O casă într-un hambar vechi şi o extindere modernă
Arhitectul britanic Adam Knibb a realizat o constructie din lemn lamelar ca extindere pentru o casa traditionala englezeasca amenajata intr-un vechi hambar. Casa Hurdle a fost construita in anul 1835 pentru depozitarea gardurilor ce compuneau tarcurile folosite in timpul targurilor de oi din orasul Alresford. Structura a fost utilizata pana in 1864 cand traseul de cale ferata strabatea campul pe care se organizau targurile, astfel ca a fost nevoie de alegerea unei alte locatii pentru respectivele targuri.
Proprietarii care au cumparat vechiul hambar au dorit sa aiba o extindere care sa respecte structura originala si astfel au apelat la arhitectul Knibb, a carui firma era intr-un oras apropiat. Volumul lunguiet din caramida si piatra contine acum dormitoarele, locul de luat masa, bucataria si zona de relaxare. A fost pozitionata pe directia nord-sud, marginita de o alee pietruita de acces si cu deschidere spre o frumoasa gradina. Noul volum al extinderii a fost construit perpendicular pe capatul din nord al vechiului hambar, astfel incat sa se profite la maximum de perspectivele ample spre peisajul inconjurator.
„Am abordat acest proiect cu dorinta de a insera noua constructie in cadrul natural, oferind lumina naturala din plin, deschideri spre natura si crearea unui nucleu pentru casa si pentru familie”, declara Knibb.
Exteriorul nou este realizat din sipci de lemn masiv, montate vertical ceea ce ii confera o estetica moderna, cu linii curate. Singurele intreruperi in aceste suprafete sunt vitrajele incadrate de rame inchise la culoare. „Placajul din lemn a fost ales pentru ca se reproducea efectul vizual obtinut de trunchiurile copacilor din apropiere si pentru ca ii ofera un contrast contemporan fata de cladirea existenta, care in mod evident isi arata varsta”, spun arhitectii.
Pentru reducerea timpului si impactului asupra terenului, structura a fost prefabricata si montata pe teren in doar cinci zile. Este integral realizata din lemn lamelar stratificat care ii ofera o rezistenta sporita si posibilitatea de a beneficia de deschideri mai mari. La nivelul parterului vitraje ample permit accesul direct in gradina asigurand o conexiune vizuala cu natura inconjuratoare.
Articulatia din sticla ce face legatura intre vechi si nou a fost creata in locul unui bovindou al vechii cladiri astfel incat sa nu influenteze estetica arhitecturala si sa pastreze legatura cu peisajul.