Cum arată cel mai mare acoperiș din stuf din Europa
Cel mai mare acoperiș din stuf din Europa încununează un nou spa medical construit pe insula germană Sylt din Marea Nordului.
Clădirea a fost proiectată de studioul Ingenhoven Architects din Düsseldorf, Germania, pentru centrul de sănătate Lanserhof Sylt și este divizată în trei secțiuni unite între ele de un sistem de învelitoare din stuf cu o suprafață totală de 7.100 de metri pătrați, formând astfel cel mai mare acoperiș realizat din vegetație uscată din Europa.
Simplu, estetic vorbind, și măiestuos deopotrivă, acoperișul cu linii curbe oglindește ”frumusețea brută” a dunelor din jur. Prezența în același loc a unei clădiri acoperite cu stuf, folosită de armata germană prin anii 1930, a influențat alegerea materialului pentru acoperișul noii construcții, explică arhitecții.
Meșteri locali au creat structura pentru acoperiș din 2 000 de piese individuale de glulam și, potrivit arhitecților, acoperișul lor ar trebui să reziste cel puțin 25 de ani de acum încolo până va avea nevoie de lucrări semnificative de renovare, desigur, în condițiile respectării unei întrețineri de bază. În definitiv, există pe insulă locuințe private bine întreținute cu acoperișuri din stuf vechi de sute de ani, mai spun arhitecții.
”Proiectele noastre trebuie să fie întotdeauna înțelese ca o reacție contemporană la ceea ce au creat generațiile anterioare. În același timp, a construi pe Sylt înseamnă a fi parte dintr-o dună în mișcare. Pentru Lanserhof, am proiectat clădiri în armonie cu natura, reduse la cele esențiale, ceea ce este definiția noastră pentru lux astăzi”, spune Christoph Ingenhoven, fondatorul biroului ce îi poartă numele.
Paleta cromatică restrânsă, formată din bej, alb, gri, și finisajele din lemn reflectă la rândul lor peisajul înconjurător, în timp ce vitrajele generoase deschid spațiile interioare.
La interior, o scară sculpturală din oțel și lemn de stejar conectează toate nivelurile, conducând oaspeții de la recepție la spațiile medicale și mai apoi în camerele lor. Fiecare dintre cele 55 de camere pentru oaspeți dispune de o terasă ce oferă protecție în fața
capriciilor vremii.
Pe lângă clădirea principală, Lanserhof Sylt cuprinde și un centru de diagnostic și trei case de vacanțe, precum și vechea clădire în care erau cazați militarii, renovată.
În timpul procesului de construire, 28 de metri cubi de plante locale au fost stocate și replantate, iar peisajul înconjurător a fost restaurat.
Curentul Eco din zilele noastre a dat un nou impuls acoperișurilor din stuf, chiar dacă se găsesc tot mai rar meseriași care să cunoască tehnica execuției acestora. Avantajele acestui tip de acoperiș sunt evidente: termoizolare conferită de un material vegetal uscat, aplicat în strat gros de până la 30 cm, ventilare naturală, fonoizolare și lipsa zgomotelor de impact (prezente la învelitorile rigide), îndepărtarea rapidă a apei datorită texturii și orientării fibrelor în direcția pantei. Citește mai departe care sunt cerințele minime de siguranță și confort pentru acoperișurile din stuf