Produsul inovator al anului 2015: Rigips®Activ’Air, premiu acordat de Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi
Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi a acordat premiul “Produsul Inovator al anului 2015” placii din gips-carton Rigips®Activ’Air de la Saint-Gobain Rigips, adaugand astfel inca o recomandare celei facute de IBB – Institute for Buiding Biology din Rosenheim.
Acesta a acordat placilor din gips-carton cu tehnologia Activ’Air stampila “Aprobat”, scotand in evidenta capacitatea unui produs de a contribui la o viata sanatoasa pentru oameni, in paralel cu rolul sau activ la protectia mediului.
Criteriile avute in vedere de juriu au vizat: abordarea sustenabila (fabricarea si impactul produsului asupra mediului, inclusiv calitati regenerative si rezolvarea provocarilor de mediu), efectele transformarii (cum a schimbat piata intr-una mai verde si mai sustenabila), axarea companiei pe produs (compania promoveaza produsul ca parte dintr-o directie verde), inovare pe plan local, interes generat de articol pe platforma www.construction21.org.
Suntem mandri ca un produs din gips-carton pe baza de ipsos 100% natural (din roca de gips) ce inglobeaza tehnologia revolutionara Activ’Air cu rol de purificare a aerului si care contribuie la un Habitat durabil este apreciat in Romania – spune domnul Constantin Hariton, director general al Saint-Gobain Rigips.
Rigips®Activ’Air este un produs revolutionar ce are rolul de a purifica aerul din interiorul cladirilor. Placa din gips-carton a fost special creata pentru a retine in interiorul sau si pentru a neutraliza formaldehida (un compus organic volatil care, in cantitati sporite, este nociv pentru aparatul respirator), fiecare metru patrat de placa putand sa reduca concentratia de formaldehida dintr-un metru cub de aer cu pana la 70%. Testarile au fost efectuate de institutul independent ECO din Cologne si de Grupul de laboratoare EUFOFINS din Danemarca, conform ISO 16000 – 23. Acest raport corespunde aproximativ placarii peretilor si tavanului unei camere , luand in considerare un living obișnuit de apartament sau dormitorul unui copil intr-o casa, de 4m lungime x 4m latime x 2,5m inaltime, cu ușa si fereastra: volum 40mc, suprafata pereti si plafon 52 mp. Eficacitatea este imediata (dupa montare), de durata, testata chiar si cu diverse tipuri de finisaje si decoratiuni: tapet din hartie, tapet din fibra de sticla, vopsea minerala, vopsea acrilica.
Durata de viata a placilor din gips-carton Rigips®Activ’Air este de pana la 50 de ani, iar substanta activa actioneaza cu scopul de a purifica aerul pe toata aceasta perioada, proprietate ce se adauga celorlalte beneficii ale placilor din gips-carton, cu care se pot construi pereti din gips-carton cu performante superioare de izolare fonica si termica, cu structura usoara ce nu incarca structura de rezistenta a cladirii. Si totul mult mai repede decat daca s-ar alege o solutie clasica de pereti despartitori din zidarie, putandu-se crea chiar si plafoane drepte in mod facil. In plus, produsul se inscrie intr-o clasa de reactie la foc ridicata: A2, s1-d0, fiind practic incombustibil. “Stim cat de importanta este calitatea aerului pe care il respiram pentru sanatatea noastra. Studiile au aratat ca petrecem intre 60% si 90% din timp in interior, adica 22 de ore din 24. Produsele si solutiile propuse de Saint-Gobain Rigips sunt special realizate pentru a avea grija de sanatatea oamenilor, dar si de mediul inconjurator. Premierea eforturilor pe care le depunem in mod constant in domeniul inovarii si sporirii calitatii produselor noastre reprezinta un motiv in plus pentru a continua pe acelasi drum plin de profesionalism”, a declarat domnul Constantin Hariton.
Despre Saint-Gobain Rigips
Prezent de 20 de ani pe piata din Romania, lider al segmentului materialelor de constructii pe baza de ipsos, Saint-Gobain Rigips a investit continuu in creșterea nivelului de cunoștinte și aptitudini al celor ce lucreaza cu produsele sale, numele companiei devenind un sinonim pentru categoria de gips-carton.
Saint-Gobain Rigips inoveaza an de an, propunand pietei noi produse ce raspund nevoilor de confort termic, acustic, de protectie la umezeala și la foc, precum și noi solutii pentru pereti, pardoseli, tencuieli și plafoane fixe sau demontabile, apte de a crea forme functionale și estetice interesante in mall-uri, teatre, spitale și clinici, hoteluri, spatii de invatamant și chiar acasa la noi. Deși nu-l vedem, Rigips® este pretutindeni in viata noastra, zi de zi.
Compania are trei unitati de productie: o unitate de procesare a rocii in comuna Mihai Viteazu, judetul Cluj, o fabrica de placi de gips-carton si o fabrica de ipsos de constructii si ipsos industrial, cu spatii de depozitare proprii, toate situate in Turda, si un depozit in Bucuresti. Intreaga echipa este formata din peste 250 de angajati, compania fiind prezenta la nivel national prin cei peste 200 de distribuitori.
Despre Saint-Gobain
Cu o indelungata istorie la nivel international, inceputa in Franta in anul 1665, Grupul Saint-Gobain este liderul mondial in domeniul Habitat-ului si al materialelor de constructii, oferind solutii inovatoare provocarilor critice ale prezentului: dezvoltare economica durabila, eficienta energetica si protectia mediului inconjurator.
Grupul opereaza in 64 de tari si numara peste 180.000 de angajati la nivel mondial. In 2014 vanzarile Saint-Gobain s-au ridicat la 41 miliarde de Euro. Inovatia se afla in centrul strategiei de dezvoltare a Grupului, care a fost inclus de Thomson Reuters printre cele mai inovatoare 100 de companii din lume. Bugetul destinat cercetarii si dezvoltarii a atins in 2013 valoarea de 430 de milioane de euro.
Saint-Gobain este lider mondial, sau european, in toate domeniile sale de activitate.
In Romania, Saint-Gobain grupeaza patru societati (Saint-Gobain Construction Products Romania cu diviziile Isover, PAM, Rigips si Weber; Saint-Gobain Glass Romania cu diviziile Glass si Abrazivi; MTI Impex Brasov si Brodrene Dahl) cu circa 1100 de angajati si opereaza douasprezece unitati de productie in opt situri industriale localizate in Brasov, Branesti, Calarasi, Ploiesti, Satu-Mare, Tulcea, Turda si Suceava.