Cum arată cea mai mare clădire din lume construită cu imprimanta 3D
Cladirea a fost construita de compania de robotica Apis Cor, metoda fiind aceeasi pe care am vazut-o si la alte proiecte similare, adica dispunerea in straturi a unui amestec de ciment pentru crearea structurii de baza. Ca urmare a dimensiunilor cladirii, imprimanta portabila a fost mutata din loc in loc cu ajutorul unei macarale, construind sectiunile cladirii una cate una. A fost nevoie de doar trei angajati ai companiei pentru operarea utilajelor pe santier si constructia a durat trei saptamani.
Procesul de imprimare s-a desfasurat in aer liber, demonstrand astfel faptul ca tehnologia poate face fata si intr-un mediu in care factori precum umidiatea si temperatura nu sunt controlati.
Intalnim imprimantele 3D tot mai des in domeniul constructiilor - sa nu uitam de primul cartier printat 3D, aflat in constructie in Mexic -, ca metoda de a ridica cladiri mai ieftin si mai rapid, insa nu putem subevalua importanta muncii umane in realizarea cu succes a unor astfel de proiecte.
In cazul de fata, turnarea fundatiei, instalarea ferestrelor, a usilor si a acoperisului, cablarea - toate au fost realizate de muncitori. Tot muncitorii au armat si au turnat manual beton pentru consolidarea elementelor structurale ale cladirii.
Materialele de constructie sunt de provenienta locala, iar cladirea beneficiaza de o izolare termica eficienta, in vederea reducerii consumului de energie.
Autoritatile din Dubai si-au propus ca o treime dintre cladirile din oras, in care se afla si cea mai inalta cladire din lume, Burj Khalifa, sa fie construite prin tehnica imprimarii 3D pana in 2030.