Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Dezumidificator sau uscător de rufe electric? 9 criterii de comparație pentru o decizie înțeleaptă

Indiferent de anotimp, uscarea rufelor este o activitate care poate da multe batai de cap. Probabil te-ai decis ca este timpul sa investesti intr-un uscator electric. Dar ce ai spune de o solutie mai ieftina, mai economica, mai utila?

Dezumidificator sau uscător de rufe electric? 9 criterii de comparație pentru o decizie înțeleaptă

Haide sa facem o scurta comparatie intre folosirea unui uscator de rufe electric si un dezumidificator.

Dezumidificator sau uscător de rufe electric? 9 criterii de comparație pentru o decizie înțeleaptă

1. Costul de achizitie

Pretul de pornire al unui uscator de rufe electric ieftin depaseste, in cele mai multe cazuri, binisor 1,000 lei, ajungand pentru unele modele pana la 1,500 - 2,000 de lei sau chiar mai mult.

Un dezumidificator care sa indeplineasca functia de uscare de rufe intr-o incapere de pana la 10-15mp (desi o baie obisnuita nu depaseste de multe ori 6-8mp), porneste de la 400-500 lei. Practic, un dezumidificator este de la 2 pana la 5 ori mai ieftin decat un uscator de rufe electric.

Un dezumidificator la un pret redus nu inseamna ca este slab la capitolul performanta, pretul fiind de obicei direct proportional cu marimea lui si functiile extra din dotare. De exemplu, un dezumidificator dotat doar cu functiile de baza este, evident, mai ieftin decat un dezumidificator care detine si functie de purificare sau are componenta SMART.

Dezumidificarea propriu-zisa va fi facuta la fel de bine de catre ambele aparate, diferenta constand in dotarile extra ale aparatului mai scump. Modelele de uscatoare automate au diferente mai mici de preturi deoarece majoritatea prezinta aceleasi functii.

2. Consumul de curent electric

Pentru un produs pe care il folosesti foarte des, trebuie sa iti pui si problema costului generat de acesta pe durata lui de viata. Haideti sa facem si aici o comparatie intre cele 2 tipuri de aparate.

Dezumidificator: consumul de energie pentru un aparat de 10-12 litri/zi (potrivit pentru uscarea rufelor intr-o baie, de exemplu), este, in medie, de 180-220W/h.

De exemplu, modelul D12 ECO are un consum de sub 200W, intre 156W/h si 190W/h in functie de treapta de lucru si parametrii termici din incapere.

Timpul de uscare cu ajutorul unui dezumidificator, in conditii optime este de 4-6 ore, indiferent de cantitate de rufe. (vom vorbi mai jos de conditiile optime de folosire a unui dezumidificator pentru uscare rufe). Deci vorbim de aprox. 800-1200W pe ciclu de uscare.

Uscator de rufe: Consumul de electricitate al unui uscator electric porneste de undeva de la 700-800W/h (in cel mai bun caz identificat de noi) si poate ajunge pana la 1500-2000W/h.

Timpul de uscare cu ajutorul unui uscator variaza, in functie de cantitatea de rufe, de la 1 h (pentru 1-2 kg de rufe) la 4-5 ore pentru capacitate maxima (7-9 kg rufe).

Sa consideram un timp mediu de 2,5 ore, rezulta un consum mediu de 2000-2500W pe ciclu de uscare.

Cu alte cuvinte, un dezumidificator consuma de cel putin 2 ori mai putin decat un uscator de rufe. In conditii optime de utilizare, noi apreciem ca dezumidificatorul consuma de 4 pana la 6 ori mai putin decat un uscator de rufe. Calculeza economia de energie luand in considerare ciclurile de uscare dintr-un an intreg.

3. Cantitatea de rufe uscate intr-un ciclu de lucru

Pe piata sunt, in acest moment, uscatoare de rufe de 5-6 pana la 9 kg.

Cate kilograme de rufe poti usca cu un dezumidificator? Atat cate pot intra in baia sau in camera in care asezi dezumidificatorul O masina de rufe? 2? 3? Dezumidificatorul va usca uniform TOATE rufele in acelasi timp fie ca este vorba de o mana de rufe sau 3 masini de rufe.

Evident, pentru un volum mai mare de rufe, un dezumidifiicator cu o capacitate mai mare va usca rufele mai repede. (Noi te putem ajuta sa alegi dezumidificatorul potrivit in functie de nevoile casei tale.)

4. Produse pe care le poti usca intr-un uscator de rufe electric vs. cu ajutorul unui dezumidificator

Aici lucrurile devin si mai interesante.

Uscatorul electric de rufe:
Haine, lenjerii de pat, prosoape, pilote usoare in cel mai bun caz.

Dezumidificatorul de aer:
Haine, lenjerii de pat, prosoape, paturi (de orice dimensiune si grosime), pilote (oricat de mari si groase), rucsacuri mari de drumetii, ghiozdane (chiar si cele mari, patratoase), genti de voiaj, covoare (da - chiar si covoarele alea mari din casa bunicii), mochete, carpete, Incaltaminte si orice doresti sa speli si poti duce in baie... sau nu. Pentru ca dezumidificatorul il poti muta USOR acolo unde ai nevoie.

Cu alte cuvinte, dezumidificatorul poate usca o gama mult mai variata de obiecte datorita faptului ca nu depinde de dimensiunea unei cuve, precum este cazul uscatorului electric sau a masinilor de spalat cu uscator. Prin urmare, dezumidificatorul castiga nu doar la varietate cat si la numarul de articole pe care le poate usca simultan. In plus, pe lista articolelor care pot fi uscate de un dezumidificator intra inclusiv obiectele din materiale pretentioase sau delicate (piele, lana matase, etc.) datorita uscarii la rece (fara aer cald).

5. Mobilitate

Un dezumidificator poate fi mutat cu usurinta dintr-o incapere in alta, fiind usor si de dimensiuni reduse – o mare parte din modelele de pe piata au si maner si roti incorporate pentru o manevrare facila.

Vrei sa usuci in baie? Perfect. Ai multe rufe de uscat (ti-au venit toti vecini sau rudele in vizita pentru ca au aflat ca ai un dezumidificator)? Pune-le pe suporti corespunzator in orice camera si lasa aparatul sa-si faca treaba.

In plus, modelele noi de pe piata au un design atractiv si usor de integrat in orice incapere.

Pe de alta parte, un uscator de rufe se instaleaza intr-un loc fix si acela este de obicei in baie sau debara unde dimensiunile similare unei masini de spalat pot ridica probleme.

6. Polivalenta

Uscatorul automat poate DOAR sa usuce rufele, in timp ce dezumidificatorul asigura un nivel optim de umiditate in casa, prevenind aparitia mucegaiului – aceasta fiind functia principala a acestui aparat-minune.

Astfel, un dezumidificator se dovedeste util pentru intreaga casa, nu doar pentru uscarea hainelor, pe tot parcursul anului.

Ai umiditate crescuta in baie dupa ce ai facut dus? Dezumidificatorul usuca repede aerul. Ai umiditate in bucatarie de la prea mult fiert de bulion sau sarmale? Dezumidificatorul poate regla umiditatea din aer. Ai dat cu mopul pe jos si nu vrei sa deschizi toat eusile si ferestrele? Dezumidificatorul ajuta la o uscare accelerata. Te-a inundat vecinul de deasupra? Exact - dezumidificatorul te ajuta sa usuci si peretii.

7. Functii speciale (inclusiv capacitatea de a extrage mirosul de detergenti)

Dezumidificator sau uscător de rufe electric? 9 criterii de comparație pentru o decizie înțeleaptă

Dezumidificatoarele noi de pe piata au in componenta numeroase functii extrem de atractive: de la wi-fi care permite manipularea aparatului direct din telefon, la functie de ionizare sau purificare cu ajutorul unui filtru HEPA (acestea retin 95% dintre microparticulele de peste 0.3 microni aflate in aer) sau Carbon Activ (care retine mirosuri). Aceste functii fac din dezumidificator un aparat indispensabil pentru un aer sanatos pe tot parcursul anului.

Stii mirosul acela de detergent care ramane in rufe sau in aer? Dispare. Cu ajutorul unui dezumidificator cu filtru HEPA sau Carbon Activ, nu mai mirosi si nu mai respiri particule de detergent.

In cazul uscatorului de haine, din cauza principiului de functionare pe aer cald, functiile sale sunt strict legate de programele de uscare – pe acelasi principiu ca la masina de spalat. Uscarea cu aer rece, adica cu ajutorul unui dezumidificator nu are nevoie de programe speciale, fiind doar o “grabire” a procesului natural de uscare.

Dezumidificator sau uscător de rufe electric? 9 criterii de comparație pentru o decizie înțeleaptă

8. Aspectul rufelor uscate

 

Rufele trecute printr-un uscator ies, cel mai adesea, sifonate si pline de cute, indiferent de programul folosit. NU acelasi lucru se intampla in cazul unui dezumidificator. Daca ai intins rufele corect pe suportul de uscat rufe, iti va fi mult mai usor sa le calci.

 

9. Alterarea materialului


Uscarea "la cald" cu ajutorul uscatorului electric poate surveni, uneori, cu acel "parca tricoul meu este mai mic, oare chiar am crescut de ieri pana azi?". Pe de alta parte, anumite tipuri de materiale sensibile la temperaturi inalte se deterioreaza mai repede sau nci nu isi gasesc locul intr-un uscator de rufe.

Cu un dezumidificator poti usca ORICE TIP DE MATERIAL, fara o alterare a tesaturii si fara "a intra la apa".

 

Principiul de functionare al unui dezumidificator sau care este secretul avantajelor de mai sus

Intrebuintarea originala a unui dezumidificator consta in mentinerea un nivel optim de umiditate in casa, prevenind astfel aparitia mucegaiului si a altor bacterii care afecteaza sanatatea sistemului respirator, precum si “sanatatea” casei tale. 

Cum face acest lucru? prin aspirarea aerului din incapere, extragerea umiditatii prin fenomenul de condesare si evacuarea aerului uscat.  

Acest principiu de functionare se aplica si la uscarea rufelor: aparatul extrage umiditatea din aer, iar rufele se vor usca “la rece”. Prin ventilarea continua a aerului, rufele ude "cedeaza" accelerat umiditatea din tesatura, insa intr-un ritm natural, similar cu uscarea rufelor la soare.

Ce inseamna acest lucru? Deoarece nu actioneaza cu aer cald, dezumidificatoarele usuca hainele intr-un mod gentil, fara sa afecteze in niciun fel materialul textil. Uscatoarele electrice de rufe emit aer cald iar acesta, in timp isi lasa amprenta asupra calitatii materialului.

 

Cum crestem viteza de uscare a rufelor cu ajutorul unui dezumidificator

Asa cum am promis, iata cateva sfaturi pentru a folosi mai eficient un dezumidificator:

- aseaza rufele intr-o incapere mai mica, inchisa. De obicei, baia poate avea acest rol. Aparatul va extrage umiditatea si daca pui rufele intr-o incapere mai mare, insa va dura mai mult. 

- aseaza rufele cu o anumita distanta intre ele pentru a permite ventilarea aerului uscat printre rufe. Cu alte cuvinte, nu le ingramadi pe sarma sau pe surpotul de uscat rufe.

- creaza o temperatura optima de 27 grade C in incaperea unde usuci rufele. Aparatul poate sa usuce si la temperaturi mai scazute, dar cu o eficienta mai mica (dureaza mai mult acest proces).

- plaseaza aparatul in proximitatea rufelor cu directia de evacuare a aerului uscat inspre rufe (dar nu plasa aparatul sub rufe pentru a evita scurgeri de apa in aparat)

In concluzie

Un dezumidificator folosit conform instructiunilor poate deveni cel mai bun prieten pe tot parcursul anului si castiga detasat in fata clasicului uscator automat de rufe fiindca: extrage apa si usuca fara aer cald, protejeaza casa de mucegai, este economic, are functii si tehnologii menite sa iti usureze viata, este usor de mutat, are un design atragator si nu ocupa mult spatiu. Te-am convins sau ti-am starnit curiozitatea? Vezi aici o gama variata de dezumidificatoare casnice la preturi atractive pentru orice buzunar!

Sursa: https://alecoair.ro/blog/dezumidificator-vs-uscator-de-rufe-electric-> Intra sa afli mai multe informatii si alte articole interesante

 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
ALECOAIR
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.