Cum amenajezi o mansardă în podul existent?
Dacă ai o casă cu un pod și vrei să faci din el ceva cu adevărat util, alege să-l transformi în mansardă. Dacă un pod este doar un spațiu de depozitare, o mansardă capătă mult mai multe funcționalități, dintre care cea mai importantă este destinația de locuire pe care o primește.
Mansarda este poate locul cel mai special dintr-o casă și, poate una dintre amenajările cele mai apreciate de toți membrii familie.
Utilizarea ce îi poate fi dată este extrem de variată, de la dormitor la cameră de zi, birou, bibliotecă sau locul tău preferat pentru a te bucura de liniște și intimitate.
Ce este un pod? Ce este o mansardă? Care le este utilitatea și prin ce se deosebesc?
Podul este spațiul de deasupra casei situat sub acoperiș, circulabil sau necirculabil, de regulă cu pereți mici sau fără pereți, fără lumină, cu pante abrupte, care fac ca înălțimea să scadă spre partea exterioară. De multe ori el nu primește nicio destinație sau este folosit pentru depozitarea unor lucruri cu folosință ocazională sau sezonieră.
O mansardă este o încăpere sau un ansamblu de încăperi, situată sau situate în acoperiș, cu pereți ușor ridicați și cu destinație de locuire. Această modalitate de amenajare a părții superioare a unei construcții sau case, ce dă un farmec aparte și asigură un loc special, râvnit adesea pentru intimitate și confort, poate fi orice spațiu de locuire dorești.
O diferența dintre acestea este dată de faptul că o mansardă este prevăzută ca o extensie locuibilă a unei case, în timp ce un pod, fiind mai puțin amenajat, primește doar ca situație de urgență această utilizare.
Evident, fiecare dintre acestea își are utilitatea sa. Un spațiu încăpător de stocare este absolut esențial în orice casă. În funcție de sezon și în timp într-o locuință se stâng o multitudine de lucruri pentru care trebuie să găsești locuri cât mai puțin vizibile de depozitare. Această destinație poate fi dată ambelor amenajări. Dar, întrucât mansarda, poate fi și locuită, acest specific trebuie să fie exploatat din plin.
Cum poți transforma un pod într-o mansardă?
Întrucât la ora actuală costul achiziției unei locuințe mai spațioase sau al construirii unei case noi este din ce mai mare, dacă dispui de un pod, merită cu prisosință să iei în calcul transformarea lui în mansardă. Acest spațiu este cu atât mai util, cu cât familia se mărește, copii cresc mari au nevoie de locul lor sau pur și simplu îți trebuie o încăpere specială în care să te bucuri de mai multă liniște când lucrezi de acasă.
Pentru a amenaja o mansardă într-un pod existent trebuie să procedezi în felul următor:
1. Să vezi dacă legislația îți permite acest lucru În cele mai multe cazuri va fi nevoie de o autorizație de construcție de la primărie, pentru care vei avea nevoie de un proiect de amenajare, consolidare sau supraînălțare pod. Dacă spațiul este situat într-un imobil cu restricții sau într-o zonă protejată obținerea autorizației va fi mult mai dificilă sau nu va putea fi obținută deloc.
2. Proiectarea viitorului spațiu Pentru că un pod nu poate fi transformat oricum într-un spațiu de locuit, va fi nevoie de un proiectat care să se ocupe de planul complet de reamenajare, care să includă tot ce este necesar din punct de vedere tehnic și funcțional unei locuințe la standardele actuale de confort.
3. Găsirea unei echipe de constructori potrivite Realizarea unei mansarde care să fie cât mai bine izolată și încălzită, în care să nu ai probleme cu scurgerile sau infiltrațiile, care să se poată fi finisată conform gusturilor personale, poate fi obținută doar cu un proiect profesionist și o echipă de execuție cu experiență.
Printre elementele indispensabile pentru obținerea unei amenajări de mansardă cât mai reușite menționăm:
• consolidarea pereților și înălțare acestora, dacă este nevoie
• realizarea izolației termice și fonice
• tratarea ignifugă a materialelor folosite
• conectarea la sau realizarea unui sistem de încălzire propriu
• inserarea în acoperiș de ferestre de mansardă și lucarne care să ofere cât mai multă lumină
• realizarea unei împărțiri optime a spațiului în cazul în care prevezi mai multe încăperi
• reproiectarea acoperișului
• realizarea unei scări de acces
• alegerea materialelor de finisare cele mai potrivite
• mobilier și elemente de decor adaptate și personalizate.
Transformarea unui pod într-o mansardă nu este un demers foarte simplu. În cele mai multe cazuri va fi nevoie de un proiect de construcție și de găsirea unei echipe de lucru bune, cu care să lucrezi. Însă, cu materialele și soluțiile disponibile astăzi și cu un buget adecvat, rezultatul ce poate fi obținut va merita tot efortul.