De-a arhitectura la Swimathonul Bucuresti 2015
Peste 230 de inotatori si peste 1000 de spectatori s-au strans sambata, 4 iulie, la bazinul acoperit „Tolea Grintescu”, Club Sportiv Dinamo, sa sustina 16 proiecte din comunitatea bucuresteana si 48 de echipe de inotatori. Mai mult de 950 de donatori generosi au strans impreuna peste 168.000 lei, dintre care 26.000 de lei au fost stransi la fata locului. Swimathon Bucuresti este la a treia editie si este organizat de Fundatia Comunitara Bucuresti.
Trei echipe de inotatori, formate in mare parte din arhitecţi, au susţinut proiectul „de-a arhitectura in orasul meu”, inotand sambata la sfarsitul unei campanii de strangere de fonduri care a durat aproape o luna. Fondurile promise de donatori sunt de peste 11.000 de lei, adica aproximativ jumatate din bugetul necesar tiparirii si distribuţiei caietului elevului in cele 120 de clase inscrise pentru anul scolar 2015-2016. Echipele ARHimede i (locul I in seria sa cu 58 de lungimi de bazin), ARHimede ii si NOD makerspace au fost formate din arhitecti sau ne-arhitecti, unii dintre ei arhitecti voluntari care predau arhitectura copiilor de clasele a III-a si a IV-a, unii dintre ei prieteni noi: Adrian Soare, Claudia Bingol, Claudiu Furnea, Andrei Ciocan, Alex Axinte, Monica Sabau, Lucian Calugarescu, Christian Beros, Mihaela Stan, Ovidiu Niculica, Alexandra Cosma, Tamina Lolev, Maria Pantir, Andrea Bratu, Alexandru Mexi. Tuturor le suntem in egala masura recunoscatori!
Sustinandu-i pe inotatorii nostri, din tribune, au fost si doua echipe numeroase reprezentand Sinat Romania si Hansen, doua companii care ni s-au alaturat in efortul de strandgere de fonduri si care s-au angajat sa dubleze sumele atrase de inotatorii Adrian Soare (pentru SYAA) si Mihaela Stan (pentru Hansen).
Diana Blinda, Managing Partner Hansen Office Design, ne impartaseste revelatia pe care a avut-o invitata fiind la o ora “de-a arhitectura in orasul meu”, ceea ce a avut greutate in decizia de a ne sustine la Swimathon: “Cum se intampla de-a adevaratelea lectiile de-a arhitectura, am descoperit in primavara cu arh. Loredana Bruma, cand m-a invitat la ora ei de arhitectura sa vorbim copiilor de la clasa a IV-a A din Liceul Cervantes despre design si ergonomie. Ne-am jucat impreuna, am testat scaune, am creat personaje in functie de design, am imaginat situatii dintre cele mai diverse. Am descoperit ca scoala in Romania poate fi distractiva, ca arhitectura nu e doar pentru cei mari si de ce designul nu trebuie sa fie un subiect “non-scolar. Cel mai important, am invatat de ce arhitectura este importanta dincolo de mediul profesional si cum putem cultiva seminte creative pentru generatiile viitoare.”
Siniat Romania, producator si furnizor de top de sisteme de gips-carton, tencuieli si gleturi, s-a alaturat initiativei “Noi aducem arhitectura in scoli": "Formarea copiilor incepand cu o varsta frageda este foarte importanta pentru procesul lor de dezvoltare. Spiritul civic trebuie inspirat, iar modul creativ prin care cei de la “De-a Arhitectura” fac acest lucru da cu adevarat rezultate. Am ales sa sustinem acest proiect datorita valorilor comune pe care le avem, din punctul de vedere al creativitatii si al sustenabilitatii. Acest proiect nu dezvolta doar valorile personale, ci si ajuta la exersarea creativitatii, curiozitatii, a abilitatilor de comunicare si lucrul in echipa", a declarat Bogdan Tulbure, Technical & Marketing Manager Siniat Romania.
Le multumim tuturor celor implicati in efortul Swimathon Bucuresti 2015 (inotatorii voluntari, prietenii donatori, galeria) - pentru ca “de-a arhitectura in orasul meu” devine astfel proiectul comun al unei comunitati din ce in ce mai mari, care vrea sa se asigure ca orasele de maine sunt pe maini bune!