Cum combin armonios mai multe tipuri de plăci ceramice într-o încăpere? SOS, designer!
Întrebare: Cum combin armonios mai multe tipuri de plăci ceramice într-o încăpere?
Răspuns:
Irina Radu, arhitect iDECORATE
Putem afirma cu certitudine că suntem îndrăgostiți iremediabil de plăcile ceramice - cu cât sunt mai multe modele, cu atât mai bine. Dar, deși am folosi placi ceramice pentru placarea unor suprafețe cat mai vaste, există anumite lucruri de luat în considerare atunci când combinați plăci de diferite dimensiuni, forme și modele de pe pereți sau podele. Deoarece plăcile ceramice pentru suprafețe mari necesită o investiție considerabilă, merită să studiati cu atenție opțiunile și configurarea spațiului înainte de achiziție.
Echilibrați modelele pentru a obține o compoziție cât mai aerisită. Pentru pereți de accent, folosiți mozaic sau plăci de mici dimensiuni. Nu placați toți pereții cu plăci de dimensiuni reduse pentru a nu aglomera vizual spațiul. Combinați plăcile de mici dimensiuni sau mozaicul cu plăci de faianță cu dimensiuni mari pentru a obține o compoziție echilibrată.
Combinați pattern-uri diferite de faianță cu modele simple, uni. Alegeți o suprafața restrânsă pentru aplicarea unui model mai complex de faianță. Puteți opta pentru plăci hexagonale în diferite culori sau finisaje, combinate cu plăci simple, uni, de forma dreptunghiulară. Dacă amplasați hexagoane pe pereți, optați pentru o pardoseală placată cu o gresie uni sau cu aspect de beton/lemn.
Un alt aspect foarte important îl reprezintă scara plăcilor ceramice.Este chiar de dorit să mixati plăci de faianță cu dimensiuni diferite, dar în același timp să aveți grijă la echilibrul compozițional. Se pot combina într-un ambient până la trei tipuri diferite de faianță/gresie. De exemplu, puteți combina mozaic cu plăci de faianță dreptunghiulare și hexagoane sau plăci pătrate. Dacă combinați totusi trei tipuri de plăci, încercați să rămâneți în game apropiate din punct de vedere cromatic, pentru a obține o ambianță armonioasă.
Combinați finisajele mate. Pentru o baie tactila, alegeți două tipuri de gresie mată și înserați pe alocuri o suprafață alternativă, cum ar fi: cărămidă aparentă, vospea, sticlă sau metal.
Combinați plăci de faianță mate cu plăci lucioase. Ieșiți din comun și alegeți modele contemporane, cu finisaje diferite. Pentru un aspect inedit, alegeți o pardoseală complet diferită - rașină epoxidică, vopsea sau beton aparent.
Pentru combinații cât mai reușite, recomandăm folosirea faianței și gresiei rectificate.
Visezi la interioare funcționale și fabuloase? Ai nevoie uneori de un sfat, de o idee, de un ochi format? Trimite-ne întrebările tale la adresa office@spatiulconstruit.ro și îți facem legătura cu profesioniști din domeniul designului și al amenajărilor interioare, care te vor ajuta să iei cele mai bune decizii pentru casa ta.