Fibre metalice si fibre din polipropilena pentru armarea betoanelor
Dupa cum bine se cunoaste, armarea clasica a betoanelor cu plasa de sarma a fost si este inlocuita, treptat si cu mare succes, de armarea cu fibre metalice si din polipropilena pentru armare dispersa.
Din dorinta de a veni in intampinarea constructorilor, societatea noastra, ROMFRACHTSPEDITION, a inclus noi tipuri de fibra metalica in gama sa de produse. Prin punerea in functiune a celor patru linii noi de productie, am marit capacitatea de fabricatie la 2.800 tone pe luna, ajungand pe prima pozitie in topul producatorilor de fibra metalica din tara si printre cei mai mari din Europa. Investitiile noastre nu se opresc aici. Am pus deja in functiune prima linie de trefilare cu o capacitate de 300 tone/luna si suntem in montaj cu prima linie de fibrepolipropilena. Estimam ca in doua saptamani intram in productie cu fibre polipropilena.
Noile tipuri de fibre metalice, pe care le producem deja, sunt:
- FIBRE METALICE CU CIOCURI RFC 80/60,d = 0,75, l = 60 mm
- FIBRE METALICE CU CIOCURI RFC 65/60,d = 0,90, l = 60 mm
- FIBRE ONDULATE in gama d = 0,75 mm .... 1,3 mm,l = 30 mm ... 60 mm.
Si nu uitati ca producem si fibra metalica cu ciocuri RFC 45/50 (d = 1 mm, l = 50 mm), sortimentul cel mai des utilizat in tara noastra, in sectorul constructiilor. Aceste tipuri de fibra se dimensioneaza usor, in functie de marimea agregatelor din beton.
Cand folosim fibre metalice si cand fibre din polipropilena?
In literatura de specialitate subiectul acesta este atins destul de putin. Asadar, cand este bine sa folosim fibre metalice si cand sa folosim fibre din polipropilena? Noi, ca producatori, venim in sprijinul constructorilor si mai ales al beneficiarilor, care sunt cei mai castigati datorita costurilor reduse.
Mai jos va impartasesc cateva secrete din utilizarea fibrelor
De multe ori ne intalnim, in practica, cu recomandari gresite, respectiv cu supradozaje. Este bine de stiut capacitatea maxima de absortie a fibrelor in beton. La fibra RFC 40/50 absorbtia este max. 40 kg/m3, iar la fibra RFC80/60 este max. 30 kg/m3. Orice depasire a acestor dozaje duce la efecte inverse armarii. Nu la fel stau lucrurile la fibrele din polipropilena. De exemplu, la fibra Forta Ferro, singura fibra pentru armare structurala, se poate creste dozajul pana la 8kg/m3, in cazul in care este necesara eliminarea rosturilor de dirijare a fisurilor. Fibrele din polipropilena preiau foarte bine contractiile betonului si astfel, au calitati de armare superioare. Lucrurile acestea, din pacate, nu se invata la scoala.
La fel, nici metodologia de calcul al dozajelor. De aceea,este important sa fie cerute producatorului recomandari referitoare la dozajele corecte si la tipul de fibre ce trebuie folosit intr-o situatie sau alta. Expresia auzita deseori in santier “pune 20 kg ca-i bine“ este total gresita.
Sunt multi factori care influenteaza dozajul. La noi pe site-ul www.fibre-polipropilena.ro gasiti datele pe care trebuie sa le luaþi in calcul pentru a avea dozajul corect.
Un alt produs al firmei noastre il reprezinta fibrele metalice, subiect despre care puteti afla date si informatii accesand site-ul www.fibre-metalice.ro.
Daca am reusit sa avem fibre pentru armare dispersa, mai trebuie sa ne gandim sa eliminam microfisurile. Iar aici fibra recomandata este un monofilament (atentie! fibra monofilament nu armeaza, este cunoscuta si sub numele de fulgi sau puf). La noi, aceasta fibra se numeste Rawwhite si este ambalata in pungi de 600 grame.
In urma cu cativa ani, aceasta fibra era ambalata in pungi de 900 grame deoarece, din cauza tehnologiei vechi de productie, nu se putea obtine firul la grosimea optima.
Astazi, este suficient sa folosim 600 g fibre Rawwihte, complemetar cu armatura din fier beton sau 300 g, complementar cu fibre metalice sau din polipropilena Forta Ferro.
De multe ori, beneficiarii sunt pacaliti. Am fost pe un santier unde constructorul a folosit fibra monofilament pentru armare. Este total gresit! Bineinteles ca betonul a fisurat si a cedat, coroborat si cu un strat suport defectuos realizat. Deci, nu intotdeauna pretul mic trebuie sa primeze. Faptul ca o diferenta de cativa eurocenti decide calitatea unei constructii este ingrijorator.
Experienta noastra sta la dispozitia tuturor celor ce vor sa aiba o constructie cu costuri minime si rezultate maxime. Stim sa optimizam o lucrare, sa combinam diverse tipuri defibre, pentru a obþine efectele dorite.
Diversitatea tipurilor de fibre este necesara pentru a putea avea solutii pentru orice tip de aplicatie. Astfel, noi producem peste 15 tipuri de fibre metalice si din polipropilena.
Un domeniu nou este armarea prefabricatelor cu fibra Forta Ferro.
Desi in UE este folosita in armarea prefabricatelor de peste 12 ani, la noi in tara se foloseste abia de 3 ani si destul de timid. Lipsa de incredere este generata doar de necunoasterea de catre proiectanti a utilizarii acestor fibre. Unele dintre firmele producatoare de prefabricate folosesc, cu succes, aceste fibre avand rezultate remarcabile, care ar trebui impartasite tuturor producatorilor. De aceea, va propun ca tema pentru numarul urmator al revistei: armarea dispersa a prefabricatelor.
Stiati ca la noi in tara, la Cluj-Napoca, s-a produs primul perete prefabricat armat cu fibre Forta Ferro?
Pentru a cunoaste mai in amanunt performantele produselor noastre, va rugam sa vizitati noua noastra platforma www.fibre-polipropilena.ro care este, acum, mult mai prietenoasa, ea facand posibila interactiunea online cu un specialist in domeniu!
Lucruri deosebite veti putea afla si daca, in perioada 19-24 ianuarie 2015, veti participa la München la traditionalul targ BAU!