Gatitul in aer liber: gratarele fixe, stabile si de efect in gradina
Un cuptor de gradina gata turnat sau facut din piese prefabricate este una dintre solutiile cele mai avantajoase pentru proprietarii unei curti pe care o vor imbogatita cu un spatiu de gatit in aer liber. Pe cand construirea unuia de la zero cere mai multa munca de santier si ceva cunostinte constructive (cum se face o fundatie, un arc de bolta etc., lucru care trebuie executat de o echipa de meseriasi), cuptorul prefabricat poate fi instalat direct la locul dorit. Dar cei care opteaza pentru un astfel de cuptor pot avea ulterior surprize daca nu stiu cum sa aleaga: pentru ca e vorba de un element cosntructiv expus intemperiilor, e bine sa fiti atenti la cativa factori importanti.
De asemenea, e bine sa stiti din start ca nu veti evita cu totul un “santier”, pentru ca transportul si montarea unui atare gratar, care cantareste cateva sute de kilograme, are cerintele sale. Montarea pieselor se face pe un piedestal (care trebuie sa fie fix, perfect plan si stabil) si cu ajutorul unui adeziv de ciment care sa fie si termostabil, pentru a nu fi afectat de temperaturile ridicate. Acesta poate fi recomandat chiar de producator sau, in functie de materialul din care este fabricat gratarul dvs. puteti alege un produs din oferta MAPEI. Ganditi-va, oricum, ce ati prefera: constructia unui cuptor in aer liber cere cam o saptamana – zece zile de executie, dar e la fel de durabil ca si o constrcutie. Montarea unor elemente constructive prefabricate si finisarea lor pe loc poate dura doar o zi. Garantia este si in acest caz lunga, de ordinul zecilor de ani (verificati totusi perioada garantata de producator, poate depinde si de materialele de constructie). Oricum, tineti cont ca acest cuptor cu gratar va deveni parte din peisajul gradinii si e important si unde va decideti sa il pozitionati.
Materialele din care e construit gratarul. Pe de o parte conteaza rezistenta materialului la intemperii, dar si la temperaturile ridicate. Betonul armat, piatra, caramida, au calitatea ca nu se incing si feresc astfel si de riscul de a va arde cand atingeti anumite parti ale cuptorului. De asemenea, e important ca materialul sa aiba durabilitate ridicata, sa nu se crape in timp, sa nu se ruineze, dar aceasta tine si de metoda de turnare si calitatea executiei pieselor componente, care de obicei sunt facute din beton armat.
Si tot materialele confera aspectul estetic, la fel de important pentru cel care achizitioneaza cuptorul: cei mai multi prefera stilul rustic in locul unuia modern, iar chiar si daca piesele sunt gata turnate, finisajele aparente pot conferi estetica necesara. Placarile cu piatra de rau sau caramida aparenta sunt favorite din acest punct de vedere. Si finisajul care imita. Un aspect chiar mai simplu si la fel de rustic este dat de un finisaj alb, neregulat, care arata ca o spoiala pe un cuptor din lut. Ceramica este si ea foarte rezistenta la foc, iar aspectul estetic oferit e la fel de placut.
Functionalitatea – vatra, hornul, spatiile de lucru. Prima functionalitate la care va ganditi este aceea a gratarului pe carbuni: oricine cunoaste inconfundabila aroma a carnii sau legumelor gatite astfel si tocmai acesta e scopul achizitiei. E bine sa stiti ca in unele cuptoare puteti pozitiona mai multe gratare, pe cel de jos sa faceti carnea, iar mai sus legumele, economisind astfel timp si combustibil. Hornul are nu doar proprietatea de a evacua fumul: fiti atenti ca acesta sa poata fi functional si pe vreme urata: trebuie sa fie protejat de ploaie (o bolta, o imitatie de acoperis). Altfel, un cuptor doar cu gratar e mai mic si mai usor de manipulat si ceva mai ieftin. Daca vreti sa investiti mai mult si faceti des mancare in spatiul de afara, va va fi mai confortabil sa aveti si un blat de lucru si doua spatii de depozitare, unul pentru lemne si carbuni, altul pentru diverse tacamuri si ustensile pe care trebuie sa la aveti la indemana. Cele mai complexe modele pot include si soba cu plita sau cuptor pe vatra, dar aceasta depinde si de ce anume vreti sa gatiti. Iar in acest caz deja devine mai practic sa construiti unul.
Metoda de instalare, greutatea: un cuptor din piese prefabricate vine cu instructiuni de instalare, dar pentru asamblarea partilor va fi nevoie de doi oameni. Doar cupola poate avea cam doua sute de kilograme. Serviciile de montare pot fi asigurate tot de furnizorul de la care ati achizitionat cuptorul si e mai comod sa apelati la acesta.
Daca va interseaza produse de acest gen, la noi gasiti prezentari si oferte de gratare fixe la SCHIEDEL.