De-a Arhitectura Talks, editia a-II-a - conferinta internationala dedicata educatiei de arhitectura si mediu construit pentru copii
Pentru a avea orase mai sigure, mai frumoase si cu o calitate a vietii crescuta, educatia este privita din ce in ce mai mult ca fiind cea mai eficienta investitie, cu rezultate reale si consistente, sustinute pe termen lung. Este parte din misiunea noastra sa ii invatam pe copii care este rolul lor in dezvoltarea oraselor de maine, ca utilizatori si viitori beneficiari sau investitori ai cladirilor si ai oraselor. Orasul si siguranta lui este rezultatul activitatilor si implicarii tuturor locuitorilor sai si a lucra in echipa este esential.
La aceasta a doua editie a „De-a arhitectura Talks” am avut onoarea participarii a 11 specialisti in educatie de arhitectura pentru copii, toti membrii ai grupului de lucru „Arhitectura si copiii” al Uniunii Internationale a Arhitectilor, veniti de pe 4 continente, toti avand aceeasi viziune: aceea ca orasul si arhitectura sunt un mediu perfect pentru invatare si o materie perfecta pentru studiu in programele scolare deoarece implica o gama larga de discipline, de la matematica la arte plastice, de la istorie la sociologie, de la istorie la tehnologie.
Exemplele de buna practica din Franta, Suedia, Austria, Germania, Spania, Croatia, Egipt, Bulgaria, Turcia, Azerbaijan si Costa Rica, completate de exemplele romanesti, au facut parte din programul evenimentului desfasurat pe 7 noiembrie 2015 in Bucuresti, in Sala Amfiteatru a Institutului Cervantes, program la care au participat peste 60 de arhitecti, invatatori si alti specialisti interesati de educatia de arhitectura pentru copii. Am aflat contextul si provocarile desfasurarii educatiei de arhitectura pentru fiecare tara in parte, am descoperit idei noi despre introducerea notiunilor mediului construit copiilor, am vazut cum arhitectura ii poate stimula chiar si pe copiii cu dizabilitati intelectuale, am inteles rolul studiului artelor si al culturii in dezvoltarea scolarilor.
Am plecat inspirati, increzatori in necesitatea muncii noastre, recunoscatori voluntarilor arhitecti din Romania care saptamanal sprijina profesorii la clasele primare si gimnaziale in joaca serioasa de-a arhitectura a elevilor si cu bucuria ca, prin implicarea de 4 ani a Asociatiei De-a arhitectura, Romania este parte din aceasta retea internationala care contribuie la ridicarea nivelului de cunostinte al copiilor in domeniul locuirii oraselor.
Intalnirile De-a Arhitectura/ De-a Arhitectura Talks este un eveniment desfasurat de Asociatia De-a Arhitectura, in cadrul unui proiect cultural al Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR), finantat de OAR prin taxa de timbru de arhitectura. Pentru ca este nevoie ca arhitectura sa ajunga la cat mai multi copii de diferite grupe de varsta, intr-un mod profesionist, Asociatia De-a arhitectura a pregatit in prealabil cadrele didactice si arhitectii care predau in acest an scolar printr-o finantare a Uniunii Arhitectilor din Romania. Astfel, asociatiile profesionale ale arhitectilor contribuie si prin investitia in educatia timpurie la schimbarile atat de necesare in societatea noastra.
Multumiri:
Ordinul Arhitectilor din Romania, filiala Bucuresti.
Speakerilor: Ewa Struzynska, Suzanne de Laval, Barbara Feller, Heba Safey Eldeen, Magdalina Polinova Rajeva, Elchin Aliyev, Cristina Llorente-Roca, Tezcan Karakus Candan, Mia Roth-Cerina, Corina Drocas, Ioana Ciurea, Hannes Hubrich, Raluca Iacob Pop, Carolina Pizzaro.
Asociatia De-a Arhitectura
Asociatia De-a Arhitectura a fost infiintata in 2013, urmarind dezvoltarea si promovarea educatiei de arhitectura si mediu construit pentru publicul larg in vederea constientizarii si a cunoasterii valorilor arhitecturii, design-ului si ale urbanismului. Numai prin intelegerea si asumarea lor de catre diverse categorii de public se poate asigura o crestere durabila a calitatii mediului construit din mediile urbane si rurale. Noi credem ca o schimbare a paradigmei culturii arhitecturale si urbane a societatii romanesti actuale nu se poate face decat pornind de la educatia copiilor, viitorii cetateni si formatori indirecti de opinie ai parintilor lor, iar aceasta idee a dat nastere programului cultural-educational „De-a arhitectura”.
Asociatia desfasoara programe educationale despre arhitectura si mediu construit:
- de-a arhitectura in orasul meu: curs pentru clasele a III-a si a IV-a
- de-a arhitectura in scoala mea: curs pentru clasele a VI-a si a VII-a
- de-a arhitectura after school: curs pentru after school
- de-a arhitectura mini: curs pentru prescolari si scolari mici
- de-a arhitectura povestita: conferinte in saptamana „Scoala altfel”.