Cum sa ai climatizarea perfecta la o casa de 200 mp la pretul a 500 wati/ora pe Timp de Vara
Cum sa ai climatizarea perfecta la o casa de 200 mp la pretul a 500 wati/ora pe Timp de Vara
Domnul Daniel Ciupila, expert in solutii de climatizare, ne arata cum ne putem racori pe timp de vara, prezentandu-ne caracteristicile si beneficiile sistemului Clima Pasiva.
Ce este Clima Pasiva?
Sistemul de racire pasiva este folosit in general la temperaturi exterioare reduse. Un sistem de racire pasiv se bazeaza pe un schimbator de caldura combinat cu un sistem de racire si incalzire radianta. Pentru sol pot fi folosite ca schimbatoare de caldura colectoarele orizontale, colectoare verticale sau colectorii tip spirala.
Cum functioneaza?
Apa din sonde sau din foraje este transportata printr-un schimbator de caldura care este racit la 13-15°C constant, din acest schimbator este taransporat catre Sitemul radiant sau Ventiloconvectori.
Rezultatul este racirea pasiva fara a necesita o masina tip pompa de caldura. Pentru functionarea sistemului vor aparea costuri doar pentru functionarea pompelor de circulatie. Lungimea si diametrul buclelor colectoare depind de puterea necesara ce trebuie sa fie acoperita. Aceasta informatie va fi data de un proiectant de specialitate. Datorita complexitatii instalatiei este necesara contactarea unui proiectant.
O planificare corecta este absolut necesara precum si o simulare termica detaliata pe termen lung a solului.
Sistemele de racire pasive sunt folosite in general pentru ca sunt capabile de racire la costuri foarte mici (de racire naturala). Aceste tipuri de sisteme pot fi usor de montat ulterior.
Modalitatile de extragere a sursei pentru Clima Pasiva sunt:
- Forajele de adancime cu sonde - metoda cea mai constanta din punct de vedere al fluctuatiei temperaturii - intre 10 si 14°C pe timp de vara, in functie de compozitia solului, temperatura ramanand fixa odata instalat sistemul. De exemplu, pentru o casa de 200 mp, avem nevoie de 240 ml de foraje cu sonde verticale in forma de U. Aici costul este dat de 2 pompe de recirculare cu un consum total maxim de 500 wati / ora.
- Apa din panza freatica de la o adincime mai mare de 30 m - obtinem intre 8 si 12°C, in functie de zona. In aceasta situatie, trebuie ca forajele sa asigure debitul necesar suprafetei de incalzit sau racit si sa nu ramana fara apa din diferite motive. De exemplu, pentru o casa de 200 mp avem nevoie de 3.5 - 4 mc/h. Aici consumul este mai mare de 1.2 kw maxim, dat de o pompa sumersibila si o pompa de recirculare dar investitia este mai mica.
Sistemele ce functioneaza cu Clima Pasiva:
1. Ventiloconvectoare - in cazul in care nu tineti cont de criterii precum esteticul, zgomotul, curentii de aer angrenati, ventiloconvectoarele sunt foarte bune pentru acest sistem. Temperatura de intrare pe tur este de la sursa controlata termic in functie de calculul energetic pentru climatizare.
2. Racirea prin pardoseala, perete sau tavan - cea mai estetica si eficienta, nu implica curenti de aer si nici alte costuri energetice.
a. Racirea in tavan - cea mai eficienta din punct de vedere al randamentului pe care il trasmite, 60-65 w/mp la o umiditate de 60%; se comercializeaza in forma de panouri de gips carton sau se monteaza tevi de 9.9 mm pe tavan, acoperite cu tencuiala. Temperatura de plecare pe tur este de peste 15°C pentru a putea evita punctul de roua, la o temperatura mai joasa fiind necesar un control al punctului de roua. De obicei, pe tur se pleaca cu 16°C si se intoarce cu 19°C pe retur.
b. Racire in perete - obtinem 40- 45 w/mp la o umiditate de 60%, se monteaza tevi de 9.9 mm in perete si se acopera cu tencuiala. Functioneza cu aceleasi temperaturi de mai sus.
c. Racire in pardoseala - se poate folosi doar pe suprafete calcaroase, unde obtinem 30-35 w /mp la o umiditate de 60%, cu temperatura agentului termic de mai sus.
In concluzie, un astfel de sistem pentru o casa de 200 mp se poate folosi in anotimpul calduros cu costuri minime de exploatare si in anotimpul rece alaturi de o Pompa de Caldura cu un cost de factura la energia electrica de 500 lei/luna in medie, pe 6 luni de iarna.
Astfel avem un sistem care nu depinde de pretul gazelor, costul si aprobarile pentru gaz sau de centralele pe lemne, deci avem un confort maxim la un pret minim.