Cum structura unui vechi siloz poate deveni bloc de apartamente
Orasul Copenhaga este in plina schimbare, in special in zona Nordhavn, o zona industriala de pe malul marii care este supusa unui proces de regenerare urbana in vederea transformarii acesteia intr-o zona cu functiuni mixte.
In concordanta cu aceste linii directoare, echipa de arhiecti danezi COBE va realiza proiectul de reconversie al celui mai inalt siloz de grane din zona intr-un imobil de locuinte si spatii de expunere, denumit „the Silo” (Silozul). Dupa incheierea lucrarilor de reamenajare aceasta structura va fi un simbol vizual, un reper al intregii zone.
Depasind cu putin 60m inaltime, silozul cu 17 niveluri este cea mai mare cladire industriala din Nordhavn precum si una dintre cele mai cunoscute. Arhitectii spera sa pastreze identitatea cladirii chiar daca aspectul va fi modificat pentru a face fata cerintelor estetice si de confort. Solutia finala va contine 40 de apartamente cu inaltimi diferite de nivel si suprafete variate, impuse partial de conformarea interioara existenta. Fiecare apartament va beneficia de vitraje generoase astfel incat sa poata cuprinde perspectivele panoramice asupra marii sau ale orasului.
„Conceptul arhitectural pentru reconversia silozului consta in capacitatea de ai exploata la maxim potentialul existent, conservand si punand in valoare caracterul specific al structurii industriale. Odata cu aceasta transformare, silozul va fi invaluit intr-o noua fatada care va imbunatati performantele vechii cladiri la cerintele actuale” declara Dan Stubbergaad, fondator si director de creatie la COBE. „Cu toate acestea, interiorul existent al silozului va fi conservat pe cat mai mult posibil iar arhitectura industriala va fi un element vizibil. Astfel, pe langa perspectivele unice si apartamentele ultra-moderne, noii locatari vor beneficia de o spatialitate unica definita de elemente originale pastrate, precum stalpii din beton si peretii.”
Pe langa apartamente, silozul va avea spatii create pentru a gazdui diverse evenimente si cate un restaurant la parter si la ultimul etaj. Inserarea functiunii locative intre spatiile publice se spera ca va aduce „o experienta multi-dimensionala” pe care toti locuitorii din Copenhaga sa o poata trai. Proiectul urmeaza sa fie finalizat in 2016.
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa