Cum amenajez o baie mică – soluții testate cu succes de designeri din România
Baia mică ne dă bătăi de cap multora dintre noi când vine vorba de amenajări. De la alegerea corectă a obiectelor sanitare și a finisajelor pentru a câștiga centimetri pătrați prețioși și a evita impresia de aglomerare la idei de depozitare, designerii de interior ne-au împărtășit ce metode au folosit cu succes pentru a valorifica la maximum băi mai puțin generoase.
Răspunsurile specialistilor:
Irina Radu, arhitect iDECORATE
Amenajarea unei băi de mici dimensiuni reprezintă o provocare întâlnită tot mai des în ultimul timp. Astfel, apelăm la soluții sau la mici trucuri pentru a exploata din plin spațiul. Printre provocările des întâlnite se numără configurarea toaletei și a chiuvetei în așa fel încât să rămână suficient spațiu pentru un duș walk-in.
Un duș walk-in te ajută să economisești spațiu și să mărești vizual baia. Este, de asemenea, soluția cea mai potrivită cand nu dispui de o baie mare, deoarece nu mai ai nevoie de o cadiță de duș - ai nevoie doar de rigolă. Astfel, pardoseala va deveni continuă, făra praguri sau întreruperi vizuale.
Pentru a crea impresia de spațiu mai larg, utilizați un model de faianță cu un pattern mare. Un model de faianță de o dimensiune mare poate să-ți păcălească ochiul și poate da impresia de spațiu mai mare. Un pattern mic sau un model de faianță împărțit în bucăți mici va da impresia de spațiu mic, aglomerat. De aceea, când aveți un spațiu mic, recomandăm plăci cât mai simple și montaj fără rosturi.
Renuntați la ușa de la duș. Dacă spațiul de care dispuneți este redus, luați în considerare să renuntați la ușa de la duș și păstrați doar un panou despărțitor din sticlă, între duș și restul băii. Alegeți o sticlă clară, pentru a nu obtura vizual spațiul.
Montați o oglindă de mari dimensiuni. În cele mai mici spații, având o oglindă montată pe o suprafață cât mai mare de perete, va reflecta lumina și va mări vizual spațiul.
Alegeți o chiuvetă îngustă, cu montaj suspendat. Stilul îngust și curat al chiuvetei reprezintă soluția optimă pentru a câștiga spațiu. Atunci când sunt montate suspendat, spatiul creat este mult mai mare.
Utilizați în amenajarea băii robineti încastrați - atât pentru duș, cât și pentru chiuvetă. Montarea unui robinet pe perete permite o chiuvetă mai îngustă și ajută la obținerea unui spațiu pentru duș mai generos.
Creează un spațiu de depozitare deasupra nise de toaletă. Puteți valorifica acest spațiu adăugând un dulap sau simple polițe pentru accesorii.
Diana Popescu, designer de interior Noblesse Interiors
Pentru o baie mică, alege cu grijă lavoarul și depozitarea acestuia. Cum nu avem îndeajuns de mult spațiu, depozitarea trebuie să fie și sub chiuvetă, și în oglindă (oglinda cu depozitare în spate): sfatul nostru este te duci cu extra depozitarea în partea de sus a camerei, nu în partea de jos.
Folosește aceeași culoare în toată baia - chiar dacă avem nuanțe diferite, pentru a nu încărca și mai tare spațiul, se recomandă folosirea unei culori și poate 1-2 nuanțe ale acesteia.
Multa lumină - de preferat lumina naturală, iar dacă nu este posibil, atunci trebuie obținută prin lumina artificială (iluminat general, dar mai ales localizat, de o parte și de alta a oglinzii. Se poate opta și pentru iluminat ambiental, cu corpuri de iluminat încastrate în pardoseală.
Recomandăm să introduci în decor un element de design - cel mai ușor este să folosești o gresie îndrăzneață.
Visezi la interioare funcționale și fabuloase? Ai nevoie uneori de un sfat, de o idee, de un ochi format? Trimite-ne întrebările tale la adresa office@spatiulconstruit.ro și îți facem legătura cu profesioniști din domeniul designului și al amenajărilor interioare, care te vor ajuta să iei cele mai bune decizii pentru casa ta.