De ce este importantă igienizarea dezumidificatorului casnic
In timpul functionarii, un dezumidificator aspira nu doar aerul incarcat de umiditate, ci si o multime de particule poluante de la fire de praf, fire de par de animale sau acarieni pana la spori de mucegai sau bacterii.
Igienizarea unui astfel de aparat presupune curatarea sau inlocuirea periodica a filtrelor precum si o curatare in profunzime a aparatului.
De ce este importanta igienizarea unui dezumidificator casnic?
Iata principalele motive:
- Filtrele nu mai sunt eficiente si o parte din impuritati pot ajunge in interiorul aparatului, reducand durata de viata a acestuia.
- Impuritatile care ajung in interiorul aparatului se pot intoarce in aerul din incapere.
- Aparatul nu mai este eficient, reducandu-se fluxul de aer circulat. Dezumidificatorul va functiona mai mult timp sau va avea nevoie de o utilizare mai intensa pentru a reduce umiditatea, ceea ce implica un consum mai mare de energie.
- Atunci cand filtrul este foarte incarcat, se poate ajunge chiar la blocarea completa a fluxului de aer si deteriorarea imediata a aparatului.
- Utilizarea aparatului timp indelungat cu filtre murdare poate duce la anularea garantiei datorita unei utilizari neconforme cu recomandarile producatorului din manualul de instructiuni sau din certificatul de garantie.
- Defectiunile care apar din cauza colectarii mizeriei nu constituie defectiuni acoperite de garantie.
Tipuri de filtre si curatarea sau schimbarea acestora
In functie de dimensiunea particulelor poluante si de filtrele cu care este dotat dezumidificatorul dumneavoastra, acestea sunt captate, intr-o mare masura, in pre-filtru sau in filtrele interioare ale aparatului. Ca si in cazul unui aspirator, este necesar ca acestea sa fie curatate sau inlocuite atunci cand isi schimba culoarea sau cand se simte un miros neplacut in incapere.
Majoritatea dezumidificatoarelor casnice sunt dotate cu un pre-filtru lavabil, insa acest lucru trebuie verificat in manualul de instructiuni sau in descrierea produsului. In aceasta situatie, se recomanda ca pre-filtrul sa fie aspirat sau spalat in functie de recomandarile producatorului. Daca pre-filtrul aparatului se spala, este important ca acesta sa fie bine uscat inainte de montarea pe aparat si utilizarea aparatului.
Daca nu se efectueaza saptamanal o spalare a pre-filtrului lavabil sau cel putin atunci cand devine gri, in interiorul aparatului se pot dezvolta bacterii si virusuri, aparatul va functiona mai greu si va avea un consum energetic mai mare.
O parte din dezumidificatoarele casnice sunt dotate, in plus, cu filtre HEPA sau Carbon. Filtrele HEPA nu se spala niciodata. Unele filtre de Carbon Activat pot fi spalate doar daca producatorul recomanda acest lucru in manualul de utilizare. Daca este vorba de filtre 2 in 1, asa cum are aparatul AlecoAir D23 Classy, de exemplu, filtrul nu poate fi spalat, ci schimbat cand isi schimba culoarea sau la un interval de 6-12 luni in functei de regimul de utilizare.
Un aer curat si sanatos va iesi doar dintr-un aparat igienizat!
Dincolo de schimbarea filtrelor, aparatul se poate curata acasa, saptamanal, iar la un service specializat ar trebui sa ajungeti cel putin o data pe an, mai ales daca aparatul nu este prevazut cu un filtru HEPA. Igienizare intr-un service autorizat presupune operatiuni mai ample de curatare. Personalul specializat in igienizarea dezumidificatoarelor va demonta aparatul si va curata fiecare piesa componenta in parte.
Cum se curata dezumidificatorul acasa
- Orice interventie asupra dezumidificatorului se efectueaza dupa ce l-ati scos din priza.
- Cu un aspirator de praf, aspirati doar din exterior, zona de admisie si zona de evacuare a aerului. Nu se recomanda sa demontati dvs. aparatul mai mult decat este specificat in manualul de utilizare, pentru schimbarea filtrelor. Pe langa faptul ca veti pierde garantia produsului (daca se afla inca in perioada de garantie), este posibil ca asamblarea sa nu se realizeze corespunzator sau sa deteriorati anumite piese componente. Astfel dezumidificatorul va functiona deficitar sau vor aparea probleme mai grave, pana la a lua foc aparatul.
- Un alt risc al demontarii aparatului pentru o curatare in interior este acela de a deteriora vaporizatorul, deoarece lamelele sale se pot indoi cu usurinta atunci cand sunt aspirate necorespunzator si ulterior va trebui inlocuit.
- Carcasa exterioara a aparatului se curata cu o laveta moale si umeda.
- Desprindeti pre-filtrul lavabil al aparatului – daca exista in dotarea aparatului - si il aspirati, iar apoi il spalati cu apa, detergent si o perie moale sau un burete in functie de recomandarile producatorului.
Verificati daca este nevoie sa schimbati filtrele interne. - Desprindeti vasul colector si spalati-l cu apa, dezinfectant si o perie moale.
- Dupa igienizare, lasati toate componenetele sa se usuce bine si apoi asamblati aparatul pentru a fi functional.
La incheierea sezonului, cand pregatiti aparatul pentru depozitare, trebuie neaparat sa fie curatat si foarte bine uscat. In caz contrar se vor dezvolta germeni si bacterii in interiorul sau, filtrele se vor imbacsi si vor trebui schimbate, iar vasul colector va prinde un strat de calcar greu de indepartat ulterior. Ideal este sa depozitati aparatul intr-un sac de plastic, pentru a evita depunerile de praf.
Cu cat aveti mai multa grija, acasa, de aparatul dvs., cu atat durata sa de utilizare va fi mai mare.
Ai schimbat sau ai curatat filtrele periodic, ai curatat carcasa si vasul colector, mai are nevoie aparatul tau de o igienizare intr-un service autorizat?
O igienizare intr-un service autorizat este recomandata cel putin o data pe an, mai ales pentru aparatele care sunt dotate doar cu un pre-filtru. Oricat de multa curatenie aveti dvs. in casa, mici particule de praf ajung la vaporizator si condensator. In timp, stratul devine din ce in ce mai gros, particulele de praf se vor raspandi in tot aparatul si vor impiedica functionarea optima a acestuia. Ventilatorul va depune efort suplimentar sa aspire aerul si va avea un consum mai ridicat de energie electrica. In timp, tavita colectoare se poate infunda si apa se poate scurge prin alte parti ale dezumidificatorului, inundandu-va camera sau defectand produsul.
Este recomandat ca igienizarea profesionala sa se efectueze intr-un service autorizat, pentru a nu va pierde garantia si pentru a nu risca deteriorarea aparatului.
O igienizare profesionala implica urmatoarele etape:
- Se extrage vasul colector si se spala cu formule speciale anticalcar, antifungice, antibacteriene.
- Se desprinde carcasa aparatului si se aspira foarte bine toate partile componente din interior. In timp se acumuleaza foarte mult praf si impiedica aparatul sa functioneze la parametri normali.
- Carcasa se spala, daca este cazul, cu formule profesionale antibacteriene si antifungice.
- Se aspira de praf vaporizatorul, condensatorul, ventilatorul si zona de evacuare a aerului
- Se separa vaporizatorul de condensator.
- Se spala fiecare parte componenta (condensatorul, vaporizatorul, ventilatorul) cu solutii profesionale antibacteriene, antifungice si anticorozive.
- Tot cu astfel de solutii profesionale se curata si tavita colectoare de sub condensator.
- Pre-filtrul lavabil se aspira si apoi se spala cu solutii profesionale antibacteriene si antifungice.
Dupa o igienizare profesionala completa, dezumidificatorul isi poate relua modul sau normal de lucru, evacuand un aer uscat, dar in acelasi timp curat si sanatos.
Unde te poti adresa pentru servicii de igienizare?
AlecoAir, cel mai mare magazin online specializat in comercializarea si inchirierea aparatelor pentru tratarea aerului din locuinta sau spatii industriale, va ofera o gama variata de servicii conexe, inclusiv serviciul de igienizare a dezumidificatoarelor casnice ori profesionale.
Dezumidificatorul dumneavoastra poate fi adus la sediul companiei sau poate fi expediat prin curier pe adresa service-ului. Pentru mai multe detalii privind costurile unei astfel de operatiuni, puteti contacta departamentul de Relatii Clienti. Igienizarea aparatului dumneavoastra poate dura cateva zile, de aceea este recomandat sa va pregatiti aparatul inainte de inceperea sezonului ploios, atunci cand aveti nevoie cel mai mult de aparatul dumnevaoastra de dezumidificare.
AlecoAir, prin unitatea sa de service, intervine pentru orice defectiune sau problema a produselor comercializate, oferind servicii de verificare, constatare, reparatie si igienizare.
Echipa de tehnicieni este specializata in reparatii de aparate destinate filtrarii aerului, umidificatoare, dezumidificatoare, purificatoare, aparate de aer conditionat si aparate de climatizare.
Pentru informatii suplimentare sau programari ne puteti contacta la: telefon: 0748 883 161 sau office@alecoair.ro.
Sursa: https://alecoair.ro/blog/cum-si-de-ce-este-importanta-igienizarea-dezumidificatorului-casnic-> Intra sa afli mai multe informatii si alte articole interesante