesională implică 4 factori - înțelegerea acestor considerente și colaborarea cu experții în ventilația HoReCa te ajută să alegi un sistem optim ce respectă cele mai riguroase standarde de igienă, siguranță și eficiență.
ATREA România este specializată în furnizarea de soluții de ventilație pentru restaurante, cafenele și firme de catering adaptate cerințelor unice ale bucătăriilor comerciale. Poți vedea toate opțiunile de hote și plafoane de extracție aici și ne poți contacta oricând pentru detalii despre proiectul tău!