Festivaluri urbane ale luminii
Peisajele și așezările urbane sau rurale, inclusiv orașele pe timp de noapte au un farmec aparte, ce dezvăluie privitorului, actorului urban – locuitor, turist sau trecătorului o percepție nouă și total diferită asupra spațiului prin diverse scenarii de iluminat public utilitar, dar mai ales decorativ.
Pentru a se bucura de atmosfera orașului în care locuiesc sau în care sunt vizitatori, oamenii au nevoie de diverse evenimente care sa le trezească interesul și să îi facă să se bucure și să participe la activități organizate în spațiul public. Un oraș are o viața urbană activă atunci când oferă publicului o atmosferă plăcută și pe timpul nopții, în acest sens multe din marile orașe organizează anual festivaluri ale luminii.
Aceste festivaluri reușesc să surprindă frumusețea nocturnă a peisajului urban, oferind o nouă perspectivă asupra orașului prin experiențele vizuale și auditive deosebite pe care le trăiesc spectatorii veniți să se bucure de jocurile de lumini. Iluminatul unui cadru vast cum este o zonă dintr-un oraș sau chiar a cadrului natural, a peisajului din vecinătate, contribuie la sporirea atractivității vieții urbane.
Astfel orașul se transformă: clădirile sunt puse în valoare prin sublinierea siluetei și a decorațiilor de pe fațade și devin elemente ale unui scenariu atent studiat, un peisaj nocturn antropic/construit care vorbește prin și cu lumina. Multitudinea de lumini, culori și alte elemente și secvențe dinamice, fac ca orașul să fie viu și în continuă mișcare, metamorfoză și schimbare.
În Amsterdam se organizează anual în timpul iernii, festivalul numit Amsterdam Light Festival, cu o tematică diferită, punând în valoare centrul istoric și rețeaua de canalele prin elemente particulare peisagistice, folosind iluminatul ca un vector activ vizual și artistic. Ediția din 2013 a fost intitulată “Building with Light”. Pe lângă iluminatul clădirilor din centru, a fost realizat și un circuit de-a lungul canalelor și promenada numită Illuminade care parcurgea străzile din centrul istoric.
Alte orașe care găzduiesc festivaluri ale luminii sunt: Berlin-Germania, Eindhoven-Olanda, Ghent-Belgia, Kobe -Japonia, Chiang Mai-Thailanda, Harbin- China, Singapore, Sydney-Australia, fiecare realizând un iluminat particular și specific, în acord total cu aspectele culturale, bazat pe o viziune complexă integratoare a unui profesionist specializat în domeniu și pe un concept peisagistic de lumină.
Traducere si adaptare: student urbanist peisagist masterand Alina-Lorena Pitulicu
Coordonator Sectiune Peisagistică: conf. dr. arh. Cerasella Crăciun
Sectia Amenajarea si Planificarea Peisajului, Facultatea de Urbanism, Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" București.
Mai multe informatii gasiti la: www.amsterdamlightfestival.com, www.wherecoolthingshappen.com/10-coolest-light-art-festivals-around-the-world.
Facultatea de Urbanism, din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" Bucuresti este singura facultate din tara care organizeaza admitere pentru specializarea URBANIST-PEISAGIST, in cadrul Licentei de Amenajarea si Planificarea Peisajului (4 ani - 240 credite ECTS) si a Masterului Peisaj si Teritoriu (2 ani - 120 credite ECTS). Relatii la Secretariatul Facultatii de Urbanism – 021/30.77.180, 30.77.183 sau pe site la linku-rile: https://www.uauim.ro/facultati/urbanism/peisagistica, https://www.uauim.ro/facultati/urbanism/mpt/.