Alvaro Siza intervine asupra unei cladiri pe care a construit-o in tinerete
Arhitectul Alvaro Siza a finalizat lucrarile la casa Boa Nova Tea House in 1963, la numai noua ani dupa ce si-a deschis propriul birou de arhitectura.
Acum, dupa 50 de ani, arhitectul a realizat proiectul de reconversie al acestor spatii pentru a gazdui un restaurant pentru chef-ul portughez Rui Paula.
Amplasata la aproximativ 300m de la strada, cladirea sta cocotata pe un teren accidentat, plin de stanci, cu vedere spre mare. Planul cladirii este usor ascutit, ceea ce determina separarea spatiilor interioare in doua aripi. Una este orientata spre vest si gazduieste un spatiu de servit masa, oferind perspective spectaculoase spre coasta pentru aproximativ 40 de persoane, in timp ce cealalta aripa gazduieste un spatiu de asteptare si un bar amplasat spre sud.
Ambele spatii au fost complet renovate, pastrandu-se elementele arhitecturale originale, de la tavanele placate cu lemn pana la stalpii din beton care separa fiecare fereastra.
Noile piese de mobilier au fost facute respectandu-se designul original al arhitectului precum si recomandarile acestuia de materiale, inlocuindu-se cele care se credea ca au fost distruse la inceputul anilor ’90 in timpul unei furtuni. Printre acestea se numara scaune cu spatar inalt finisat in piele si mese de servit din lemn masiv, de culoare rosiatica originar din Africa.
Ca inainte, atiumul cu o inaltime dubla de nivel este zona de intrare in noul restaurant. Clientii ajung la cladire urmand cararea realizata din placi de piatra alba, ce conduce de la zona de parcare, serpuind, printre o serie de bolovani de dimensiuni semnificative.
Bucataria, spatiul de depozitare si zona pentru angajati au fost amplasate in partea din spate a cladirii, partial ingropata in pamant.
Amplasata in apropierea pietei de peste Matosinhos, restaurantul ofera clientilor preparate delicioase pe baza de peste si fructe de mare.
Mai multe informatii gasiti pe www.dezeen.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa