Cum amenajezi holul: Idei pentru holuri de mărimi şi forme diferite
Holurile sunt privite din pacate ca spatii auxiliare a caror singura functiune este aceea de a face tranzitia dintr-un spatiu in altul. De cele mai multe ori sunt inguste, lungi, intunecoase si chiar cu forme geometrice atipice, ceea ce le face foarte greu de amenajat si integrat in designul general al casei. Iata cateva situatii si sugestii pentru amenajarea holurilor astfel incat acestea sa capete farmec si sa fie ceva mai mult decat un simplu spatiu de legatura.
Cazul in care beneficiati de un hol generos
Puteti sa va considerati fericiti pentru ca aceasta situatie va ofera o varietate de solutii. Pentru a obtine un plus de depozitare Leila si Buff acestia au decis sa flancheze pertii cu o masa, o comoda si o biblioteca pe care le-au pus in valoare cu ajutorul diferitelor obiecte decorative astfel ca acest hol de intrare in casa este un spatiu primitor si functional.
Cazul unui hol ingust
Daca sunteti in aceasta situatie nu insemna ca aveti interdictie pentru a amenaja si decora. Este adevarat ca trebuie sa aveti grija la culori si proportiile obiectelor de mobilier pentru a nu crea senzatia unui spatiu aglomerat si intunecos dar in afara de aceasta aveti libertate totala de exprimare. Iata o imagine de la Nuevo Estilo care propune elemente inguste si un accent de culoare pe tavan.
Cazul unui hol cu forme ciudate
In aceste situatii variantele de interventie sunt mai limitate. Iata cum Tara a gasit interesanta varianta de a-si pune in valoare spatiul folosind un decor pe tot peretele, ceea ce nu i-a limitat mobilitatea si nici nu i-a luat din spatiu.
Cazul unui hol in unghiuri ascutite
Daca aveti un hol care coteste brusc iar unghiurile nu au nimic de a face cu cele 90 de grade, senzatia care predomina cand treceti pe acolo este ca de nicaieri va rasare un perete in fata. In aceasta situatie puteti sa folositi acel perete ca element definitoriu pentru designul spatiul respectiv, daca tot este in drum atunci puneti-l in evidenta. Eunice a ales sa creeze un element decorativ o sculptura ce imita un copac si in acelasi timp foloseste spatiul ca depozitare pentru pantofi, deci este de doua ori in castig.
Cazul in care spatiul holului este greu de delimitat
Se regaseste la casele in care accesul se face direct in zona de zi iar pentru multi acest lucru poate fi vazut ca un inconvenient atat de natura functionala cat si estetica, simtind ca au casa expusa de fiecare data cand deschid usa. Rachel si Brian au definit zona de hol printr-o schimabare a finisajului pardoselii si prin inserarea unor elemente ce le permit depozitarea hainelor.
Speram ca sugestiile va vor fi de folos si veti gasi inspiratia pentru a face schimbarile dorite in propriile locuinte.
Mai multe informatii gasiti la www.apartmenttherapy.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa