Galerie de arta in Sao Paulo experimenteaza cu materiale contrastante
Aceasta galerie de arta din Sao Paulo proiectata de echipa locala GCP Arquitetos este un joc interesant de materiale contrastante precum otelul, betonul si sticla dar in acelasi timp doreste sa devina un exemplu de urmat in privinta arhitecturii durabile prin solutiile eficiente de ventilare, iluminare si refolosire a apei.
Galeria Concreta este o constructie cu o volumetrie simpla, luminoasa si fluida, realizata intr-o arhitectura moderna care isi concentreaza atentia asupra elementelor intrinseci ale unei cladiri ecologice. Structura este realizata din grinzi si stalpi din otel tubular, care contureaza un portic ce sustine fatadele laterale, vitrajele, sistemul de acoperire , mezaninul si scarile.
Fatada principala a fost realizata din beton aparent si pastreaza modelul dulapilor de lemn folositi la cofraj. Fatada prezinta o fanta orinzontala care functioneaza asemeni unei vitrine, etaland elemente de design, sculpturi in miniatura si alte obiecte de arta, iar aceasta impreuna cu un vitraj dezvoltat pe verticala permit trecatorilor sa arunce un ochi inauntru si sa se lase ispititi de arta.
Toaleta de la parter a fost realizata in acelasi stil ca si fatada principala, o mica cutie din beton, detasata de structura metalica, asemeni unui element apartinand brutalismului care contrasteaza puternic cu diafana structura din otel si transparenta vitrajelor.
Cladirea este impartita in doua zone, cea publica cu sali de expozitie si una mai privata, alcatuita dintr-o gradina interioara care permite acces si circulatii controlate intre cele doua zone, lumina naturala si ventilatia tuturor galeriilor. Mezaninul, pe langa zona administrativa, permite expunerea unor obiecte mici de arta si amenajarea acestuia astfel incat sa ofere un plus de spatiu pentru evenimentele aglomerate de la diversele vernisaje.
Salile de expozitie de la parter au pardoseala din beton slefuit, baile au fost placate cu ceramica iar la mezanin a fost pus linoleum. Designul urmareste anumite concepte de eficienta energetica si sustenabilitate astfel ca apa de ploaie este integral colectata, tratata si folosita in cladire.
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa