Gradina in luna lui Gustar
Iata ca ne apropiem cu pasi repezi de inceputul ultimului trimestru de vara, deci ne pregatim sa intram in luna lui Gustar. Este momentul din an cand puteti sa va bucurati de roadele muncii pe care ati depus-o pana acum, insa nu trebuie sa uitati ca acum este si timpul ideal sa pregatiti gradina pentru sezonul, chiar anul urmator.
Cu toate acestea, temperaturile foarte ridicate care ne urmaresc si in luna august nu sunt intocmai un stimul ideal pentru a ne apuca de treaba in gradina; profitati deci de zilele, diminetile si serile mai racoroase pentru a putea demara lucrarile.
Irigare in profunzime
Consecinta directa a temperaturilor ridicate poate fi uscarea excesiva a solului, in detrimentul dezvoltarii plantelor. Solutia nu poate fi decat una singura: asigurati-va ca udati plantele des si suficient. Irigarea plantelor trebuie facuta in profunzime, nu la suprafata, pentru ca rezultatul sa fie unul optim. Pentru aceasta va trebui sa sapati putin solul, astfel incat acesta sa fie umed pana la o adancime de maxim 10 cm, recomandandu-se ca plantele sa fie udate fie dimineata devreme, fie seara; daca le udati la pranz, apa se va evapora imediat. Cat despre cat de des este nevoie sa irigati plantele in profunzime, retineti ca este suficient de doua ori pe saptamana.
Este momentul sa inspectati putin plantele din gradina, asadar verificati daca acestea nu sufera de anumite boli fungice precum fainarea sau petele maronii. Daca observati aparitia acestor boli, tratati plantele cu fungicid. Inlaturati florile si frunzele uscate (in special la plantele perene si la dalii) si impiedicati astfel ca plantele sa inceapa sa produca seminte, pentru a ramane inflorite cat mai mult timp. Incepeti sa tundeti arbustii care au terminat de inflorit; pomii fructiferi care trebuie sa fie tunsi in aceasta perioada sunt: migdalii, piersicii, ciresii si prunii. Nu uitati sa aplicati substante cicatrizante peste taieturi.Ingrijire
Gazonul
Ingrijirea gazonului poate deveni un factor important de stres pentru multi pasionati de gradinarit, dar totul depinde pana la urma de preferintele dvs. – unii se pot multumi cu un gazon mai inalt, cu un aspect mai “salbatic”, in vreme ce altii nu accepta ca acesta sa nu fie tuns la perfectie si de un verde stralucitor. Daca faceti parte din prima categorie de oameni, venim cu o veste buna: iarba mai inalta ajuta la pastrarea umiditatii in sol, in special in perioadele caniculare. Pentru perfectionisti, verdele luxuriant se intretine doar daca gazonul este udat la intervale regulate si, mai ales, in profunzime.
Ce putem planta…
Ideal este ca spre sfarsitul verii sa plantam direct in gradina plantele perene si bianuale, arbustii si copacii, dar si pe cele pe care pana acum le-ati tinut in ghivece. Retineti doar ca solurile in august pot fi foarte deshidratate, asadar tratati-le aplicand compost si ingrasaminte naturale.
Pe langa plante perene, puteti cu incredere planta si legume. Optati pentru ridichi de luna, morcovi, salata, spanac sau fasole de toamna. Veti putea, cel mai probabil, culege recoltele in anotimpul urmator.
Surse foto: www.warrengrovegarden.blogspot.com, www.gardenguides.com, www.hgtvgardens.com, www.designinghouse.com, www.babikow.com, www.witcheskitchen.com.au.
Redactat de: Claudia Gorunescu