Folosim ce avem la indemana, un grajd poate deveni oricand o casa primitoare
O veche ferma din zona centrala a Portugaliei era compusa dintr-un conac si o serie de dependinte, constand in graduri pentru cai. Echipa de arhitecti de la Atelier Data a avut ocazia sa isi arate maiestria in a transforma cu succes unul din acele grajduri intr-o locuinta simpla, confortabila si primitoare.
Boxele cailor au devenit astfel noi camere in timp ce cu ajutorul tehnicilor si materialelor traditionale proiectul propus a reusit sa pastreze din personalitatea si istoria acelor locuri.
Aflata in Alentejo, proprietatea care masoara 14hectare este numita „Sitio das Lezirias”. Regiunea inconjuratoare, aproape de raul navigabil Sado este recunoscuta ca o importanta zona agricola, cu terenuri fertile. S-au pus bazele unei strategii menita sa revigoreze agricultura si sa determine implementarea unor tehnici noi si astfel echipa Aterlier Data a fost contractata sa realizeze proiectul de reconversie al grajdurilor existente in noi spatii locative menite sa atraga familiile tinere. Acest proiect le-a oferit ocazia arhitectilor de a regandi spatiile unei gospodarii si modul in care oamenii pot ajunge sa refoloseasca constructiile pe care le au deja la indemana.
Volumul ingust si lung al grajdului era compus dintr-o serie de boxe pentru animale, un culuar pe mijloc si un acoperis simplu, in doua ape. Pastrand mare parte din organizarea spatiala existenta, arhitectii s-au folosit de culuarul central pentru a genera fluxul de circulatie in noua casa, au comasat niste boxe pentru a obtine camere mai mari iar pe cele ramase le-au facut spatii de depozitare si bai. Vechile goluri de usi au fost inlocuite cu ferestre ce asigura vederi generoase spre imprejurimi, lumina naturala si ventilatie.
Arhitectii au folosit materiale durabile si accesibile ca pret, pastrand orice bucata de lemn masiv si refolosind-o pentru usi, mobilier, obloane, etc. Peretii si pardoselile au fost finisate cu ciment ceruit ceea ce le asigura o buna comportare in timp dar si un aspect placut, in spiritul designului contemporan. Artistul Joao Mouru a creat frescele si lavoarele din materiale reciclate de la alte cladiri.
Rezultatul este o locuinta simpla cu patru camere ale caror spatii sunt flexibile, o zona de zi deschisa ce cuprinde bucataria, locul de luat masa si locul de discutii, astfel ca putem sa o consideram un exemplu despre cum ceva vechi poate deveni nou si folositor.
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com