Cum extinzi casa fără să tai copacul
Echipa Architecture Microclimat a gasit o solutie inspirata de a distribui noile incaperi astfel incat sa nu afecteze nici trunchiul si nici coroana batranului copac. Arhitectii au catalogat demersul lor drept „interventie minim invaziva” prin care au folosit eficient fiecare metru patrat nou construit. Dupa lucrarile de extindere casa are in plus 160mp iar din punctul de vedere al designului arhitectii au avut grija ca lucrarile de renovare si reamenajare sa pastreze caracterul si istoria vechii constructii. Familia avea nevoie de spatii mai bine organizate si adaptate lor, astfel ca arhitectii s-au vazut nevoiti sa se dezvolte pe verticala, conditionati si de prezenta plopului din gradina. Volumul nou construit are doua niveluri, iar fatada dinspre gradina se remarca printr-un perete vitrat de mari dimensiuni ce stabileste o legatura vizuala directa cu exteriorul si mai ales cu copacul.
Spatiul nou a fost inserat in constructia veche prin intermediul a doua decupaje facute in peretele de caramida existent. O scara din metal amplasata in zona de zi, chiar spre gradina face posibil accesul pe verticala in incaperile de la etaj. Parterul este astfel o zona de zi deschisa in care spre strada s-a amenajat zona de discutii, bucataria ocupa zona centrala, in vreme ce locul de luat masa si un mic spatiu pentru lucru au fost orientate spre gradina. La primul nivel a fost amenajat dormitorul matrimonial, o baie generoasa, un spatiu pentru spalatorie si o zona de recreere cu vedere spre gradina. La al doilea nivel este un dormitor de oaspeti de unde se poate accesa terasa amenajata pe acoperisul vechii structuri. Aici, volumul ajunge sa stea in consola pe ambele parti ale casei, plutind la propriu desupra caselor vecine si reducand la maximum modificarile ce trebuiau facute structurii originale.
Din punctul de vedere al aspectului exterior arhitectii au mizat pe contrast, astfel ca fatada dinspre strada a fost renovata si curatata, pastrand caramida aparenta originala si inlocuind doar tamplaria cu una termoizolanta. Fatada dinspre gradina si cele laterale au fost acoperite cu sipci din lemn vopsit intr-o nuanta de gri-inchis care ofera volumului suplete, incadrand in mod placut vitrajele transparente de mari dimensiuni orientate spre gradina.
Locuinta Hotel-de-Ville ne arata potentialul deosebit pe care interventiile arhitecturale in fondul construit existent il au in optimizarea spatiilor si realizarea unor noi legaturi spatiale si vizuale cu mediul urban inconjurator, in cazul de fata fiind vorba despre legaturile dintre o casa centenara si un plop batran.