Dreptul pe care nu știai că nu-l ai, garantat acum în UE. Va fi mult mai ușor să-ți repari electrocasnicele
Foto: Pixabay
Mai exact, incepand cu 2021, companiile vor fi obligate sa faca produse mai durabile si sa furnizeze piese de schimb pentru acestea pentru o perioada de pana la zece ani. Noile reguli se aplica in cazul corpurilor de iluminat, al televizoarelor, al masinilor de spalat rufe, al masinilor de spalat vase si al frigiderelor.
Producatorii trebuie sa se asigure ca aparatele pot fi reparate de service-uri independente, cu instrumente standard, relateaza BBC.
Potrivit estimarilor Uniunii Europene, noile masuri, impreuna cu regulile mai stricte privind etichetarea eficientei energetice, vor preveni eliberarea in atmosfera a peste 46 de milioane de tone de dioxid de carbon pe an. Asta pentru ca mai putine aparate vor ajunge la groapa de gunoi, ceea ce inseamna ca vor fi irosite mai putine resurse naturale si vor fi generate mai putine gaze cu efect de sera pentru a produce altele noi.
Pentru buzunarul europenilor, se vor traduce prin economii de 150 de euro pe an, conform sursei citate.
Prin noile reguli, se admite practic oficial ca de deciziile luate in etapa proiectarii unui produs depinde daca produsul respectiv poate fi mai tarziu reparat si refolosit.
"Doar cu pasi concreti ca acesta Europa ca intreg va imbratisa economia circulara in beneficiul cetatenilor, al mediului si al afacerilor europene", a declarat Jyrki Katainen, vicepresedintele Comisiei Europene pentru locuri de munca, dezvoltare, investitii si competitivitate.
Legislatia are in continuare lacunele ei. In primul rand, masurile nu se aplica si in cazul smartphone-urilor si al laptopurilor, prevazute cu baterii care nu pot fi inlocuite, care vor continua astfel sa alimenteze consumerismului. De asemenea, clientii nu au in continuare dreptul de a-si repara singuri aparatele.
Garantarea "dreptului de a repara" este o masura avuta in prezent in vedere si in Statele Unite, unde 20 de state analizeaza in prezent posibilitatea de a implementa reguli similare cu cele adoptate la nivelul UE.
"Din SUA pana in Europa, oamenii isi cer dreptul de a repara obiectele pe care le detin, pentru ca s-au saturat de produse proiectate sa se strice prematur", a spus Chloe Fayole de la grupul de mediu Ecos pentru BBC.