Din ce poti sa-ti faci zidurile pentru o casa? Gaseste aici tot ce iti trebuie!
Vara este sezonul constructiilor: daca esti unul dintre cei norocosi, acum incepi sa zidesti, la propriu si la figurat, povestea casei tale. Poate ca nu te-ai intrebat de prea multe ori, inainte sa te apuci de constructie, ce sta sub frumoasele fatade ale tuturor caselor la care privesti mergand pe strada, iar asta nici nu e de condamnat. Dar ce ar fi o casa fara ziduri trainice, care sa reziste ani buni si sa dovedeasca valoarea investitiei tale?
Asadar, ar trebui sa te documentezi inainte de a incepe sa pui, vorba vine, prima caramida la casa.
Noi iti oferim cateva sugestii de materiale pentru ca zidurile casei tale sa aiba rezistenta dorita.
BCA, BCU
BCA-ul, sau betonul celular autoclavizat, este un material foarte rezistent si un bun izolator termic, provenit dintr-un amestec de nisip, ciment, var, ghips, apa si un agent de expandare. Fiind brevetat la inceputul sec. XX, BCA-ul si-a dovedit de atunci toate calitatile, ajungand in topul preferintelor.
Blocheti, boltari
Utilizati cu precadere pentru constructii industriale sau agrozootehnice mai ales inainte de 1990, au fost implementati, din pacate cu succes si la constructiile rezidentiale mai ales din zonele periurbane sau rurale. Sunt ideali pentru executia unor pereti de sprijin cu rol peisajer (cu inaltime mica) sau a unor pereti pentru constructii anexa ale casei (garaje, magazii, ateliere, etc.) dar nu sunt recomandati pentru utilizare la cladiri rezidentiale.
Caramizi, blocuri ceramice, accesorii
Desi o veterana al materialelor de constructii, caramida s-a aflat tot timpul intr-o continua imbunatatire pentru a atinge cerintele de actualitate din constructii. Se obtine dintr-un amestec de pamant, apa, argila, nisip si aditivi, amestecul apoi fiind uscat la soare si ars la temperaturi foarte mari.
Cofraje termoizolante
Fabricate din polistiren expandat de calitate superioara, cu grosimi variabile catre exterior, pentru a imbunatati izolarea termica a constructiei, elementele seamana cu jocul LEGO. Se pot utiliza pentru constructii rezidentiale cu regim de inaltime parter si etaj, avantajul fiind obtinerea unor pereti de exterior cu un coeficient termic de invidiat si mai ales cu putine punti termice.
Cofraje, popi
Este greu sa vorbesti despre peretii unei case executati din zidarie sau din beton armat fara a tine seama de faptul ca la un moment dat ai nevoie si de cofraje si popi pentru a turna stalpisorii, stalpii, centurile sau grinzile din beton armat. Trecand peste faptul ca cei mai multi deja se gandesc la cantitatea de metrii cubi de lemn necesari pentru asa ceva, trebuie sa retineti ca un sistem de cofrare performant, pe langa costul redus pentru inchiriere, conduce la obtinerea unor elemente constructive (stalpi, grinzi, centuri, plansee) cu abateri foarte mici.
Mortare de zidarie
Fie ca este vorba de mortare de zidarie obisnuite, pentru blocuri ceramice sau caramizi, sau de mortare adeziv in pat subtire pentru zidariile din blocuri de BCA, variantele sunt practic nenumarate. Pentru a fi siguri de rezultat producatorii prefera livrarea acestora direct la saci, urmand a se completa cu apa conform cu instructiunile. Aproape… nu poti gresi.
Armaturi, armaturi prefabricate, accesorii
Prefabricarea armaturilor poate conduce la reducerea timpilor de executie dar si la respectarea cerintelor specificate prin proiect. In realitate, marea majoritate a furnizorilor de armaturi au si servicii de procesare a acestora, de la conformarea etrierilor, conformarea barilor de armare si chiar conformarea carcasei de armatura, in functie de specificatiile proiectantului.
Aditivi pentru betoane, mortare
Inlocuitori de var, plastifianti, coloranti, intarzietori de priza, impermeabilizanti, etc., veti gasi tot ceea ce considerati ca aveti nevoie pentru a aduce mortarele si betoanele aproape de performantele de care aveti nevoie. Nu uitati ca de la statiile de betoane puteti sa luati deja betoanele si mortarele cu cantitatile de aditivi deja dozate.