Cum poti masura calitatea si umiditatea aerului?
Produsele special concepute pentru imbunatatirea calitatii aerului de acasa sau de la birou sunt accesibile si usor de procurat. De aceea, trebuie sa incepi sa masori cu simt de raspundere umiditatea din spatiile in care-ti petreci timpul, mai ales daca ai observat deja schimbari cauzate de acest factor.
Iata care sunt materialele si obiectele afectate vizibil de umiditate, care ar trebui sa-ti atraga atentia:
Alimentele greu perisabile care rezista mai putin
Conservele si alimentele ambalate care nu trebuie pastrate in frigider (cu ar fi faina) se strica mai repede decat ar trebui in camara? Acesta este primul semn ca umiditatea din locuinta ta depaseste parametrii obisnuiti. Poti verifica aceasta ipoteza cu ajutorul unui termohigrometru performant, care iti va indica atat temperatura, cat si umiditatea din spatiile de depozitare a alimentelor.
Peretii care au urme de mucegai
Sporii de mucegai si bacteriile sunt in mediul lor atunci cand umiditatea este crescuta. Mirosul de igrasie nu doar ca este extrem de neplacut, dar iti poate afecta odihna si capacitatea de a te concentra. De aceea, ar trebui sa iei masuri si sa folosesti un indicator de calitate a aerului. Il poti monta acasa sau la locul de munca pentru a detecta densitatea de CO2 din aerul pe care il respiri, umiditatea si temperatura din incapere.
Piesele de mobilier afectate de igrasie
Mobilierul, in special cel realizat din lemn natural, este sensibil la umiditate. Atunci cand nivelul de umiditate este crescut, este favorizata aparitia igrasiei si chiar umflarea lemnului. Daca vrei sa te asiguri ca mobila ta este in siguranta, masoara constant umiditatea aerului cu ajutorul unui umidometru. Acesta este creat special pentru obiecte din lemn si este precis si sigur.