Cum se face un iaz in gradina
Cu toate ca vremea nu e deloc stabilizata, cei care au gradini stiu ca trebuie sa pregateasca, le propriu, terenul pentru viitoarea oaza de vegetatie de la vara. Dintre “accesoriile” unei gradini care se respecta nu poate lipsi insa si un iaz. Oricien cunoaste avantajele unui ochi de apa intr-un spatiu precum gradina, mai ales daca este vorba de un spatiu natural, de dimensiuni respectabile (nu de o piscinuta gonflabila sau un lighean ingropat in pamant). Multi cred ca asa ceva este greu de realizat prin propriile puteri, dar iata o varianta simpla de a realiza un iaz adevarat si decorativ.
Foto via
Tot ce va trebuie este sa cumparati o pompa de fantana arteziana (se gasesc intr-o serie de variante, inclusiv cu lumini sau cu tija telescopica, ajustabila, ba chiar si cu alimentare cu panouri fotovoltaice) si folie hidroizolanta. Va mai trebuie pietre pentru borduri si pietris pentru fundul iazului. Pasii de lucru sunt:
- realizarea sapaturii (usor mai adanca spre centrul luciului de apa), si eliminarea radacinilor, pietrelor sau a oricaror obiecte ascutite, folosind o parte din pamantul scos pentru a crea un taluz spre marginile iazului. In imagine, s-a creat si un spatiu central care va fi ulterior umplut cu plante, pentru un aspect mai placut.
- captusirea fundului iazului cu folie hidroizolanta (de exemplu, polietilena cu bumbi) care sa urce peste marginile sapaturii. (Daca este o zona in care aveti probleme cu cartitele, puneti mai intai si un strat de vata de sticla pe fundul si marginile gropii, sau macar un strat de nisip, sau un strat textil, chiar si un covor vechi putand fi util. Dar in acest caz veti avea probleme si cu cablul de alimentare a pompei, pe care nu il puteti ingropa in pamant).
- asezarea pietrelor de bordura. Realizati doua cercuri concentrice, stabilizand pietrele. Lasati marginile foliei hidroizolante sa iasa in exterior pe sub pietrele de bordura si ingropati marginile foliei in pamant.
- asezarea pompei de fantana arteziana. Se asaza in partea cea mai adanca iazului, iar firul de alimentare, daca are, se scoate printre doua pietre de bordura. Iesirea cablului se mascheaza cu plante, ca sa fie cat mai putin vizibil. Pana la sursa de alimentare firul poate fi lasat pe pamant, pe sub plante.
- adaugati un strat de pietris de rau, de sase centimetri grosime, peste folia de geotextil, si in interiorul si in exteriorul taluzului. Cumparati plante acvatice in recipiente de plastic, cu goluri pentru scurgere, pe care sa le puteti aseza direct pe stratul de pietris. Puneti-le in iaz acolo unde doriti, dar de preferat spre margini, mai ales daca vreti sa populati iazul si cu pesti. Adaugati pietris suplimentar, pana la nivelul ghivecelor, pentru a le fixa bine. Umpleti cu pamant si plante spatiul de la mijlocul iazului.