Designul unei biblioteci influentat de parerile trimise pe Facebook si Twitter
Atunci cand echipa Bing Thom Architects din Vancouver a castigat imprumutul guvernamental in valoare de 36 milioane de dolari pentru a construi biblioteca Surrey City Centre Library, cu un program de lucrari destul de strans, designerii au apelat la o solutie salvatoare: mediile sociale online.
Cu doar 18 luni la dispozitie pentru a duce proiectul de la faza de concept la cea de executie (si chiar de a finaliza lucrarile), arhitectii au cerut parerea publicului prin intermediul retelelor Facebook, Twitter, Flickr, si pe blogul bibliotecii, transformand datele primite in designul unei cladiri publice, prima din lume care a fost proiectata cu ajutorul mediului online.
Finalizata in 2011, noua cladire a bibliotecii din Surrey nu este doar frumoasa este si functionala, beneficiind chiar de un Certificat LEED Gold datorita standardelor de eficienta energetica pe care le indeplineste.
La acest proiect fiecare persoana interesata a putut sa contribuie trimitand idei, fotografii si text pentru a explica cum anume isi doreau sa arate, din punctul lor de vedere, noua cladire a bibliotecii. Dintre fanii de pe Facebook ai bibliotecii cel mai mare procent era ocupat de persoane cu varsta sub 25 de ani iar al doilea grup decizional important era compus din femei cu varste intre 35 si 44 de ani. Bibliotecarii si personalul de specialitate a putut sa intervina cu propriile pareri care au fost incluse pe blogul institutiei. Dintre dorintele acestora putem sa extragem doar cateva precum necesitatea asigurarii unei incaperi pentru ca musulmanii sa aiba unde sa isi faca rugaciunile, a unor spatii pentru cursuri de PC, pana la spatii special amenajate in sectiunea pentru copiii in care acestia sa poata colora si desena.
Arhitectii au triat ideile si partial acestea au fost implementate in designul bibliotecii, a carei estetica se aseamana cu un vas, cu forme curbe si linii moderne. „Avand avantajele unei informatii digitale foarte usor accesibila, rolul bibliotecilor se schimba iar colectiile de carti nu mai sunt elementele definitorii ale constructiei” declarau arhitectii. „Designul cladirii a evoluat foarte mult din dorinta de a oferi un spatiu pentru lectura, pentru studiu si, mai presus de toate, pentru intalniri informale, intre membrii comunitatii.”
Ferestre ample, un atrium central si luminatoarele permit lumini naturale sa patrunda in spatiile interioare din abundenta in vreme ce peretii inclinati exteriori asigura controlul incalzirii pasive de la razele de soare.