Doamna Ambasador al Regatului Tarilor de Jos in Romania, la Conferinta NEW CITIES
Auditoriul prezent la Conferinta Inspirationala Internationala despre Viitor in Arhitectura si Urbanism – NEW CITIES va avea privilegiul sa asculte prelegerea Excelentei Sale, Doamna Stella Ronner-Grubačić, Ambasador al Regatului Tarilor de Jos in Romania, o mare sustinatoare a conceptului de “oras verde”.
Conferinta NEW CITIES va avea loc pe 13 iunie, la Bucuresti, la Teatrul National “I.L. Caragiale”, sala Pictura. Amanunte, aici: http://rba.share-architects.com/new-cities/.
De altfel, Olanda este una dintre tarile invitate la Conferinta NEW CITIES. Doamnei Ambasador Stella Ronner- Grubačić i se vor alatura, ca speakeri: arh. urb. Niek Roozen, creatorul “The Green City Philosophy”, si arh. urb. & designer Marco Vermeulen, care va vorbi despre 'Dutch Smart Thermal Grid”. Mai mult, la Conferinta NEW CITIES va participa o delegatie oficiala a companiilor olandeze.
Excelenta sa, Doamna Stella Ronner- Grubačić, a avut amabilitatea de a acorda un scurt interviu despre viziunea sa asupra dezvoltarii oraselor.
In viziunea dumneavostra, care este principala provocare cu care se confrunta orasele, marile aglomerari urbane?
Continua urbanizare care a avut loc peste tot in lume, combinata cu noi provocari cum sunt schimbarile climatice si ambitiile privind energia regenerabila si economia circulara, ne face sa regandim cum pregatim, planificam si facem ca orasele noastre sa fie gata pentru viitor. In caz contrar, orasele noastre se vor ineca in caldura, poluare si aglomerare. Orasele care isi trateaza problemele vor atrage mai mult forta de munca si vor deveni (sau ramane) motoare ale economiei din regiune. Orasele nu sunt doar motoare vitale pentru cresterea economica si inovare, dar sunt si locuri in care locuim, muncim si ne petrecem timpul liber. De aceea, este in interesul tuturor sa transformam asezarile urbane in orase verzi si inteligente.
Care sunt solutiile care ar putea sa imprieteneasca orasele cu locuitorii sai?
Olanda este foarte atasata de conceptul de “Oras Verde”. Adaugand mai mult verde orasului, prin dezvoltarea gradinilor, parcurilor, ariilor impadurite, creste bunastarea locuitorilor acestuia. Spatiile verzi imbunatatesc calitatea aerului si limiteaza impactul valurilor de canicula. Mai mult, vegetatia inmagazineaza carbon, diminueaza efectele incalzirii climatice si reduce riscul de inundatii. Pe langa toate acestea, o zona urbana cu mult spatiu verde face casele, cladirile de birouri si cladirile publice mult mai valoroase. Stiati ca cercetarile arata ca acoperisurile si peretii verzi pot reduce canicula cu 70%? Sau ca 10% mai mult spatiu verde stimuleaza copiii sa faca cu 15% mai multa miscare?
De aceea, Olanda este incantata sa promoveze conceptul de Oras Verde la Conferinta NEW CITIES si Expo Conferinta de Arhitectura Peisagistica si Infrastructura Urbana LAUD.
Cum ar arata, in viziunea dumneavoastra, un model de dezvoltare urbana durabila, cum arata orasul ideal pentru dumneavoastra?
Din nefericire, nu exista un model ideal, potrivit pentru toate cazurile. In viziunea mea, orasul ideal este un loc in care diferitele “functii” ale acestuia, de spatiu de lucru, locuinta, timp liber, sunt combinate cu respectul pentru sustenabilitate si grija pentru generatiile urmatoare. Un astfel de oras creste si produce locuri de munca bine platite, dar si solutii de mobilitate bine dezvoltate, cum ar fi infrastructuri de coridoare pentru Sistemele de Transport Inteligent.
Bineinteles, cu mult verde. Oamenii sunt mai fericiti si se simt mai bine inconjurati de spatiu verde.
In orasul ideal, spatiile verzi publice vor fi extinse sub forma de gradini verticale si acoperisuri verzi. Scolile isi vor diversifica facilitatile “verzi” astfel incat copiii sa creasca mai armonios si sa aiba performante mai bune. Companiile si birourile “verzi” vor oferi un mediu de lucru mai placut, cu rezultate intr-o atitudine mai pozitiva fata de munca si cu productivitate sporita.