Din ce material alegi blatul de bucătărie. Piatră naturală sau lemn?
In momentul in care iei o decizie in ceea ce priveste blatul pentru bucatarie, trebuie sa iei in calcul mai multi factori precum dimensiune, culoare, densitate, pret, etc, iar acest lucru nu face decat sa iti ingreuneze decizia finala. Materialele naturale sunt din ce in ce mai cautate pentru finisajul mobilei de bucataria, resprectiv piatra sau lemnul, dar si aici vorbim despre caracteristici diferite ale fiecarui material in parte.
Iata de ce sa alegi blatul de bucatarie din piatra naturala!
In cazul blaturilor de bucatarie cele mai folosite materiale din piatra naturala sunt marmura si granitul. Marmura, in general este un material pretentios cu o valoare destul de ridicata, care presupune investitii mai mari din punct de vedere financiar. Intr-adevar rezultatul este unul pretios care schimba imediat aspectul bucatariei.
Insa, cea mai la indemana solutie pentru blatul de bucatarie din piatra naturala ramane granitul. Este o roca rezistenta, cu o durata de viata indelungata, care contine cuart, feldspat(mineral de culoare deschisa care se afla in compozitia rocilor) si amestec de minerale.
Acest amestec de minerale ii ofera granitului si acel aspect granulat. Granitul are multe avantaje ce il determina sa fie unul dintre materialele des utilizate. Iata cateva dintre ele:
Are o durata mare de viata, ceea ce il face mult mai rezistent in timp fata de alte materiale.
Datorita materialului rezistent, blatul din granit este rezistent si impotriva zgarieturilor.
Este foarte rezistent importiva umezelii, dat fiind faptul ca pe blatul de bucatarie vei pregati diferite preparate culinare, iar de multe ori se afla multa apa in jur, aceasta nu afecteaza materialul blatului.
Este rezistent si la temperaturile ridicata, deci nu va trebui sa iti faci probleme daca vei lasa un vas supra incalzit pe blatul de bucatarie.
Mai mult de atat, blatul de bucatarie din granit se curata foarte usor cu solutii speciale de curatat.
Dar, sunt si cateva aspecte nefavorabile pe care trebuie sa le stii daca alegi blatul de bucatarie din granit!
Este la un pret mai ridicat si astfel presupune costuri mai mari atunci cand il achizitionezi. Materialul fiind unul greu, transportul poate fi greoi si poate aparea riscul de spargere daca nu acorzi atentie in detaliu.
Este un material dur care nu protejeaza vasele. Daca ti-a cazut un vas, o farfurie sau un pahar pe blatul de bucatarie din granit, sansele sunt slabe sa mai fie intreg.
Daca nu este lacuit si intretinut cu produse speciale, materialul se poate pata. Produsele cu aciditate ridicata ii pot lasa urme.
De ce sa ai in bucatarie un blat din lemn!
Lemnul este aproape cel mai utilizat material in mai multe situatii, atat pentru mese, scaune, blaturi, sertare, dar si pentru diferite accesorii din bucatarie. Este unul dintre materialele cele mai des folosite si datorita faptului ca enzimele pe care le contine in interior omoara bacteriile, ceea ce il face si mai des folosit.
Are multe avantaje, iar cele mai importante ti le prezentam aici!
Din punct de vedere al costurilor, are un pret accesibil ce nu se ridica la sume fabuloase.
Este durabil si are o viata lunga daca este intretinut asa cum trebuie. Datorita aspectului sau ofera o atmosfera calda in incapere.
Este disponibil in mai multe nuante, modalitati de colorare, dar si de dimensiuni, forme.
Este un material recomandat si in cazul temperaturilor ridicate. Este rezistent atunci cand lasi un vas incalzit si nu lasa urme.
Se intretine usor si la o perioada de timp se poate slefui si isi recapata aspectul nou.
Nu este atat de greu si se poate transporta mai usor, fiind un material potrivit si in casele in care se afla copii.
Ca si dezavantaje, lemnul nu este extrem de rezistent la umezeala, astfel ca daca va intra in contact cu multa apa, se va deteriora in timp.
Se poate pata usor daca nu sunt folosite solutii speciale . Are nevoie de un finisaj rezistent si impotriva zgarieturilor.