Ghid de reabilitare urbană. Sectorul 5, București
Viața în aglomerările urbane de astăzi este direct influențată de calitatea spațiului construit și de facilitățile pe care acesta le oferă – sau nu – locuitorilor. Și este datoria administrațiilor locale și a managerilor de orașe să se preocupe în permanență de îmbunătățirea permanentă a cadrului urban și a modului în care acesta răspunde nevoii locuitorilor de a trăi într-un mediu sănătos.
Lucrarea pe care o prezentăm aici se înscrie tocmai în această linie. Intitulată “Sectorul 5. Ghid de reabilitare urbană“, lucrarea a fost elaborată nu numai pentru a oferi o soluție unor necesități și probleme din sectorul 5, care până în prezent nu și-au găsit rezolvare, ci și pentru a servi ca tuturor comunităților urbane din România. Scopul declarat al acesteia este acela de a contura un instrument care să contribuie direct la dezoltarea urbană de calitate.
Ghidul poate fi descărcat aici: DOWNLOAD
“Ghidul de față – notează autorii în Cuvântul Înainte - reprezintă un prim pas în crearea unei suite de exemple de bună practică care pot contribui semnificativ la îmbunătățirea calității spațiilor publice din orașele din România. În contextul actual al dinamicii urbane, considerăm extrem de util un astfel de manual, fie că este vorba de crearea unor spații publice noi, fie că este vorba de reabilitarea unor zone deja constituite, de tipul cartierelor socialiste.
Pe această cale, mulțumim echipei IPR Praha, din cadrul Institutului de Planificare și Dezvoltare, Praga, fără de care acest proiect nu ar fi fost posibil. Acest Ghid reprezintă o adaptare la contextul românesc a Manualului de Design pentru Spații Publice axat pe orașul Praga și combină în același timp o serie de principii și reguli prezentate în alte ghiduri similare existente la nivel internațional.
Orașele încep să valorifice tot mai mult resursele de teren pe care le au la dispoziție, iar în acest proces urbaniștii, arhitecții și peisagiștii trebuie să joace un rol activ.
Din acest motiv, autorii acestui ghid propun o serie de instrumente, principii și strategii care să contribuie la îmbunătățirea aspectului spațiilor publice și la siguranța lor, începând de la materialele utilizate, zonele plantate sau iluminatul public, până la evidențierea unor metode de promovare a mobilității durabile.
Credem cu tărie că acest manual va facilita deschiderea unui dialog între cetățeni și autoritățile locale care, prin asumarea unor decizii îndrăznețe, pot construi împreună o fundație solidă pentru viitoarele dezvoltări urbane.”
Plecând de la o analiză detaliată a zonei vizate, ghidul definește, în prima sa parte, tipologiile de spații urbane identificate, cartierele construite în perioada comunistă, spațiile pentru acupunctură urbană și spațiile pentru concursuri de urbanism și arhitectură. În a doua sa parte, după fixarea instrumentarului utilizat, sunt formulate principiile și regulile de proiectare urbană: materialele și suprafețele utilizabile, arborii și vegetația perenă, elementele de trafic și infrastructură tehnică, iluminatul exterior, mobilierul urban, elementele de orientare și informare, barierele, construcțiile și facilitățile pentru servicii, structurile pentru deplasări și acces, publicitatea stradală și arta în spațiul public.
Analizând impactul anticipat al acestui ghid, autorii notează că: “deși ghidul propune o serie de soluții concrete pentru reabilitarea spațiilor publice sau pentru regenerarea cartierelor de locuit, scopul mai amplu este acela de a identifica un tipar al problemelor care apar la nivelul sectorului, și de a găsi soluții bazate pe principii și reguli, tocmai pentru ca acestea să poată fi cu ușurință replicate în funcție de context.
Deși regulile și principiile pot fi preluate și în alte situații, în mod ideal, fiecare administrație locală ar trebui să elaboreze astfel de ghiduri de reabilitare a spațiilor publice și de regenerare a cartierelor, care să cuprindă soluții dedicate.
Deși ghidul nu reprezintă la momentul actual un act normativ, el poate fi folosit ca model de bune practici de către administrațiile publice, ori de câte ori sunt propuse noi intervenții, fie de către administrația propriu-zisă, fie de către dezvoltatori privați.”
Echipa de elaborare :
- Coordonatori: Corina Teodora Chirilă, Andrei Mitrea
- Elaboratori: Marinela Brastaviceanu, George Gabriel Marin, Iulian Stan
- Colaboratori: Irina Panait, Ana Bulai
- Banca Mondială: Adina Dorina Vințan, Marcel Ionescu-Heroiu
....................................................................................................................
| PRIMĂRIA SECTORULUI 5 | BANCA MONDIALĂ | ARIA CONCEPT |
“Sectorul 5. Ghid de reabilitare urbană“ poate fi consultat integral în cele ce urmează. Lucrarea este pusă la dispoziția publicului prin amabilitatea Primăriei Sectorului 5, Arhitect Șef Marian Ion.