Cum amenajam un loc de luat masa in sufragerie?
Va oferim cateva sfaturi care va vor ajuta sa creati o atmosfera placuta, plina de confort si bunadispozitie pentru mesele alaturi de cei dragi.
O masa cu scaune, o vitrina si o masuta pentru televizor – iata cateva elemente pe care le vom gasi de multe ori in sufrageriile locuintelor din Romania, cu alte cuvinte acestea fac parte dintre elementele cu a caror prezenta ne-am obisnuit. Nu pare nimic dificil in a aseza o masa cu scaune in sufragerie, mai ales daca optati pentru varianta plianta a acestei piese de mobilier, insa si amenajarea unui loc de luat masa trebuie efectuata cu mare atentie la detalii, pentru a evita surprizele neplacute ce pot aparea de-a lungul timpului.
Inainte de a va apuca de lucru sfatul nostru este sa raspundeti la cateva intrebari cheie, care va vor face sa economisiti timp, poate chiar si bani, si care va vor inlesni alegerile. Primul lucru la care va trebui sa va ganditi este cate persoane vor beneficia de respectivul loc de luat masa, avand in vedere nu doar programul de zi cu zi, ci gandindu-va si la ocaziile speciale cand doriti sa invitati la masa familia sau prietenii. Urmatorul factor la care trebuie sa va ganditi este daca masa in sine va servi si alte scopuri si va putea deveni de exemplu un loc pentru citit, un loc destinat lucrului sau un loc unde parcurgeti activitati ce va relaxeaza. Acestia sunt bineinteles factori subiectivi si nu putem oferi o reteta universal valabila, insa modul dumneavoastra de viata va oferi raspunsuri clare la aceasta intrebare.
Dupa ce ati raspuns la primele doua intrebari, e momentul sa analizati spatiul disponibil in sufragerie, si sa luati in considerare dimensiunile pieselor de mobilier. Amenajarea unui loc de luat masa in sufragerie implica de la inceput o incapere destul de spatioasa incat sa permita amplasarea unei mese cu scaune. Acum e momentul sa observati cum raspunsurile primite la primele intrebari se leaga de acest pas, deoarece dimensiunile mobilierului vor trebui sa se preteze la numarul de persoane care vor utiliza spatiul si la activitatile pe care le veti desfasura aici.
Mai mult, forma mesei este iarasi un factor esential pentru o amenajare reusita, insa cel mai des utilizate variante sunt fie cea a unei mese circulare, fie cea a unei mese cu forma patrata sau dreptunghiulara. Haideti sa aflam cateva avantaje si dezavantaje pentru fiecare dintre acestea:
Mese rotunde
Cel mai important avantaj adus de mesele rotunde este faptul ca se potrivesc foarte bine intr-o sufragerie de dimensiuni mai reduse, atmosfera creata fiind una calda, prietenoasa si confortabila. Deoarece lipsesc colturile ascutite, sunt potrivite mai ales familiilor care au copii. Mai mult, mesele rotunde sunt ideale pentru jocurile de masa sau de carti pentru ca accesul la piesele de joc se face cu usurinta intr-o zona comuna circulara. Cat despre dezavantaje retineti faptul ca mesele rotunde isi pot pierde cu usurinta echilibrul, mai ales daca prezinta decat un singur piedestal. Daca decideti sa achizitionati o masa rotunda, testati-o aplicand o presiune mai mare pe suprafata acesteia; o alta varianta o reprezinta achizitionarea une mese rotunde cu mai multe picioare.
Mese dreptunghiulare
Mesele dreptunghiulare sunt potrivite pentru sufrageriile mai lungi si inguste, fiind ideale daca organizati mese cu numerosi invitati. Acestea nu blocheaza traficul din incapere si aduc beneficiul unor mese mai bine organizate. Dezavantajele apar insa la atmosfera generata de o astfel de masa, aceasta impunand un aspect formal sufrageriei dumneavoastra.
Mese patrate
Cel mai potrivite pentru incaperi cu aceeasi forma, deoarece pastreaza proportiile si echilibrul unui spatiu simetric. La o masa patrata se pot in general aseza de la 4 pana la 8 persoane, iar faptul ca distanta dintre persoane este aceeasi va genera un mediu prielnic conversatiei. Cu toate acestea, nu alegeti o masa patrata daca sufrageria este dreptunghiulara deoarece va face musafirii sa simta ca iau loc intr-un spatiu aglomerat, deci lipsit de confort.
Mese ovale
Indiferent de forma pe care o veti alege, mobilierul din locul de luat masa necesita o incadrare corespunzatoare in spatiul sufrageriei. Alocati o distanta de minim 80cm intre masa si perete, pentru a le permite musafirilor sa se aseze si sa se ridice cu lejeritate. Idealul de spatiu lasat intre scaune, pentru ca toti cei de la masa sa se poata simti bine, este de 20cm. In ceea ce priveste latimea mesei (sau diametrul pentru mesele rotunde), aceasta nu ar trebui sa depaseasca 1.20m pentru ca luarea mesei sa se desfasoare fara dificultate, iar conversatiile sa poata fi purtate cu usurinta. De asemenea, latimea minima necesara este de 80cm.
Cat despre pozitionarea locului de luat masa in sufragerie, retineti ca spatiul disponibil va fi impartit intre zona pentru discutii (canapea, fotolii, masa de cafea) si locul unde va fi asezata masa. Ideal este ca fiecare zona sa beneficieze de o sursa proprie de iluminat . Nu uitati insa ca accesul catre locul de luat masa este foarte important, trebuind astfel sa exista o ruta de acces directa de la bucatarie catre sufragerie.
Sa privim in continuare la cateva modele reusite de amenajare a locului de luat masa in sufragerie:
Locul de luat masa este aici foarte bine incadrat in spatiu, situandu-se aproape de bucatarie si existand distante optime intre mobilier si pereti.
Loc de luat masa frumos incadrat in amenajarea moderna a sufrageriei, ce reiese atat din materialele precum sticla si otelul, cat si din spatarele ornamentate geometric ale scaunelor.
Asteptam fotografiile si sugestiile dumenavoastra in rubrica de mai jos!
Surse foto: www.homedesignlover.com, www.houzz.com, www.bhg.com, www.bhousedesain.com, www.fridymarconi.com, www.meinteriordesigns.com, www.forsalemarbella.com.