Fațade integral realizate din gabioane, o alegere inedită pentru o casă
Aceasta locuinta unifamiliala din Polonia surprinde prin peretii exteriori realizati din gabioane umplute cu piatra de calcar de la exploatarile din zona.
Prin folosirea aceluiasi material care in trecut era utilizat pentru construirea castelelor si bisericilor din regiune, arhitectii de la Kropka Studio au reusit sa combine aspectul rustic al pietrei de calcar cu metodele contemporane de construire. Eficienta din punctul de vedere al costurilor si sustenabila, aceasta fatada din piatra este o expresie lirica a arhitecturii durabile.
Amplasata intr-o regiune muntoasa din zona central-sudica a Poloniei cunoscuta sub denumirea de cantonul Jura, de la perioada geologica Jurasic, cladirea pare sa fie o extensie naturala a reliefului stancos. Avand in vedere influenta locului si resursele locale, arhitectii si-au permis sa experimenteze reinterpretand vechile ziduri fortificate ce inconjurau bisericile pe care le-au transpus in ziduri compuse din gabioane. Acestea, dupa cum declarau arhitectii, sunt un fel de camuflaj pentru interioarele luminoase si spatioase. Randurile de gabioane sunt suprapuse si fixate de peretii structurali ai casei.
Volumul principal al casei este legat de o constructie adiacenta, mai mica de inaltime, ce adaposteste garajul, prin intermediul unei alei protejata de sipci verticale si orizontale, ce delimiteaza in acest fel o terasa exterioara protejata.
In ultimii ani, gabioanele si-au facut loc si in curtile si in casele oamenilor ca ziduri de sprijin in gradina, ca garduri, ca ornamente sau mobilier de gradina, chiar ca pereti. Structuri grele, durabile, permeabile si mai prietenoase cu mediul in comparatie cu alte solutii (cum ar fi cele din beton, de exemplu), sunt deseori folosite de arhitecti in proiectele lor, nu in ultimul rand pentru aportul pe partea estetica. Afla mai departe Ce trebuie să știi despre gabioane și cum le poți folosi
Aleea conduce spre holul de intrare care se deschide intr-o zona de zi cu inaltime de nivel dubla, datorita amplitudinii oferita de acoperisul in doua ape. O scara, amplasata imediat in zona de intrare permite accesul la etaj. Zona de noapte destinata dormitorului si baii matrimoniale, ocupa latura scurta a casei, iar la exterior aceasta a fost marcata prin schimbarea finisajului si alegerea unui placaj din lemn masiv. Din spatiul mezaninului se ajunge la doua dormitoare si o baie comuna.
Forma alungita a casei a fost punctata cu doua excrescente inchise in sipci de lemn inchis la culoare pentru a obtine un accent de culoare si textura, pe fundalul gri al gabioanelor din piatra de calcar.
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com