De la o camera la alta - ce tipuri de pereti de compartimentare te ajuta sa iti delimitezi spatiul interior?
Peretii de compartimentare, sau peretii nestructurali, sunt ceea ce iti delimiteaza incaperile casei, ceea ce te face sa faci diferenta intre diferitele spatii de la interiorul locuintei tale. Nu au capacitatea de a sustine greutatea structurii, ceea ce inseamna ca poti aduce modificari ulterioare compartimentarii.
Peretii de compartimentare pe structuri usoare din lemn sau metal sunt utilizati pe scara destul de larga atat in zona cladirilor rezidentiale, cladirilor de birouri sau comerciale cat si pentru cladirile industriale, oferind atat siguranta in exploatare dar si un timp redus de executie sau posibilitati extrem de variate de conformare in functie de cerintele de proiect.
Retine ca peretii de compartimentare nu inseamna doar peretii ce separa camerele una de alta, ci pot fi folositi si in cadrul aceleiasi compartimentari. In cazul acesta, cel mai probabil te vei folosi de pereti de compartimentare mobili sau de cei decorativi.
Vezi mai jos ce iti propunem pentru o locuinta compartimentata exact asa cum ti-ai imaginat:
Pereti din placi de gips-carton
Placile sunt realizate dintr-un amestec special pe baza de ipsos montat pe un carton special. Pot acoperi cerinte acustice, cerinte de rezistenta la foc sau cerinte referitoare la rezistenta la umidiate. Pe langa toate acestea peretii din gips-carton se pot monta in diverse forme mai mult sau mai putin complicate simuland atat spatii de factura clasica (bolti, abside, etc) dar si spatii moderne (trafoare, etc).
Pentru cladirile rezidentiale peretii din gips-carton se pot folosi pentru compartimentari uzuale, pentru pereti de bai si bucatarie sau pentru pereti care necesita rezistenta la foc.
Pereti din placi pe baza de ciment
Au aparut ca o necesitate pentru sporirea rezistentei mecanice a peretilor din placi de gips-carton. Se pot utiliza in special la peretii de separatie intre apartamente sau la peretii de exterior, sau in zone in care este nevoie de pereti cu rezistenta mecanica ridicata (banci, laboratoare, etc).
Pereti mobili
Necesitatea impartirii spatiilor multifunctionale si nu numai, au condus la aparitia unor pereti cu finisaje deosebite, cu capacitati acustice suficiente pentru a impiedica transmisia sunetelor si care sa permita utilizari diferite si simultane ale spatiilor multifunctionale in diverse scopuri. In cazul in care nu sunt necesare compartimentarile, peretii mobili se stocheaza in zonele laterale ale salii in buzunare speciale care nu impiedica utilizarea extinsa a spatiului respectiv.
Pereti modulari, demontabili
Sun folositi mai ales pentru spatii de birouri sau spatii comerciale permitand compartimentarea usoara a acestora cu elemente de sustinere din aluminiu, PVC sau lemn, ingloband sticla sau paneluri in diverse alcatuiri. Compartimentarile pot fi usor modificate in functie de cerintele utilizatorilor spatiului respectiv, dar si de existenta infrastructurii necesare pentru aceasta (cabluri electrice, cabluri de date, tv, etc.).
Pereti din OSB
Sunt recomandati mai ales pentru utilizare in casele din lemn pentru a obtine compartimentari cu o rezistenta mecanica mai ridicata. Datorita diferitelor dimensiuni ale placilor de OSB se pot obtine si pereti curbi sau cu forme complexe. Pentru utilizare in spatii cu umiditate ridicata este nevoie sa fie protejati cu placi de gips-carton dedicate.