Cum calculam volumul unui puffer (boiler) pentru cazanele pe lemne?
Pentru a ne face o idee de modul de functionare a cazanului cu lemne il vom compara cu un generator electric. Sa ne gandim la un generator foarte mare care ne alimenteaza casa, dar care merge la ralanti. Un generator de curent va functiona eficient doar la o anumita incarcare si viteza. Astfel am putea incarca un banc de baterii cu eficienta maxima a unui generator din care putem extrage energie atunci cand avem nevoie fara a porni generatorul.
Pe acelasi principiu ne putem imagina un puffer in care putem stoca energia produsa de un cazan cu gazeificare high-tech de ultima generatie din care sa extragem caldura atunci cand avem nevoie.
Care sunt avantajele?
In primul rand cand vremea este buna veti extrage mai putina energie din puffer iar acesta va sta mai mult timp cald.
Deci in intersezon ati putea aprinde cazanul doar o data pe saptamana, cand temperatura din puffer ar putea scadea sub o anumita valoare iar automatizarea ar da un semnal ca e timpul sa faceti focul.
Cele mai sofisticate cazane care controleaza electronic combustia implica si o sonda Lambda pentru monitorizarea nivelului de CO din gazele arse, acestea avand o eficienta a arderii de aproximativ 90%. Asta inseamna ca veti cumpara, prelucra si depozita pe sezon mai putin lemn cu costuri mai reduse.
Orice tip de cazan pe lemne pe care il lasam sa functioneze la minim nu va functiona eficient, chiar si un cazan cu gazeificare. Toate cazanele pe combustibil solid functioneaza pe acelasi principiu si ard combustibilul cel mai eficient la anumite temperaturi de aceea este bine sa aveti un puffer pentru orice tip de cazan pe combustibil solid. O data focul pornit nu poate fi oprit asemeni centralelor pe gaz sau pe motorina si nici nu poate fi controlat debitul combustibilului. O data aprins, combustibilului solid are nevoie de un interval de timp pentru a ajunge la temperatura optima de ardere si nu este bine sa fie intrerupt. Cel mai eficient este sa ardem biomasa la temperaturi inalte si sa stocam caldura rezultata ca mai apoi sa fie consumata in functie de necesitati.
In al doilea rand sunt multe tipuri constructive de puffere cu care puteti prepara apa calda menajera sau puteti aduce aport la incalzire cu ajutorul panourilor solare sau puteti utiliza impreuna cu alte sisteme de back-up: pompe de caldura, centrala pe gaze, etc.
Exista o formula de calcul al volumului optim pentru puffer (boiler) conform standardului European EN 303-5:
V SP = 15 x T B x Q N (1-0,3 x (Q H /Q min ))
Unde:
Vsp – volumul in litri al puffer-ului
T B – durata de ardere la putere nominala a cazanului
Q N – puterea nominala a cazanului
Q H – necesarul de caldura al spatiului incalzit
Q min – puterea minima a cazanului
In practica nu este necesar sa folositi o astfel de formula, se poate folosi mai degraba o formula emipirica care spune ca nu trebuie sa avem mai putin de 50 litri de apa pe fiecare kW (l/kW) al cazanului. Putem alege o valoare cuprinsa intre 50 l/kW si 75 l/kW desi limita superioara ar putea fi prea mare pentru multe aplicatii rezidentiale.
De exemplu pentru un cazan pe lemne cu puterea nominala de 30 kW ar trebui sa avem un puffer de cel putin 1500 de litri de apa, iar pentru un cazan de 20 kW un puffer de cel putin 1000 de litri de apa.