Holul de la intrare sau cartea de vizită a locuinţei. Cum îl amenajezi
Am putea spune ca holul reprezinta ‘cartea de vizita’ a unei locuinte, fiind prima incapere cu care luam contact atunci cand intram, deci prima impresie pe care ne-o facem despre casa si gusturile proprietarului. De cele mai multe ori, holurile ajung sa fie amenajate mai cu indiferenta, alegandu-se solutii nu tocmai practice, ci mai degraba mai economice. Probabil ca daca ti-ai intreba prietenii daca sunt multumiti de holurile lor, cei mai multi dintre ei te-ar intampina cu una din doua variante de raspuns: fie spatiul de stocare este insuficient, fie este mai mereu dezordine; si cu siguranta ca nici tie nu iti sunt necunoscute cele doua probleme ridicate.
Cat despre mobilierul potrivit holului de intrare, cel mai important element il reprezinta fara indoiala cuierul. Alegerea cuierului potrivit se leaga de multe aspecte, de la spatiul disponibil si pana la dimensiunile potrivite. Iar daca ne gandim si la depozitare, atunci problema e mult mai complexa. Nu uita insa ca mai presus de design se afla necesitatea de a depozita atat pantofii, cat si hainele.
Iata in continuare cateva idei care iti vor fi de folos atunci cand vei incepe amenajarea holului:
1) Organizeaza lucrurile mici
Parca mai mereu in holuri apar acele piese de mobilier pe care se odihnesc, in dezordine, maruntisuri de buzunar si nu numai: chei, manusi, scrisori, monede, si lista continua. Fa-ti, asadar, putin timp si gandeste-te la unde ai vrea sa le asezi pe fiecare - poti folosi un suport pentru scrisori si chei, un cos de rachita, o cutie, etc.
2) Depoziteaza pantofii
Desigur ca ii poti aseza si direct pe pardoseala, insa vei ajunge mai devreme sau mai tarziu sa te impiedici de ei. Pantofarele si suporturile pentru pantofi te scapa de aceasta grija, iar daca ti se pare ca ar ocupa prea mult spatiu, poti opta pentru un cuier cu raft de pantofi inclus. Dezavantajul? Incap mult mai putine perechi de pantofi. Fa alegerea in functie de prioritati.
3) Oglinda-oglinjoara
Cand realizezi cu adevarat ca era buna o oglinda? Atunci cand esti pe picior de plecare si ai nevoie sa te asiguri ca arati asa cum trebuie fara a mai parcurge drumul pana la baie sau dormitor. Asigura-te asadar ca incluzi o oglinda suficient de mare in amenajarea holului. In plus, oglinda mai ajuta la un lucru: reflexiile manipuleaza modul in care percepi spatiul, putand face ca holul tau sa para mai mare.
4) Spatiul de deasupra
Incepem prin a spune ca este, din nefericire, adesea ignorat. Poti maximiza spatiul disponibil pentru depozitari amenajand cateva rafturi sau dulapioare deasupra cuierului, asta mai ales in cazul in care cuierul tau nu are spatii de depozitare incluse. Iar daca nu pentru depozitare, atunci poti folosi rafturile pentru a plasa cateva decoratiuni care vor puncta amenajarea.
6) Confort atunci cand te incalti
Este necesar sa ai pe ce sa te asezi atunci cand te incalti, sau un suport pe care sa iti sprijini picioarele. De multe ori, cuierele vin prevazute cu astfel de accesorii, insa daca nu ai aceasta optiune atunci asigura-te ca in holul tau exista un element pentru un plus de confort atunci cand te incalti.
Revenind acum la ceea ce am numit drept cel mai important element al holului, cuierul, tipul acestuia trebuie ales in functie de spatiul disponibil. Exista in principal trei tipuri de cuiere: cuierele de perete, cuierele cu rafturi si dulapuri pentru depozitare si cuierele cu picior sau tip pom. Pe langa acestea, puteti opta si pentru cuiere inedite, tip bricolaj, realizate in mod creativ si din materiale diverse.
Cuierul de perete are avantajul ca nu ocupa spatiul pardoselii, insa va trebui sa vezi unde pe perete doresti sa il pozitionezi si daca dispui de suficient spatiu. Unele cuiere de perete sunt formate doar din simple carlige, in vreme ce altele vin cu oglinzi, rafturi si suporturi de palarii. Pentru cei care doresc sa isi aseze hainele pe umerase, exista si optiunea de cuiere ce au in loc de carlige o bara pe care acestea sa poata fi asezate.
Cuierele cu rafturi si dulapuri se numara printre cele mai indragite optiuni si, chiar daca poate parea ca ocupa prea mult spatiu, faptul ca acestea au un design compact ajuta la pastrarea lucrurilor impreuna. Poti apela atat la optiunile din comert, cat si la un model personalizat, lucrat pe comanda.