Cum crești nivelul de siguranță sanitară din organizația ta, când fluxul de oameni este ridicat
Indiferent de domeniul in care activezi, siguranta sanitara la locul de munca este esentiala atat pentru angajatori si vizitatori, cat si pentru bunul mers al companiei.
Fiecare firma are specificul ei si cerinte de securitate diferite. Unele industrii implica masuri suplimentare de protectie, iar, uneori, rezolvarea anumitor sarcini presupune aplicarea unor reguli de igienă speciale.
Prin urmare, este nevoie de o adaptare permanenta si, ca manager, este bine sa stii ce metode ai la indemana pentru a creste nivelul de siguranta sanitara. In cele ce urmeaza, iti prezentam unele dintre cele mai eficiente variante pentru care poti opta, in acest sens.
Acorda atentie calitatii aerului din compania ta
Calitatea aerului este vitala pentru o stare de sanatate buna, fiind necesar sa stii cum o poti mentine la un nivel cat mai inalt. Sunt trei factori esentiali de care este indicat sa tii cont:
- temperatura din interior - Institutul pentru Diversificarea si Economisirea Energiei (IDAE - Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía) recomanda ca temperatura optima din spatiile inchise sa se situeze intre 20 si 21ºC;
- nivelul umiditatii - recomandarea specialistilor de la National Institutes of Health este ca, in interior, nivelul umiditatii sa fie intre 40 si 60%; poti masura nivelul umiditatii, cu ajutorul unui higrometru si, in functie de valorile inregistrate, sa folosesti dezumidificatoare profesionale sau umidificatoare profesionale;
- eliminarea cat mai multor factori poluanti - nu este vorba doar despre reducerea prafului sau numarului de alergeni, cum ar fi acarienii sau sporii de mucegaiuri, ci si de dezinfectarea aerului.
Din aceasta perspectiva, utilizarea unor aparate profesionale pentru sterilizarea aerului, cum ar fi cele care sunt dotate cu tehnologia UV-C, poate fi una dintre metodele eficiente, prin care poti creste nivelul de siguranta sanitara din compania ta.
Pentru ca nu iti poti permite sa intrerupi activitatea in timpul folosirii unor lampi UV-C clasice ce pot fi utilizate doar daca in incaperi nu este nimeni, poti opta pentru modelele de purificatoare si sterilizatoare de cu lampi UV-C interne, cu rol germicidal care pot fi folosite in prezenta oamenilor, fara a le pune sanatatea in pericol.
Concret, aerul este absorbit, trecut prin filtre pentru captarea microparticulelor si, apoi, printr-un tunel UV-C, care asigura o expunere suficient de lunga la un nivel energetic suficient de mare pentru sterilizarea acestuia.
- Asigura un mediu sigur pentru angajatii tai si alege purificatorul si sterilizatorul profesional de aer AlecoAir S600 Wall, destinat sterilizarii incaperilor de pana la 80 de mp. S600 Wall este dotat cu 4 lampi UV-C, prefiltru si un filtru de carbon activ.
Ce inseamna sterilizarea cu ajutorul luminii UV
Daca te intrebi de ce razele ultraviolete UV-C (254 nm) au efect bactericid, atunci este bine sa stii principiul pe baza caruia actioneaza. Energia fotonica, in lungime de unda 254 nm, are capacitatea de a distruge structura moleculara a ADN-ului (acidul dezoxiribonucleic) si a ARN-ului (acidul ribonucleic) din celulele microorganismelor. Practic, sub actiunea luminii UV-C, diferitele legaturi structurale se rup, iar microorganismele, cum sunt bacteriile sau virusurile, isi pierd capacitatea de a se reproduce. Ca sa intelegi si mai clar intregul proces, iata, in graficul de mai jos, ce se petrece cu microorganismele, sub actiunea luminii UV-C:
Pentru ca un aparat cu rol de purificator si sterilizator de aer sa fie eficient, este bine sa tii cont de dimensiunile incaperilor unde il plasezi si de traficul din zona respectiva. Astfel, pentru o incapere mai mare cum ar fi o sala de prezentari, poti alege purificatorul si sterilizatorul profesional de aer AlecoAir S1000 Cabinet, cu 4 lampi UV-C, prefiltru si filtru Hepa H12. Il poti utiliza in incaperi de pana la 100 mp (sau aproximativ 250 mc), daca exista un risc foarte mare de contaminare cu bacterii si virusuri si este nevoie de utilizare intensa, sau in incaperi de pana la 120 mp (sau aproximativ 300 mc), daca riscul de contaminare este redus si este necesara o utilizare sporadica.
Asigura curatenia si igienizarea obiectelor
Dincolo de sterilizarea aerului, este esential si ca toate obiectele din incaperi sa fie dezinfectate corespunzator. Potrivit Centrului American pentru Prevenirea si Combaterea Bolilor (CDC), curatenia frecventa este importanta, dar nu si suficienta, mai ales daca in spatiile interioare exista un flux ridicat de oameni si riscul de contaminare cu bacterii si virusuri periculoase este foarte mare. Asta pentru ca, prin curatenie, germenii sunt doar indepartati, dar nu si eliminati. Ei raman activi in continuare si pot prezenta pericol pentru sanatate.
Asadar, curatenia este obligatoriu sa fie urmata de igienizarea spatiilor si a obiectelor. In acest sens, produsele dezinfectante profesionale, care contin clor, 60-70% alcool si alte substante eficiente pentru combaterea bacteriilor si a virusurilor sunt eficiente, insa nu iti asigura o igienizare perfecta. Vestea buna este ca poti opta pentru aparate cu lumina UV-C care pot actiona asupra obiectelor cu risc de contaminare cum sunt tastatura, mouse-ul, instrumntele de scris sau alte obiecte pe care atinse des si poate de foarte multe persoane (clante, manere, tavi, etc) si fara o igienizare a mainlor corespunzatoare.
Daca iti doresti un plus de siguranta sanitara pentru tine si angajatii tai, atunci asigura-te ca lucrurile care te inconjoara sunt si ele sterilizate corespunzator. Alege Lampa Bactericida L10 HANDY, special conceputa pentru dezinfectarea cu ajutorul luminii UV-C, a suprafetelor mici si a tuturor obiectelor cu risc de contaminare, inclusiv a laptopurilor, scaunelor, mouse-urilor si nu numai.
Asigura dezinfectarea smart, cu ajutorul ozonificarii
Oricat de temeinice ar fi curatarea si igienizarea spatiilor dintr-o zona cu trafic intens, exista locuri, cum ar fi spatiile de sub mobilier, de deasupra lui, din spatele acestuia, locuri din baie sau din bucatarie care nu pot fi igienizate usor sau chiar deloc, nici macar daca sunt utilizate dispozitive cu lumina UV-C.
Chiar si asa, poti creste nivelul de siguranta sanitara, in special in grupurile sanitare, salile de asteptare, birouri, bucatarie, cu ajutorul aparatelor care au functie de ozonificare. Este adevarat ca aceste dispozitive nu pot fi folosite in prezenta oamenilor si trebuie programate de la distanta, dar poate fi stabilit un program special in acest sens, cum ar fi orele de dinaintea sau de dupa programul de lucru ori weekend-urile.
Ozonul este un gaz sterilizant cu efect germicid ce poate patrunde in cele mai ascunse spatii. Fiind un gaz iritant, trebuie folosit cu precautie - fara prezenta umana - insa dupa o perioada de timp, de aproximativ 4 ore, se autodistruge.
Iti doresti o igienizare smart a camerelor cu suprafete de pana la 60 mp, inclusiv a spatiilor ascunse, dificil de curatat? Alege Lampa UV-C AlecoAir L60 SMART, care sterilizeaza prin UV-C sau ozonificare si poate fi controlata de la distanta, direct de pe telefon. Asigura-te, astfel, ca baile, bucataria, birourile si salile de sedinte sunt igienizate in profunzime.
Implementeaza o politica sanitara solida, in firma ta
Pentru a putea creste nivelul de siguranta sanitara in organizatia ta, este important sa existe un sistem unitar de masuri si de aplicare a acestora. Pune la punct un set de reguli scrise, care sa asigure buna conduita sanitara la locul de munca. Este esential ca angajatii tai sa fie informati despre masurile pe care vrei sa le iei si ca acorzi importanta deosebita curateniei si igienei in cadrul companiei. O politica sanitara solida se poate construi pe patru directii esentiale:
- incurajarea igienei personale;
- curatenia si igienizarea birourilor, a halelor de productie, a spatiilor de lucru;
- dezinfectarea incaperilor destinate relaxarii;
- sterilizarea frecventa a bucatariei si bailor.
Monteaza, din loc in loc, dozatoare cu dezinfectanti si incurajeaza angajatii sa-si igienizeze mainile frecvent. Asigura-te ca bucataria si baia sunt igienizate cel putin de doua ori pe zi. Totodata, ai grija sa nu lipseasca sapunul, servetelele de hartie si alte consumabile necesare. Cel putin o data pe luna, ai grija ca spatiile de birouri, pentru sedinte, salile de asteptare, holurile sa fie curatate si dezinfectate de catre firme specializate.
Retine ca un nivel inalt de protectie sanitara la locul de munca este benefic nu doar pentru angajatii tai, care, simtindu-se in siguranta, vor fi si mai productivi, ci si pentru tine, ca angajator, prin simplul motiv ca salariatii tai nu vor mai fi nevoiti sa-si ia concediu medical atat de des. Este important sa fie igienizate nu doar spatiile si obiectele in sine, ci si aerul din incaperile din firma ta, iar folosirea unor metode smart, asa cum sunt si cele de mai sus, te ajuta sa mentii si sa cresti nivelul de siguranta sanitara in organizatia ta.
Sursa grafic: AlecoAir
Sursa foto: AlecoAir, Shutterstock
Sursa: https://www.spatiulconstruit.ro/articol/cum-sterilizezi-incaperile-si-obiectele-pentru-un-plus-de-siguranta/27786> Intra sa afli mai multe informatii si alte articole interesante