Cum sa ridici pereti despartitori in 10 pasi
Ai nevoie de urmatoarele:
- Placi din gips-carton Rigips®
- Chit de rosturi Super Rigips® si banda de armare
- Profile metalice Rigiprofil® CW si UW pentru pereti de compartimentare
- Accesorii: suruburi autofiletante 212, dibluri din plastic, banda de etansare
- Vata minerala
Le-ai procurat? Perfect! Iata ce ai de facut:
Nu iti face griji, e simplu. In plus, ai un asistent de nadejde...
Din 10 in 10 minute facem pauza, da?
1) Desenezi pe pardoseala traseul peretelui. Ulterior, cu o sfoara de trasare sau cu ajutorul profilului, marchezi traseul peretelui. Nu uita de eventualele deschideri pentru usi. Apoi, cu ajutorul nivelei si al riglei, marchezi liniile de contur ale peretelui despartitor pe pardoseala si pe plafon.
Atentie: delimitezi nivelul constructiei si, de aceea, trebuie sa tii cont de grosimea placarii.
2) Pe profilele metalice UW si CW care intra in contact cu elemente masive ale constructiei, aplici banda de etansare adeziva Rigips®.
3) Fixezi profilele de ghidare UW de pardoseala si de plafon. Profilele UW se fixeaza cu ajutorul diblurilor din plastic (in cazul planseului din beton), eventual cu alte mijloace de fixare adecvate, in functie de tipul suportului.
Distanta dintre dibluri este de maximum 800 mm. Distanta dintre dibluri si colturile peretilor va fi de maximum 200 mm.
4) Fixezi profilele CW de pereti, cu ajutorul diblurilor din plastic, la aceeasi distanta, dupa cum am indicat la punctul anterior.
5) Introduci profilele CW (montanti) in profilele de ghidare UW. Capatul inferior al profilului CW se va sprijini de profilul inferior UW.
Alegi distanta dintre profile in functie de latimea placilor din gips-carton: 600 mm. Profilul CW trebuie sa fie cu cca 10-15 mm mai scurt decat distanta dintre profilul UW inferior si cel superior.
Asezi profilele CW cu deschiderea pe sensul montarii, astfel incat sa se inceapa fixarea placilor pe partea mai stabila a profilelor. Nu vei fixa profilele CW cu suruburi de profilele UW, ci vor ramane introduse liber in profilele UW.
6) Plachezi prima fata a peretelui despartitor cu placi din gips-carton Rigips®. La placarea cu placile din gips-carton cu latimea de 1200 mm si grosimea de 12,5 mm, vei incepe placarea primei fete a peretelui cu placa pe intreaga latime a acesteia. Asezi placile din gips-carton pe inaltime (cu muchia mai lunga pe directia profilelor verticale).
Placile se fixeaza doar de profilele CW verticale, cu ajutorul suruburilor autofiletante tip 212. Distanta dintre suruburi este de 250 mm.
La placare vei folosi, pe cat posibil, placi de gips-carton intregi. Poti utiliza bucati mai mici de placa doar daca inaltimea bucatii este de minimum 400 mm, dar nu vei folosi 2 sau mai multe bucati mai mici invecinate una deasupra celeilalte.
La placare este necesar sa se asigure ca rosturile transversale (orizontale) ale placilor invecinate sunt alternate la cel putin 400 mm, evitand astfel formarea rosturilor incrucisate. Pentru pardoseala, iti recomandam sa lasi un rost cu latimea de cca 10 mm, care ulterior va fi umplut cu chit de rosturi.
7) Dupa placarea primei fete, pozitionezi eventuala tubulatura pentru instalatii - pentru instalatia electrica exista orificii pe profilele CW. Apoi introduci izolatia din fibre minerale pe toata suprafata, fara a lasa spatii libere. Alegi saltele izolatoare de tip rulou sau placa.
8) Finalizezi placarea peretelui despartitor cu fixarea placilor pe cealalta fata. La montarea placilor cu latimea de 1200 mm, incepi cu jumatatea latimii de placa, astfel incat in dreptul rostului primei fete, pe cealalta fata a peretelui, sa se afle suprafata intreaga a placii.
9) Umpli cu chit rosturile dintre placile din gips-carton. Ai grija sa acoperi si capetele suruburilor cu chit.
Aceasta operatiune este prezentata in detaliu in capitolul 1 al revistei "Bine Facut de Tine": Gama de produse Rigips® si aplicatiile acestora.
10) Savurezi o limonada rece si admiri o treaba bine facuta. De tine.
In plus, iti poti calcula foarte usor necesarul de materiale! Click aici!
Iata asezarea corecta a placilor
Observatii:
- In vederea imbunatatirii caracteristicilor peretilor despartitori, iti recomandam dubla placare. Astfel, se mareste inaltimea admisa a peretelui si se imbunatatesc calitatile de izolare fonica sau rezistenta la foc. De asemenea, se mareste capacitatea portanta a peretelui despartitor la suspendarea sarcinilor. Valorile exacte ale calitatilor individuale pot fi consultate in documentatia firmei Rigips SAINT-GOBAIN.
- Pentru dubla placare, iti recomandam sa folosesti exclusiv placile cu latimea de 1200 mm.
- Rosturile stratului suport se chituiesc cu un singur strat de chit de rosturi, fara aplicarea benzii de armare.
- Rosturile verticale dintre placarea inferioara si cea superioara trebuie alternate cu 1 profil CW, iar eventualele rosturi orizontale dintre placarea inferioara si cea superioara trebuie sa fie decalate.
Si gata! Ai invatat cum sa ridici pereti despartitori in 10 pasi.