Cum sa montezi plafonul fals suspendat in 11 pasi!
Ai nevoie de urmatoarele:
- Placi din gips-carton Rigips®
- Chit de rosturi Super Rigips® si banda de armare
- Profile metalice Rigiprofil® CD si UD
- Piese de incrucisare
- Accesorii: piese de suspendare CD, tije cu ochi, suruburi autofiletante 212 si 421, dibluri din plastic si din otel, banda de etansare
Le-ai procurat? Perfect! Iata ce ai de facut:
Nu iti face griji, e simplu. In plus, ai un asistent de nadejde...
Eu pazesc ca nu cumva sa te intrerupa cineva, da?
1) Trasezi pe perete pozitia plafonului fals. La marcarea nivelului constructiei, trebuie sa tii seama si de grosimea placarii.
2) Cu ajutorul sforii de trasare (sau cu ajutorul profilului), marchezi linia de contur a plafonului fals.
3) Fixezi profilele Rigiprofil® UD pe conturul incaperii. Inainte de asezare, vei aplica pe acestea banda de etansare Rigips®. Fixezi profilele UD in zidarie cu ajutorul diblurilor din plastic, eventual cu alte mijloace de fixare adecvate pentru tipul suportului.
Distanta dintre dibluri trebuie sa fie de maximum 800 mm, iar distanta primei piese de fixare fata de coltul incaperii, de maximum 200 mm.
4) Marchezi pozitia pieselor de sustinere. Acestea trebuie amplasate in asa fel incat distanta maxima dintre ele, pe directia profilelor de sustinere, sa fie de maximum 900 mm, iar pe directia verticala sa fie de maximum 1.000 mm. Distanta dintre profilul de sustinere CD marginal si perete este de maximum 1.000 mm, iar distanta dintre piesa de suspendare marginala si perete pe directia opusa (perpendiculara), de maximum 900 mm.
Astfel se formeaza o "retea" de piese de suspendare de 0,9 x 1 m.
Fixezi tija cu ochi de plafon, cu ajutorul unui diblu din otel DN6, pentru plafon de beton, ori cu un surub pentru lemn, pentru elementele de lemn ale plafoanelor, si aceasta in partea laterala a grinzii, când surubul pentru lemn este solicitat la forfecare.
Nu este admisa folosirea diblurilor din plastic la ancorarea plafoanelor de planseele de sustinere. In cazul altor plafoane, este necesara asigurarea ancorarii pieselor de suspendare cu alte mijloace de ancorare adecvate.
5) Introduci piesele de suspendare CD pe tijele de suspendare.
Pentru introducerea tijei este necesara apasarea usoara a arcului piesei de suspendare.
Capacitatea de sustinere a pieselor de suspendare trebuie sa fie de minimum 40 kg.
6) Asezi profilele de montaj CD pe profilele perimetrale UD. Perpendicular pe pozitia profilelor de montaj asezi profilele portante, pe care le fixezi de piesa de suspendare.
Alterneaza imbinarile alaturate ale profilelor CD la interval de minimum o latime de placa (1200 mm). Aceasta este valabila si pentru montarea inferioara a profilelor CD.
7) Cu ajutorul pieselor de incrucisare CD, fixezi profilele de montaj cu cele portante.
Distanta maxima dintre profilele de montaj trebuie sa fie de 500 mm.
8) Inainte de fixarea placilor din gips-carton, corecteaza pozitia orizontala a structurii de profile CD montate.
9) Fixezi placile din gips-carton Rigips® cu grosimea de 12,5 mm pe profilele de montaj CD si perimetrale UD, cu ajutorul suruburilor autofiletante tip 212 la 170 mm.
Placile se orienteaza intotdeauna cu lungimea lor perpendiculara pe profilele de montaj. Contactul muchiilor transversale ale placilor trebuie sa fie asezat pe profilul de montaj CD. Rosturile transversale ale placilor invecinate trebuie decalate cu minimum un profil de montaj, pentru a evita formarea rosturilor in cruce.
10) Acoperi cu chit Super Rigips® capetele suruburilor si rosturile dintre placile din gips-carton.
Pentru detalii, vezi capitolul 1 al revistei "Bine Facut de Tine" - Gama de produse Rigips® si aplicatiile acestora.
11) Savurezi o limonada rece si admiri o treaba bine facuta. De tine.
In plus, iti poti calcula foarte usor necesarul de materiale! Click aici!
Observatii:
- In cazul in care doresti sa imbunatatesti calitatile termice ale plafonului, poti introduce in plafonul fals vata minerala. Prin introducerea vatei minerale vei imbunatati, de asemenea, si proprietatile fonice ale plafonului.
- Daca plafonul fals are functia de incalzire interna a incaperii, iti recomandam sa aplici pe toata suprafata sa bariera de vapori.
- Aceasta protectie se fixeaza de partea inferioara a profilelor de montaj CD cu ajutorul punctelor din banda de etansare.
- Necesitatea introducerii barierei de vapori depinde de conditiile concrete ale fiecarei aplicari si poate fi evaluata doar pe baza calculului hidrotermic.
Si gata! Ai invatat cum sa montezi plafonul suspendat pe structura metalica in 11 pasi.